VDF Genel Merkezi
06 Temmuz 2015
Volkswagen Doğuş Finance (VDF) Genel Merkezi’nde, tasarımın ana teması olarak, çalışma alanlarında iletişimin artırılarak sosyalleşmeye açık hale getirilmesi, çalışanlara mutluluk vermesi ve buna bağlı olarak verimliliğin artması hedeflendi.
Resmiyet içinde Keyfiyet
Volkswagen Doğuş Finance (VDF), Türk-Alman ortaklığı altında yaklaşık 180 kişi istihdam eden, otomotiv sektörünün finansmanı konusunda uzman bir kuruluştur. Maslak bölgesinde yer alan eski genel merkez bürolarının şirketin güncel gereksinimlerine yanıt verememesi ile yeni yer arayışlarını Tekfen Ofispark yerleşkesinde birbirine komşu 4 büro katının kiralanması ile sonuçlandırmıştır. EAA tasarımı Ofispark yerleşkesi, Kağıthane bölgesinde yer almaktadır. Mimari açıdan, geniş bir iç avlu çevresine konumlanmış 9 bloğun güney yönüne doğru açıldığı, çağdaş bir anlayış ile çevresine değer katan mimari ve malzeme seçimleri doğrultusunda yalın bir dili benimsemiş, nitelikli bir yapı alanında çalışılmıştır.VDF bürolarının yer aldığı iki blok ortak bir çekirdekten beslenmektedir. Bürolar konumları itibari ile hem iç avluyahem de dış sokağa bakabilmektedir. Nitelikli büro yapılarına uygun kat yüksekliği (4,15 metre) ve net geometrisi ile kullanıcılara verimli kullanım alanları sağlamaktadır. Yerleşke, LEED Gold Sürdürülebilirlik Sertifikası’na sahiptir. Bunun sonucu olarak, bütün kiracılar, büro alanlarını yapılandırırken ilgili ölçütleri dikkate almak zorundadırlar.
VDF Genel Merkezi proje süreci, 2012 yılı Ağustos ayında davetli bir ihale ile başladı. İşveren ile yapılan görüşmelerde, yeni büro alanının, 2016 yılı sonuna kadar öngörülen büyüme stratejilerine uygun planlanması öncelikli tasarım ölçütü olarak belirlendi. Oluşturulan program çerçevesinde sunulan konsept proje yönetim onayı ile, uygulama projeleri öteki disiplinlerin de koordinasyonu ile hazırlanarak 2012 yılı Kasım ayında başladı, 5 aylık yoğun bir süreç sonunda tamamlandı.Tasarımın ana teması olarak, çalışma alanlarında iletişimin artırılarak sosyalleşmeye açık hale getirilmesi, çalışanlara mutluluk vermesi ve buna bağlı olarak verimliliğin artması hedeflendi. Finans sektörünün genel standartlarına ters düşmeden “resmiyet içinde keyfiyet” hissi yaratılması çabası ile tasarım şekillendi. Mimari dil olarak yalın ve akışkan bir dil tercih edildi. Malzeme ve renk tercihlerinde kullanıcı görüşleri dikkate alınarak seçimler yapıldı. Ortaya çıkan dolu ve saydam yüzeylerde VDF için özel tasarlanan görseller kullanıldı. Görsellerin tasarımında kurumsal yapı içerisinde var olan ana öğeler ile ve çalışanların motivasyonuna yönelik unsurlar vurgulandı.
Program, iki blokta 2 kata yayılmış 4 büro kat alanının şirket içi iletişimin/koordinasyonun ve uyumlu çalışmanın gerektirdiği şekilde yönetim katı ve öteki servisler olarak ayrıldı. Her kat, kendi içinde yönetici büroları, açık çalışma ve sosyal alanları içermektedir.Kapalı bürolar ve çalışma alanları, doğal ışık kullanımının en çok olduğu binanın dış çeperlerine, rasyonel bir modülasyona uygun konumlandırılırken doğal ışığı nispeten daha az alan orta kısma sürekli kullanımda olmayan toplantı odaları, servis ve sosyal alanlar yerleştirilmiştir. Yönetici büroları, çalıştıkları ekipleriyle görsel iletişimi koruyan ve yöneticinin gereksinimi olan mahremiyeti de sağlayan biçimde saydam bir bölücü duvarla ayrılmıştır. Açık büro alanlarında akustik konfor dikkate alınarak zeminlerde halı tercih edilmiştir. Tavanlar, genel olarak açık bırakılmıştır. Yönetici bürolarında kısmen asılı, toplantı odalarında akustik özellikli ve dolaşım alanlarında metal gergi tavan kullanılmıştır.
Mimari tasarım aşamasında altyapı da koordine edilerek bütün elektro-mekanik tesisat sistemleri modüler olarak planlanmıştır. Servis ve bakım gereksinimleri dikkate alınmış ve mekanik ekipmanlar koridor hattı üzerinde yerleştirilmiştir. Aydınlatma otomasyonu ile enerji kullanımı azaltılmıştır. Her kat içindeki çekirdekte yer alan servisler ve çalışma alanları dolaşım için ayrılmış koridorlar ile ayrıştırılmıştır. Çalışma alanlarında kullanıcıların işlevsel gereksinimleri dahilinde aydınlatma ve akustik konfor düzeyleri gerekli standartları sağlayacak şekilde planlanmıştır. İşveren ekibi ile sürecin başında kurulan olumlu diyalog ile, kullanıcılar açısından işlevsel ve sosyal bir çalışma alanı oluşturulmuştur.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 392. sayısında yayımlanmıştır.
VDF Genel Merkezi - Resim Galerisi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın