"Beklenen cephe üslubunu anlayabilirim, ama bunu layıkıyla yapacak mimar ben değilim"
Yasemin KESKİN ENGİNÖZ / 05 Mayıs 2011
Demirören projesinden çekilme nedenleri hakkında çok da ses vermeyen, tavrını ve kararını sessizlikle sürdüren Han Tümertekin, alışveriş merkezinin yüksekliği ile yarattığı tartışma zemininde de yer almak istemedi. Ancak mimar, uygulamanın tamamlanması ve yapının kullanıma açılmasından neredeyse 3 sene önce çekildiği bu proje hakkında "sorumluluk yüklenmesi beklenen" isim oldu. Ertuğrul Günay'dan Ahmet Misbah Demircan'a ve Tayfun Demirören'e, akademisyenlerden gazetecilere herkes konuştu; Tümertekin ise suskunluğunu korudu.
Han Tümertekin, YAPI Dergisi'nden Yasemin Keskin Enginöz'e verdiği röportajda, SALT Beyoğlu projesinin aralığı "Beyoğlu gibi tarihi çevrelerde mimarlık yapma" problemi üzerinden Demirören AVM sürecine de değindi. Mimar, salt üslupsal bir yaklaşım farklılığı üzerine çekildiğini ifade ettiği süreç hakkında da neden "taraf" olamayacağını detaylandırdı.
Yakın dönemde isminiz, özellikle iki proje ile birlikte anıldı: SALT Beyoğlu ve Demirören AVM. Her iki yapı da İstiklal Caddesi üzerinde ve SALT tarihi bir mekanın yeniden işlevlendirilmesi, Demirören AVM ise tarihi bir alanda yeni bir bina yapımı işi idi. SALT tamamlandı, ama Demirören projesinden belirli bir noktada çıktınız. Demirören AVM Projesi'nin akabinde başka yöne doğru evrilmesi de basında çok tartışıldı. Bu projede yaşadığınız zorlukları bizim için aktarabilir misiniz?
Demirören projesinde üç-dört yıla yakın aktif olarak yer aldım. Ancak öncelikle ayrılma nedenime açıklık getirmemde yarar var; görüyorum ki o, hala çok iyi anlaşılmamış durumda…
Projeden çekilme nedenim, tümüyle "mimari dil", hatta büyük çapta da "cephede ifadesini bulan mimari dil" tartışmaları zeminindedir. Kamuoyuna yansıtılan şekli ile Demirören'de binanın kütlesi, katları vs. konusunda hiçbir sorun yoktu. Yenileme kurulu, orada yüzyıl önce yükselmiş olan Lüksemburg apartmanlarının restitüsyon projesine dayanarak böyle bir kütlenin iznini verdi. Kaldı ki dikkat edilirse, Ağa Cami'nin diğer tarafında yer alan Rumeli Han'ın kütlesi ve yüksekliği ile bu binadan daha da büyük olduğu görülecektir. Dolayısıyla benim Demirören projesinde zorlandığım nokta, hiçbir şekilde işin bu yönü değildi! Öyle sanılıyor ki, sanki orada usulsüz bir süreç gelişti de, ben ondan çekildim… Hayır, hiç ilgisi yok! Benim o projeden çekilme nedenim, son derece kişisel bir tercihtir.
Mahallenin "Yenisi" Demirören Kronolojisi
Projenin Eski Müellifi Han Tümertekin
STK'lardan Demirören Tepkileri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın