AE Mimarlık 1991 yılında kuruluyor. Meslekte yaklaşık 30 yıllık deneyime sahipsiniz. Şu anda proje yönetimi konusunda yeni bir girişiminiz olduğunu duyduk. Yeni projeleriniz, planlarınız neler?
Kentsel dönüşüm projelerine devam edeceğiz. Ancak ismine kentsel dönüşüm diyemeyeceğimiz, binasal dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz.
"Kentsel dönüşümde tıkanma noktasına geldik"
Peki, bu projeleri kent için nasıl avantajlı hale getirebiliriz?
Maalesef hiçbir şey yapamıyorsunuz. Ağaçları kesip altına otopark koyuyoruz. Koymak zorundayız. Ama kentsel dönüşüm parsel bazında değil, ada bazında yapılacak olursa ağaçların olduğu bölümü ya da ağaç yoksa da yüzde 20'lik bölümü yeşil alan olarak ayırabilirsiniz. Şu anda yanlış olanı yapmaya devam ediyor ve Kadıköy'ü mahvediyoruz. Yarın öbür gün Bakırköy'ü, Yeşilköy'ü, Nişantaşı'nı, Taksim'i mahvedeceğiz. Yüzde 20 yasasını çıkarmanın amacı, binaların yenilenmesi, depreme karşı sağlıklı binaların yapılmasıydı. Kadıköy, Yeldeğirmeni, Rasimpaşa, Moda, Osmanağa, Caferağa, sahil kesimleri, Acıbadem, Bağdat Caddesi gibi yüzde 25 TAKS uygulaması olan veya bitişik nizamlı yerlerde neden bu artış verilmedi? Madem bu artışı insanların hayatını kurtarmak, binaları yenilemek için veriyorsunuz bitişik nizamda oturanların binaları neden yenilenmiyor? Veya mülk sahipleri neden 100 m2 dairesine eskiden 60 m2 alırken, şu anda 80 m2 alıyor? Yenileyen tabii ki yeniliyor ama emsali olan vatandaş fazla metrekare alırken, diğeri mağdur oluyor. Evleri 3+1'den 2+1'e düşüyor. Burada bir ikilem var. Kentsel dönüşümde artık tıkanma noktasına geldik.
Anka İnşaat için hazırlanan Fikirtepe projesi
Gene kentsel dönüşüm projelerini yapmaya çalışacağız ama birtakım konsept projelerle de yakından ilgileniyoruz. Mesela şu anda büyük bir holdingin Başakşehir'deki 180 dönüm arazisi için proje hazırlıyoruz. Aynı holdingin Ankara'daki projesi için teklif verdik. İstanbul Madeni Eşya Sanatkârları (İMES)'e cami ve Dudullu'daki yönetim binası için proje yaptık. Uşak'ın Banaz ilçesinde 250 dönüm bir arazi içerisinde bir otel kompleksi yapacağız. Kentsel dönüşümden ötürü daha büyük projeler gündeme geldi. Türkiye istikrara kavuştuğunda büyük projeler yeniden hayata geçirilecek. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bunun yanında birkaç kurumsal firma bizden uygulama projesi istedi. Davetli yarışma ile elde ettiğimiz Bumerang Kartal bu projelerden birisi. Toplam yedi mimarlık ofisi yarıştı ve biz bütün daireleri denize yönlendirdiğimiz için cephesiyle, mimari çözümüyle bu projeyi aldık. Uygulamayı da bizim yapmamız istendi. Onu ayrı bir ekip kumanda ediyor. Proje yönetim firması için önemli olan bu altyapının olmasıydı. Onu da kurduk.
Bumerang Kartal
İMES Sheraton
"Başarıya ulaşmada üç doğru kararım oldu"
Zaten ideal olan da tasarımı yapan ofisin uygulamayı üstlenmesi değil mi?
Doğrusu o. Daha önce AE Mimarlık olarak ismimiz fazla duyulmamıştı. Son dönemde Kadıköy'de kentsel dönüşüm projelerinin ağırlık kazanmasıyla tanınırlığımız arttı. Başarıya ulaşmada üç doğru kararım olduğunu düşünüyorum. Birincisi, ofisin tasarımını değiştirdim. Şu anda yaklaşık 20 mimarın çalıştığı bir atölyemiz, 4 tane toplantı odamız ve yemeklerimizi yediğimiz mutfağımız var. İkincisi, soyadım sıklıkla yanlış yazıldığı için bir tabela standardı getirdim: AE Mimarlık - Ahmet Erkurtoğlu. Bu tabela kafalara kazındı. Üçüncüsü de Markasanat marka yönetimi ajansı ile çalışmam oldu. Bu üç doğru karar AE'nin ivmesini yukarıya çekti. Bundan sonra başarımızı daha da yükseltmek için uygulamaya girmemiz lazım. Çoğu müteahhit de bizden bu hizmeti alacaktır. Kentsel dönüşüm projelerinde de bu hizmeti verme taraftarıyım ama esas hedefim daha büyük işlerde yer almak.