Palladio'nun saraylarında uyguladığı plan tipi değişiklik gösterir. Palazzo Porto, Palazzo della Torre ve Palazzo Thiene'de avlulu bir çözüm uygulamıştır. Palazzo Porto'da avlunun ev sakinleri ve misafirler arasında bir tampon bölge oluşturduğunu, bu sayede evin hanımı ve efendisinin rahatça hareket etme imkanı bulduğunu ve antik çağda Yunanlıların zorluk çektiği bu konuda bir çözüm sağladığını söyler.
Palazzo Porto
Sarayların iç mekanlarında hem tonoz döşemeyi desteklemek hem de mekana etkileyici bir hava katmak için 'tetrastyle' (dörtsütunlu, tetrastil) olarak adlandırılan, mekanın içinde duvarlardan ayrılmış dörtlü kolon düzeni vardır.
Palazzo della Torre'de iki avluyu bağlayan holün içinde, Palazzo Porto'da iki zıt yönde sokaklardan girişi sağlayan hollerde, Palazzo Thiene'de ise blok yapısından ve ortadaki merkezi avludan dolayı köşelerde oluşan sekizgen odaların ortasında ve yanlarda konumlandırılmış iki girişin içinde dörtlü kolon sistemi vardır.
Palazzo Thiene Palazzo della Torre
Palazzo Antonini ise giriş loggia'sının zıt yönünde bulunan büyük odada tetrastyle kullanılmıştır. Avlusuz olan bu yapısında merkezdeki alanı merdiven ve tuvaletler için servis mekanı olarak ayırdığını, tuvaletlerin evin içinde olmasına rağmen duvar boyunca çatıya kadar bıraktığı şafttan ötürü koku problemi oluşmadığını özellikle vurgular.
Palazzo Antonini
Palladio'nun Palazzo Barbarano için yaptığı çizimleri incelediğimizde ise kolonu mekan içinde kullanma adına farklı denemeler yaptığını görürüz. Yapılarında simetriyi sağlamaya çalışmasını, bu yapıda arsa şeklinden ötürü yapının bir tarafında yaptığı düzenlemeyi diğer tarafında yapamadığını söylemesinden anlarız.
Palazzo Barbarano
Avluyu merkezi olarak ele aldığı ilk plan denemesinde önceki yapılarında dört olan kolon sayısı avlunun yatayda uzamasıyla sekize çıkmıştır. Köşede olan ahıra bağlantı doğrudan değil küçük bir hol ve bir oda aracılığıyla sağlanmıştır.
Palazzo Barbarano
Avluyu daha küçük ele aldığı diğer plan denemesinde ise dışarıdan giriş sağlayan holde ve avluda dörder kolon bulunur. Avlu burada da plandaki en büyük hacimdir. Ahıra bağlantı burada doğrudan verilerek, tampon bir mekan kullanılmamıştır.
Palazzo Barbarano
Avlunun giriş holüyle iki eşit parçaya evrildiği üçüncü plan denemesinde ise dörtlü kolon düzenini sadece giriş holünde görürüz. Avluda girişi vurgulayacak şekilde iki adet kolon çizilmiş ve ahır avluya burada da doğrudan bağlanmıştır.
Palazzo Capra
Palazzo Capra'da ise geniş bir giriş holü yapıp dörtlü kolon düzeni kullanmak yerine, dar bir holle avluya ve odalara giriş sağlanmıştır. Ahır, başta tasarlanmamış da plana sonradan eklenmiş gibi arka tarafta köşede yer almıştır.
Palazzo Angarano
Palladio, inşa edilmemiş bir yapısı olan Palazzo Angarano'da giriş holü avluya geçişle iki eşit parçaya bölünmüş sekiz adet kolon içerir. Yoğun kolon dizisinin devam ettiği avlunun bitişiğinde, ahırın da bağlı bulunduğu ikinci bir avlu yer alır.
Palazzo Porto
Palazzo Porto
Palazzo Porto
Palazzo Thiene