"Yıkımlar Mamak'ta sağlıksız çevre yaratıyor"

06 Kasım 2008


Mamaklı çocuklar Mamak'tan gitmek istemiyor.

"Bireylerin barınma koşulları ile ilgili herhangi bir kaygı duymaksızın yaşadıkları çevre koşullarının sağlıklı olduğu bir ortamda yaşamaları bireysel haklar kapsamında kabul edilmelidir" diyen Ankara Tabip Odası (ATO) temsilcileri, Mamaklılardan gelen çağrı üzerine 17 Eylül 2008'de Mamak'a gitti. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki bölgelerde incelemelerde bulunan ATO Halk Sağlığı Komisyonu'nun görüşleri şöyle:

1. Yıkım süreci adı geçen bölgede başlamıştır. Bu süreçte yıkıma onay veren yurttaşların konutları ile onay vermeyenlerin konutları beklendiği üzere aynı bölgededir. Bu durum; yıkım yapılan bölgede yıkım anında insanların yaşaması anlamına gelmektedir. Bir başka ifadeyle yıkım anında bölge sakinleri sağlıksız çevre koşulları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Toz, kaza, kanalizasyon sorunları, moloz yığınlarında çocukların oynamasına bağlı olarak düşme, yaralanma, vb. göze çarpan en öncelikli riskler arasındadır. Bunun yanı sıra moloz yığınlarının hemen bölgeden kaldırılmaması da bu sorunların uzun süreli yaşanma riskini ortaya çıkarmıştır.  

2. Bazı konutlar "bitişik nizam" özelliği taşımaktadır. Bu tip evlerin birisinde oturanların yıkıma onay verdiği; diğer evde oturanların onay vermediği durumlarda yıkıma izin vermeyen evlerde de hasarlar oluşmuştur. Alınan bilgiler oluşan hasarların ev sakinleri tarafından karşılandığıdır. Böyle bir süreç; ekonomik açıdan da önemli bir yüktür.  

3. Bilindiği gibi yerleşim yerlerindeki çöplerin ve atıkların insan sağlığına zarar vermeden toplanması ve yok edilmesi görevi yerel yönetimlere, Belediyelere aittir. Yapılan ziyarette; bölge halkı ile yapılan görüşmelere ve gözlemlere dayanarak bu görevin yerine getirilmediği saptanmıştır. Çöplerin zamanında toplanmaması bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk olup insan sağlığını tehdit eden önemli ve önlenebilir bir konudur.   

4. Ziyaret edilen bölgede bir dere yatağı bulunmaktadır. Sağlıksız koşullar, atıklar, çöpler derenin kirlenmesine neden olmuştur. Açıkta olan bu bölgede; özellikle sokakta oynayan çocuklar sağlıksız koşullardan olumsuz etkilenmektedirler. Bölgede ağır bir koku da yaygın olarak hissedilmektedir.  

5. Bölge halkı ile yapılan sözlü görüşmelerde bireylerde yoğun bir kaygı olduğu bilgisi alınmıştır. Kaygı; bireyin sosyal ve ruhsal sağlığını tehdit eden önemli bir durumdur. Bu konuda daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Ankara'da Dikmen Bölgesi de benzer bir yıkım sürecini deneyimlemiştir. Ankara Tabip Odası tarafından yapılan ve kamuoyu ile sonuçları paylaşılmış olan bir araştırmada kaygı düzeyi yüksekliği tespit edilmiştir. Mamak bölgesinde yaşayan bireylerin yıkım sürecine ve yarattığı sorunlara bağlı olarak kaygı yaşıyor olmaları da beklenmektedir. Bunun yanı sıra; yıkım için onay veren yurttaşların borçlandıkları miktarları ödeme konusunda da kaygı duydukları alınan bilgiler arasındadır.   

6. Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanmaya çalışıldığı bölgede toplumun büyük bir çoğunluğu yaşadıkları bölgeden ayrılmak istememektedir. Bu nedenle de yıkıma onay vermeyen halk çoğunluğu oluşturmuştur. Kültür, sosyal ortam, iletişim gibi bireylerin sosyal koşullarını yönlendiren bu belirleyicilere önem vermek ve kişileri yaşadıkları toplumdan koparmayan; bunun aksine bütünleştiren uygulamaları sürdürmek sağlık açısından da beklenen ve istenen bir yaklaşımdır.

 


Şehir Plancısı Erdal Kurttaş: "Kentsel Dönüşüm Projeleri Sihirli Değnek Değildir"
Teknik konular!
Proje'ye karşı Mamak Barınma Hakkı Bürosu
Mamaklılar soruyor...
Mimar Yeşim Uysal: "Mamak'taki kültürel atmosferi görmezden gelmeyelim"
Ankara Tabip Odası'ndan Mamak değerlendirmesi
Mamak Belediyesi'nden
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :