Sultanahmet üçlüsü: Obelisk, Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş
24 Temmuz 2014
Bizans Dönemi'nde at yarışlarının yapıldığı bir hipodromun bulunduğu Sultanahmet Meydanı'nda yer alan üç dikili anıt, Hipodrom'u ikiye bölermiş. Yarışçılar hipodromu yedi kez döner ve başlangıç noktasına ilk ulaşan takım yarışı kazanırmış. Bugün hala ayakta olan bu üç anıt, yarışçıların çevresinde döndüğü orta alan boyunca sıralanırmış.
Obelisk
Üç dikili anıt arasında en ünlüsü olan Obelisk, 390 yılında Mısır'dan getirilmiş ve tam 31 günde bugünkü yerine dikilebilmiş. Obelisk, M.Ö. 1450 civarında Mısır Firavunu III. Tutmosis için yapılmış. Yani karşımızda İstanbul'daki en eski eserlerden biri duruyor.
İnsanlık tarihinin 3450 yıllık bölümüne şahitlik yapan bu eserin, kendi kadar üzerinde bulunduğu kaide de oldukça ilginç. Mermer kaidenin bir yüzüne yarışları izleyen Bizans İmparatoru I. Teodosius ve halk betimlenmiş. Ayrıca obeliskin yerine nasıl dikildiğini yine bu kaide üzerindeki kabartmalarda görmek mümkün.
Yılanlı Sütun
Meydanı süsleyen Yılanlı Sütun ise kenti haşerat istilasından koruması için Apollon'daki Delphi Tapınağı'ndan getirilen bir tılsım. Birbirine dolanan üç yılanın başları kopmuş durumda. Geriye kalan tek yılanbaşı, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
Örme Dikilitaş
Meydandaki son anıt olan Örme Dikilitaş, 32 metre yüksekliğiyle son derece etkileyici görünüyor.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın