Tümertekin Tasarımı: Caddenin Hareketliliği Binaya, Binanın Hareketliliği de Caddeye…
05 Mayıs 2011
Mimar 2007 Şubatı'nda, konunun ilerleyen yıllarda kamuoyunda ve basında hararetle tartışılan bir konu haline gelmesinde önemli bir katkı sahibi olan Radikal Gazetesi'nden Erkan Aktuğ'a, Harvard öğrencileri ile yürüttüğü projeleri Mimarlar Tasarım'ın şekillendirdi tasarımı detaylarıyla aktarıyordu. Üstelik de 2006 yılındaki "farklı projeler" beklentisinin karşılandığını vurguluyordu.
"Bölgenin Gerçekliğini Kavramak"
"Güzel tarafı, 12 öğrencim de 12 farklı öneri getirdi. Hepsi bölgenin gerçeğini görerek ticari fonksiyonu içine kattı. Ama biri ‘Burada yeşil alan hiç yok' dedi ve müthiş bir çatı bahçesi tasarladı. Çatı bahçesine İstiklal Caddesi'nden ulaşılan müthiş bir iç dolaşım kurguladı. Mesela biri, moda okulu önerdi. Üst katlarda moda okulu, altta tekstil ürünlerinin satıldığı dükkânlar… Hepsi bölgenin gerçeğini kavrayıp, onu geliştirici önerilerde bulundu."
Görsel: Yaşar Adnan Adanalı / http://mutlukent.wordpress.com/
Tümertekin, aynı tarihlerde gelişkinleşmeye başlayan, ancak Anıtlar Kurulu'ndan onay çıkmadığı sürece yayınlanmasına izin verilmeyen asıl projeyi de Aktuğ'a anlatıyordu:
"Bizim büro olarak herhangi bir tasarım sorununa, ilk karşılaşma anında, hızlı çözüm önerimiz çıkmaz. Daima şunu yapmaya çalışırız: Tanımlanan ‘sorun'u, mimari dilimizle ‘soru'lara dönüştürürüz. Oradaki sorunlardan başlıcası, tarihsel doku… Fakat hiçbir şekilde bu tarihsel dokunun görüntülerini almak değil!
"İstiklal Caddesi'ni, bir noktadan algılamaya başlamıyorsunuz. Bir ucundan diğerine doğru hareket ettiğiniz bir yer burası. Bizim yaptığımız ise şu: İstiklal Caddesi'nde yürürken oranın temel karakterini oluşturan tekrarlardan biri daha devam edecek. Hareket halindeyken yüzeyin varoluş şeklinin, diğer binalardan hiçbir farkı yok."
"Alışveriş merkezleri doğası gereği içe yönelik yapılardır; cephe onlar için sırttır. Oysa burada ona tahammül yok! Koskoca sağır ve hareketsiz bir cephe yaratılamaz orada… Binanın cephesi, iki katmandan oluşuyor. Biri caddenin cephesi, diğeri binanın cephesi. İkisi birbirinden belli mesafede ayrı duruyor."
"Dış cephe olabildiğince hareketlendirilebilecek elemanlardan oluşuyor. Böylece sonsuz değişkenlik sağlanabilecek. Ve caddenin, o panayır halini, canlılığını, binanın bütününe yayan bir ele alış var. Caddenin hareketliliği binaya, binanın hareketliliği de caddeye dahil edilmiş durumda diyebiliriz."
Mahallenin "Yenisi" Demirören Kronolojisi
Projenin Eski Müellifi Han Tümertekin
STK'lardan Demirören Tepkileri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın