Espressolab | santralistanbul

mimarizm.com / 30 Aralık 2015
Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde ilk şubesi açılan Espressolab'in iç mekan tasarımını Berrin Ulutaş Mimarlık üstlenmiş.

Silahtarağa Elektrik Santralı, Silahtarağa Termik Santralı ya da kısaca Silahtarağa Santralı, İstanbul'da bulunan eski bir enerji üretim tesisi. 1914 yılında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan kömür yakıtlı santral, kurulduğu tarihten, kapılarını kapattığı 1983 yılına değin İstanbul'un enerji gereksiniminin karşılanmasında kullanılmış. 20 yıl metruk durumda kaldıktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kiralanıp restore edilerek üniversite yerleşkesi, müze ve sanat galerisi olarak hizmet vermeye başlayan kompleks şu anda  "Santralistanbul" adıyla anılıyor.



Yerleşke içerisinde yer alan Espressolab'in 35 m2 alana sahip olan mekanı daha önceden depo alanı olarak hizmet veriyormuş. Mekanın tarihi, eski ve bakımsız bir binada içerisinde olması Espressolab markasının oluşturmak istediği konsept ile tamamen bir bütünlük sağlamış.

İçeride kullanılan bütün malzemeler özgün, markaya özel olarak tasarlanmış. Tasarımda ağırlıklı olarak kestane ağacı ve metal kullanılmış. Mekanın her noktası kahve içen insanların rahatlığını sağlamak ve uzun süreli kullanımlarını kolaylaştırmak üzere ayrı ayrı düşünülmüş. İçeride kullanılan eski yapıdan kalma taş duvar kazıttırılıp üzerine özel bir cila atılmış.



Ön bankonun üzerinde bulunan tabla, 50 senelik bir kestane tomruğundan kesilerek hazırlanmış. Tablaların hepsi özel olarak bu proje için bulunmuş. Cam önlerinde bulunan parça tablalar da ağacın kıvrımlarından şekillenmiş. Proje ekibi mekanın içerisinde herşeyi doğal olarak kullanmak istemiş.

Mekanın en çok beğenilen tasarım ürünü ise boru şeklindeki kahve bardak dispanserleri olmuş. Özel bakır kaplama olan dispanserlerden 3 tanesi bardak için geri kalanları da aydınlatma olarak işlevlendirilmiş.

Sağ duvardaki harita ise şablon üzerinden grafik ekip tarafından elle boyanarak hazırlanmış. Bu haritada kahve alınan bölgeler gösteriliyor.

Bina dışarısında ahşap bir oturma bölümü yer alıyor. Öğrenciler bilgisayarları ile rahat çalışabilsinler diye WIFI sağlayıcısı ve her köşeye elektrik prizleri eklenmiş. Bahçe bölümü şu anda yaklaşık 120 öğrenciyi ağırlayabiliyor.

Dış cephe doğramaları markanın kurumsal rengine boyanmış. Silahtarağa kampüsündeki bütün binalar aynı renk olmak zorunda olduğundan tasarımda mevcut renk ile markanın kurumsal renkleri harmanlanmış. Dışarıda kapı girişlerinde kullanılan aydınlatmalar da proje için özel olarak tasarlanmış.

Bütün yazı tahtaları da marka kimliğini anlatan şekiller ve yazılarla tasarlanmış. Dışarıda kullanılan mobilyalar öğrenciler ve müşteriler tarafından oturma tercihlerine göre şekillenebilmesi için sabitleme yapılmadan serbest bırakılmış. Bahçe banklarından, taburelerden, kestane ağacı masalardan oluşan mobilyalara daha sonra bir de tribün eklenmiş.

Berrin Ulutaş hakkında

1983 doğumlu olan Berrin Ulutaş, 2004 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra eğitimine Amerika'da devam etti. 
2005 yılında San Francisco University Master of Arts and Architectural Design bölümünden mezun oldu. 2006-2011 yılları arasında çeşitli otel, restoran, cafe, mağaza projelerine ve çeşitli ürün tasarımına imza attıktan sonra 2011 yılında Berrin Ulutaş Mimarlık ofisini kurdu. Çalışmalarına aktif bir şekilde devam eden Berrin Ulutaş bir çok kurumsal firmanın mimari danışmanlığını sürdürmektedir. 


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :