Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi
mimarizm.com /
15 Haziran 2016
Günümüzde akademi kültürünün ve yaşantısının beslenip yeşerdiği önemli platformlardan biri olan kütüphanelere ACE Mimarlık’tan modern bir yorum; Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi.
Kütüphaneler giderek dijitalleşen dünyada kendi varlıklarını pekiştirerek sosyal ve kültürel yaşantının bir parçası olmaya devam ediyor. Özellikle üniversite kütüphaneleri günümüzde akademi kültürünün ve yaşantısının beslenip yeşerdiği önemli platformlar olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda bu yapılar, kurum kimlik ve kültürünü yansıtan üniversitesinin en önemli bileşenlerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Bu bağlamda Çetinceviz Ailesi’nin Ordu Üniversitesi’ne bağışladığı proje, ACE Mimarlık ekibinin son dönemlerde üzerinde çalıştığı en heyecan verici ve ümit veren projedir.
Ordu Üniversitesi Emin Cetinceviz Merkez Kütüphanesi yalnızca bir kütüphane binası olmaktan öte, kampusun sosyo-kültürel yaşamının odak noktası olarak bu yaşamı zenginleştiren bir unsura dönüşmeyi amaçlıyor. 4 katlı yapıda, zemin kattan başlayarak en üst kata dek devam eden bir atriuma yer verilmiş. Bu atriumda; kafe, güncel-süreli yayınlar, medyatek ve okuma salonları gibi kullanım alanları dikey düzlemde birbirine bağlanarak sosyal etkileşimin arttırılması hedeflenmiş. Bu atriuma bakan açık koridorlar ile tüm kullanımlar, hem bu dikey sosyal aksın bir parçası haline dönüşmüş, hem de öğrenci ve akademisyenlerin ihtiyaç duydukları niteliklere sahip çalışma ortamını sağlamış.
Kütüphanelerin artık değerini kaybettiği algısını değiştirmek ve tam aksine, özellikle üniversite kütüphanelerinin sosyal yaşamın tam merkezinde yer aldığını göstermek adına, günümüz teknolojilerini kütüphane ihtiyaçları ile harmanlayan bir medyatek bölümü yaratılmış. Sonuçta, akademinin çalışma kültürünün bir parçası olmayı başaran ve kampus yaşamının tam merkezine yerleşen modern bir kütüphane karşımıza çıkıyor.
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın