Prof. Dr. Haluk Gerçek: Mevcut duruma olabildiğince az müdahale ederek, daha uygun bir ulaşım akışının nasıl sağlanabileceğine baktık.

10 Ekim 2008

MesutT: Bulvarın sorunlarından biri de özellikle İstiklal Caddesi tarafındaki kullanım biçimiyle ilgili gibi. Kargo firmaları da orada, dolmuş durakları da... Bununla ilgili bir öneriniz oldu mu?

HalukG: Söylediğiniz gibi daha geniş kapsamlı bir çalışmada oradaki arazi kullanım fonksiyonlarının da gözden geçirilmesi gerekebilir. Hatta oradaki kotlar açısından da bakarsanız, belki bulvarın belirli bir bölümünün yeraltına alınıp, mekanın Tarlabaşı ve Beyoğlu taraflarının bir yaya mekanı ile yukarıda birleştirilmesi şeklinde bir proje de düşünülebilir. Biliyorsunuz Beşiktaş'ta da İskele Meydanı ile Çarşı'nın birleştirilerek araç trafiğinin yeraltına alınması şeklinde bir proje var.

MesutT: Yaya geçişi için herhangi bir öneriniz oldu mu? Çünkü Tarlabaşı Bulvarı üzerinde sadece birkaç noktaya sinyalizasyon sistemi koyulmuş ve sadece bir alt geçit var.

HalukG: Tarlabaşı Bulvarı üzerinde ve proje alanı yakın çevresinde,. Kalyoncu Kulluğu, Sakız Ağacı ve Taksim Caddelerinin bulvar ile birleştiği noktalarda üç sinyalize kavşak var. Bir de yaya altgeçidi bulunuyor ve pek de kullanılmıyor, kötü koşullarda. Her yerde olduğu gibi, insanlarımız alt geçit olmasına rağmen bariyerlerin üzerinden aşarak karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar. Ama bu proje kapsamında, mevcut sinyalize kavşaklar ve yaya altgeçidi dışında yeni bir geçiş önerisi getirmedik:

MesutT: İstiklal Caddesi ve Bulvar arasında akışı sağlayan sokaklarla ilgili bir düzenleme öngördünüz mü?

HalukG İstiklal caddesi ile bulvarın ilişkisini sağlayan sokak ya da caddelerle ilgili herhangi bir çalışmamız olmadı. Oradaki mimari projelerde her tasarımcı grup sorumlu oldukları adaların altında otoparklar da öngördüler. Biz de, ulaşımcı olarak, yol kotları ve önerilen dolaşım seçeneklerine göre, otoparklara hangi noktalardan giriş-çıkış yapılabileceği konusunda öneriler getirdik. Bu önerilerin bazıları kabul gördü, bazıları da sonradan değiştirildi. Bazı adalar ortak otoparklar planlamak gibi çözümler geliştirdiler. Burası yenilemeden sonra yüksek gelir grubu diyebileceğimiz kitleye satılması düşünülen mekanlar olacak ve otomobil sahipliği oranı da yüksek olacak. Sanırım otoparkların planlaması aşamasında, mimarlar tarafından, konut başına iki otomobil gibi bir otomobil sahipliği değerlemesi esas alındı.

MesutT: Sizce proje oraya ekstra bir yük getirecek mi?

HalukG: Bence yapılması gereken, yenileme projesinin sınırladığı alanı değil, bütün Taksim, Talimhane, İstiklal Caddesi, Tepebaşı'nı da göz önüne alan bir mekansal planlama yapmak ve ulaşımı da bu bağlamda çözmek. Mesela, şimdi Talimhane'de de yayalaştırılmış belli alanlar var ve trafik de buna göre yönlendiriliyor. Bölgede bir takım yol çalışmaları da devam ediyor. Geçenlerde yolum düşmüştü, yine bir yolu kapatmışlardı. Şimdi oralarda Belediyenin yaptığı tünel çalışmaları da var. Bu da, bölgedeki trafik dolaşımının etkileneceği anlamına geliyor.


Tarlabaşı'na Dair
İlgili Yasalar
Projede Yer Alanlar Ne Dediler?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :