Mimarlık ve çizgi roman arasındaki diyalog üzerine kurulu sergide, ünlü mimarlarca üretilen ütopyalar, şehir ya da bina projeleri ve canlandırmaları, maketler ve eskizler bu diyalogun vurgulanmasına yardımcı oluyor.
Winsor McCay (Little Nemo), George McManus (La famille Illico), Frank O. King (Gasoline Alley) ve Alain Saint-Ogan (Zig et Puce) gibi çizerler sayesinde, 20. yüzyılın başından itibaren çizgi roman, simgesinin "şehir" olduğu yeni dünyayı keşfetmeye başlıyor.
Çizim: Winsor McCay, "Little Nemo", 1907, ©Peter Maresca & Sunday Press Books.
François Schuiten, Benoît Peeters, Enki Bilal ve Moebius ile birlikte şehir ve şehirle doğrudan bağlantılı öğeler olan mimarlık, şehircilik, tasarım, tarih ve siyaset; çağdaş dünyaya ilişkin betimlemelerin ve düşüncelerin ifade edileceği en ideal mecra olarak ortaya çıkıyor.
Temaya mimari işler üzerinden yaklaşıldığında ise; 1910'larda Sant'Elia ile başlayan çizgi romanvari mimari proje örneklerine, 1970'lerde Archigram, Coop Himmelblau, Jean Balladur'da; günümüzde ise BIG, Herzog&De Meuron ve Andrés Jaque gibi isimlerde rastlamak mümkün.
Çizim: Warren Chalk - Archigram, 1954. ©The Archigram Archives.