Yarışmaların çok önemli bir yer tuttuğu mimarlık ortamında, değişen yarışma algısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yarışmalar bizim için çok önemli, çünkü biz mesleki kariyerimize yarışmalarla başladık. Bugün de pek çok genç mimar kariyerine yarışmalar sayesinde başlıyor. Fakat son zamanlarda yarışmalarda bir gevşeme var. Bu gevşeme "yarışma düzeni"nin kontrol edilmemesinden, denetlenmemesinden kaynaklanıyor. Eskiden yarışmaları Bayındırlık Bakanlığı ve birkaç kurum çıkarırdı. Bu kurumlar zaten yarışma açma geleneği olan kurumlar olduğu için yarışmaların usüllerini de bilirlerdi. Fakat artık yeni kurumlar da yarışma çıkarmaya başladılar ve bunlar yarışma usullerini bilmiyorlar. Üstüne üstlük seçilen jürinin de yarışma deneyimi olmazsa, usulleri, hukuku bir kenara bırakan uygulamalar yapılıyor.
Mesela bizim mevzuatımıza göre, yarışmaya kaç tane proje gelirse gelsin, jüri o projelerden bir tanesini seçer. Belki seçilen proje en ideal proje olmayablir, ama en nihayetinde gelen projeler arasında jürinin en çok beğendiği projedir. Fakat son zamanlarda (Burdur Otogarı, Ünye Kıyı Düzenlemesi gibi) bazı yarışmaların jürileri, projeleri beğenmedikleri gerekçesiyle yarışmayı sonuçlandırmamak, ödülleri vermemek, mimarlardan projeleri ‘inşaat mühendisleri ile birlikte' yapmalarını istemek gibi akıllara ziyan davranışlar içindeler. Bunların çoğu bilmemekten kaynaklanıyor.
İBB Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi için açılan yarışmanın şartnamesi inanılmazdı örneğin: Şartnamede "ödülleri dağıtmayı garanti etmiyoruz" yazıyordu! Hele bir "yer görme" konusu vardı ki evlere şenlik: Yönetmelik, arsanın yerini görmek istediğiniz takdirde, sizin masrafınızın karşılanması gerektiğini söyler. Fakat bu yarışmada, "…yarışma arazisi belediye binasına yakın olduğu için, yarışma yerini görmek isteyenlerin belediyeden yürüyerek götürülebileceği, dolayısıyla yer görme parasının ödenmesine gerek olmadığı" söylendi! Böyle bir şey olabilir mi? Ben Ankara'dan yürüyerek mi geleceğim? İşin para kısmında değilim, ama bu, yarışma düzenini hiç bilmemenin, işin hukukuna duyulan saygının düzeyinin bir göstergesi.
Mimarlar Odası da yarışmalarla ilgilenmediği için yarışmalar başı boş bir alana doğru kaymaya başladı. Özellikle yarışmaların yönetmeliğini Kamu İhale Kurumu çıkardıktan sonra Bayındırlık Bakanlığı devre dışı kaldı. Yarışmaların hukukunda bir sapma meydana geldi.