Birincilik Ödülü, KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Ulusal Mimari Proje Yarışması

mimarizm.com / 01 Aralık 2023
Erçim Uluğ ve ekibinin projesi, KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Ulusal Mimari Proje Yarışması'nda Birincilik Ödülü'ne değer bulundu.

MİMARİ SENARYO BAĞLAMINDA SEMBOLLER VE METAFORLAR

Lefkoşa kenti bağlam olarak hızla gelişmekte ve birçok nitelikli yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Lefkoşa kentinin dokusu, karakteri ve gelişimi ile beraber KKTC özelinde kurumsal yapıya sahip şirketlerin, derneklerin ve birliklerin kendi kimliklerini oluşturması Kıbrıs Türk Mimarisi adına oldukça önemlidir. Bu tasarım vizyonu içerisinde Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin tarihi ve köklü geçmişi ile beraber “Mimari Kimliğinin Oluşması” mimari senorya adına ön plandadır.

KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliğinin ortaya koyduğu değerler incelendiğinde aşağıdaki anahtar kelimeler mimari senaryo oluşumuna yön vermiştir:

1. Güvenilir, Ulaşılabilir ve Bütünleştirici Yapı
2. Kurum ve Sektör içerisinde Sürekli Gelişim ve Dayanışma
3. Etik değerler çerçevesinde Adelet ve Şeffaflık
4. Kurumsal Yapının Sürdürülebilirliği
5. Topluma ve Kamuya Katkı

Batı Görünüşü

Yukarıda listelenen 5 önemli niteliğin yapı plastiğine sembolik olarak yansıması mimari tasarımın ana hedeflerinden bir tanesidir. Bunun ile beraber ekonomik ve fonksiyonel çözümün estetiğe yansıması mimari tasarımın yön vermiştir. Mimari sembolik değerler ile desteklenen fonksiyonel yapı plastiği toplum ve kullanıcılar ile metaforlar üzerinden iletişim kurmaktadır:

a) Çekirdek kütlesinin bodrum rampasından sonra batı sınırına yerleşmesi arazinin doğu alanının azami kullanımına izin vermiştir. Çekirdek kütlesinin brüt beton ve linear yapısı kurumun güvenilir, güçlü ve köklü yapısını sembolize etmektedir.

b) Çekirdek kütlesinin oluşumu ardından sade bir küp olarak tasarlanan yapı plastiği binanın ana ofis kütlesini oluşturmuştur. Ünlü filozof Eflatun’un erdem ve etik değerlerini sembolize eden küpün şeffaf cephesi doğuya yönlenmiştir. Tıpkı bilginin doğudan doğup batıya yayılması gibi, tasarlanan kübik ofis bloğu da günün en saf ilk ışıklarını doğudan alıp batıya yaymaktadır. Eğitim salonu, tahkim salonu ve yönetim kurulu odası gibi bilgi ve şeffaflık ilkelerini benimseyen fonksiyonlar bu cephede tasarlanmıştır. Bu metaforik yaklaşım kurumun adaletli ve şeffaf yapısı ile beraber sürekli gelişimini sembolize etmektedir. Ayrıca doğu cephesinin şeffaf tasarımı Panagias Kilisesi'nin iç mekanlar ile görsel ilişkisinin oluşmasını sağlamıştır.

c) Ana işlevleri içeren kübik yapı plastiği kolonlar üzerine yerleşerek geçirgen ve davetkar bir zemin kat oluşturmuştur. Kafe ve danışma gibi kamusal fonskiyonlar zemin kat düzleminde çözümlenmiştir. Zemin katın geçirgen ve davetkar yapısı kurumun paydaşları ve kamu ile bütünleşmesini sembolize ederken binanın ticari kullanımını optimize etmeyi hedeflemiştir.

d) Görseller üzerinde de vurgulanan bina önüne yerleştirilen selvi ağacı tasarımın önemli elemanlarından bir tanesidir. Edebiyetin sembolü olan selvi ağacı daima yeşil kalması ile aynı zamanda ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul edilir. Kurumun sürdürülebilir yapısı bu selvi ağacı ile sembolize edilmiştir. KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği'nin köklü ve ölümsüz bir kurum olduğunu binanın inşaatı ile beraber ekilip büyüyecek olan selvi ağacı metaforik olarak sonsuza kadar anlatacaktır.

Ön Giriş

Arka Giriş

Diğer Önemli Mimari Tasarım Kararları

1. İmarın izin verdiği metrekareyi azami derecede verimli olarak kullanırken sınırlı metrekare kullanımı içerisinde ihtiyaç programında optimum çözümü yakalamak

2. Panagias Kilisesi ile bina iç mekanları arasında güçlü bir görsel ilişki sağlamak adına doğu cephesinin şeffaf tasarımı. Ayrıca Kilise'nin görsel yansıması binanın cam yüzeylerinden görülebilmektedir

Kafe Detay

3. Çekirdek kütlesinin sürekli ve işlevsel olarak kullanılabilmesi için linear bir tasarıma sahip olması. Dikey dolaşım ile ıslak mekanlar arasında kalan linear çekirdek hacimi içeresinde her katın ihtiyacına yönelik servis mekanları tasarlanmıştır. Ayrıca linear çekirdek kütlesi çatı terasına yükseltilerek kokteyl amacı ile kullanılabilecek çatı alanına servis mutfağı hizmetini verecektir.

Kafe Alanı

Giriş Fuayesi

4. Konferans Salonunun yer altında tasarlayarak metre kare kullanımını kontrol etmek, binayı kapalı cepheler ile hantallaştırmadan cephelerin şeffaflığını sağlamak

5. Taşıyıcı sistem olarak ana kullanım alanlarında kaset döşeme kullanılması. Yalın ve basit bir sistem ile ilerleyen yıllarda gelişen ve değişen yaşamın getirisi ile açık plan olarak kullanılabilecek esnek mekanların oluşturulması. Kaset döşemenin estetik olarak mekanlara yansıtılarak iç mekan karakterinin oluşturulması.

Yönetim Kurulu Odası

6. Sende kat oluşturularak giriş fuayesinin hacimli, mimari deneyime açık, prestijli ve nitelikli bir mekana dönüşmesi

7. Kapalı otoparkı eksi bir (-1) katında tasarlayarak konferans salonu katında azami fuaye ve sergi alanı oluşumuna izin vermek

8. Kapalı otoparkın eksi bir (-1) katında tasarlayarak kurumun talebi üzerine bir kat daha kapalı otoparkın inşaatına tercihen olanak sağlaması

9. Batı güneşinden faydalanmak ve kontrolunu sağlamak için batı cephesinin dikey güneş kırıcılar kullanılarak tasarlanması

10. Zemin katın kamu kullanımına olanak sağlaması ve binanın ticari kullanım alanlarının desteklenmesi


Birincilik Ödülü - KKTC Sigortacılar Birliği - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :