Mimarlık öğrencileri için düzenlenmiş tek aşamalı mimari fikir projesi, “Gömeç Belediyesi Aşevi” Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması'na son başvuru tarihi 4 Eylül 2020.
Yarışmanın Amacı ve Konusu
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde yer alan arsa üzerine, 130 m2 civarında (max. 150 m2) ve tek katta çözülmek üzere, aşevi olarak hizmet edecek mimari proje tasarlanması beklenmektedir. Mekanın gündüz fonksiyonundan farklı olarak, akşam saatlerinde, belediyenin müzik topluluğunun prova yapabileceği bir işlev alması düşünülmekte, böylece, yarışmacılardan fonksiyonel olarak dönüşümlü bir mekan kurgusu istenmektedir.
Aşevi çözümünde; belediyeye bağlı köylerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yemek hazırlığı yapılacak bir mutfak çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Mutfağın yanı sıra, yemeklerin bu alandan araçlara yüklenerek köylere yollanacağı göz önünde bulundurularak, tasarlanan projede araç giriş-çıkışları, malzeme yükleme-boşaltma alanları ve depo alanı da düşünülmelidir. Gündüzleri aşevinin salonu olarak hizmet verecek olan mekan, akşamları müzik topluluğunun prova odasına dönüşecektir.
Dereceye giren fikir projeleri uygulanmak üzere Gömeç Belediyesi tarafından değerlendirilecektir. İhtiyaç ve imkanlar doğrultusunda yarışmacılardan yapımı hızlı ve ekonomik, prefabrike bir yapı tasarımı beklenmektedir.
Yarışma Alanı Yarışma alanı ekte verilen çizimlerde yer alan 106 numaralı parselde, 1 numaralı alandır.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Yarışma, mimarlık öğrencileri için düzenlenmiş tek aşamalı mimari fikir projesi yarışmasıdır. Yarışmacılardan önerilerini, belirlenen konu ve yer üzerinden, tüm analizlerin odak sorunsal etrafında şekillenerek, mimari fikir projesi olarak geliştirmeleri beklenmektedir. Mimari çözümlemenin yanı sıra, projenin ekonomik ve sosyolojik boyutlarının da dikkate alınması önemlidir. Önerilecek projenin prefabrik yapım sistemleri kullanılarak tasarlanması istenmektedir.
Yarışmaya Katılım Koşulları
- Yarışmaya, Işık Üniversitesi Mimarlık Bölümünde kayıtlı tüm lisans öğrencileri bireysel veya ekip halinde katılabilir. Katılım 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi mezunlarına da açıktır.
- En az bir üyesinin (ekip başı) yukarıdaki koşulları karşılayan bir mimarlık öğrencisi olması şartıyla, farklı disiplinlerden ve/ya diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ile karma ekipler oluşturulabilir.
- Yarışmaya katılım, ekte yer alan “Katılım Belgesi” doldurularak, yarisma@isikun.edu.tr üzerinden son kayıt tarihine (14 Ağustos 2020, 17:00) kadar yapılacaktır. Işık Üniversitesi öğrencisi olan ekip başı dışındaki katılımcıların kendi okullarından aldıkları öğrenci belgelerini katılım belgeleriyle birlikte dijital olarak göndermeleri gerekmektedir. 2019-2020 Akademik Yılı Yaz Dönemi’nde mezun olan öğrenciler için çıkış belgesi (dijital/taranmış) yeterlidir.
İhtiyaç Programı
Giriş
Yapının ve mekanların tamamına ulaşımın, engelli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanması beklenmektedir.
Aşevi/Çok amaçlı mekan (Müzik mekanı, Çay/Kahve/Okuma mekanı)
Gündüzleri yemek alanı olarak kullanılacak olan bu mekan, akşamları 35 kişilik müzik topluluğu için prova odası görevi görecektir. Salon içerisinde müzik topluluğu için düşünülmüş, topluluğun eşyalarını bırakabilecekleri, kilitlenebilir, kapalı bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
Ofis/Personel
Giyinme-soyunma (kadın-erkek ve engelli için duş ve wc’lerle de bağlantılı) olmak üzere iki oda ve dinlenme alanı düşünülmelidir. Ayrıca bir de yönetim ofisi gerekmektedir.
Mutfak+ Depo
Hazırlık, pişirme ve servis (servise hazırlık) alanları düşünülmelidir
WC
Birer kabinlik kadın-erkek ve engelli WC içermelidir.
Açık Alan ve Otopark
Mutfak ile doğrudan bağlantılı, yemeklerin araçlara yüklenerek köylere yollanacağı, yapının ulaşımının da düşünüleceği bir peyzaj tasarımı beklenmektedir. Bunun yanında açık mekan düzenlemesinde bahçe kullanımı, oturma/dinlenme ve müzik dinleti alanları düşünülmelidir.
Belirlenen ihtiyaçların yaklaşık 130 m2 (max. 150 m2) olacak biçimde çözülmesi beklenmektedir.
Yarışmacılardan İstenilenler
Paftalar: Projeler, A1 (594 x 840 mm) boyutlu pafta(lar) şeklinde hazırlanacak ve dijital olarak teslim edilecektir. Tüm paftalar dikey (portrait) formatta düzenlenmiş olmalıdır. Her ekip kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirledikleri sayıda dijital pafta teslim edebilir. Basılı pafta teslim edilmesi beklenmemektedir. Paftalarda istenilenler şu şekildedir:
-Projenin kavramsal yaklaşımına ve iç-dış mekânsal kurgusuna ilişkin şematik anlatımlar, açıklamalar vb. -Proje açıklama raporu
-Vaziyet Planı (1/200)
-Plan (1/100)
-Kesitler (en az 4 adet, 1/100)
-Görünüşler (1/100) (4 adet)
-3D iç ve dış mekan görselleri
Kimlik Bilgileri: Tüm ekip üyelerinin kimlik bilgileri, ekip başı tarafından, yarışmaya son kayıt tarihine kadar yarisma@isikun.edu.tr adresine, “Katılım Belgesi” (ekte yer almaktadır) doldurularak iletilecektir. Işık Üniversitesi öğrencisi olan ekip başı dışındaki katılımcıların kendi okullarından aldıkları öğrenci belgelerini katılım belgeleriyle birlikte dijital olarak göndermeleri gerekmektedir. 2019-2020 Akademik Yılı Yaz Dönemi’nde mezun olan öğrenciler için çıkış belgesi yeterlidir. Mail ile iletilen kimlik bilgileri aynı zamanda kayıt yerine geçecektir. Yarışmacıların kayıtları raportörler tarafından alınacak ve yarışma sonuçlanana kadar katılımcıların kimlik bilgileri jüri üyeleri ile paylaşılmayacaktır.
Soru ve Cevaplar
Şartname ve yarışmacılara verilen belgeler ile ilgili tüm sorular için yarisma@isikun.edu.tr adresinden iletişime geçebilirler. 7 Ağustos 2020, Cuma (17:00) gününe kadar yarisma@isikun.edu.tr adresine gönderilen sorular, cevaplarıyla birlikte 12 Ağustos 2020, Çarşamba günü www.isikun.edu.tr web adresinin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin sayfasında yer alan “Yarışmalar” bölümünde yayınlanacaktır.
Projelerin Teslim
Yarışma için istenilenler 4 Eylül 2020 Cuma günü saat 17:00’dan önce yarisma@isikun.edu.tr adresine gönderilmelidir. Geç teslimler kabul edilmeyecektir.
Yarışma için ekipler 5 rakamdan oluşan bir rumuz belirlemeli ve belirlenen rumuz her paftanın sağ üst köşesinde oluşturulacak olan 2 x 8 cm’lik alana yerleştirilmelidir. “Katılım Belgesi” ve “Öğrenci Belgesi” dışında hiç bir belgede yarışmacıların kimliğini belirten herhangi bir isim ya da işaret yer almamalıdır.
Projelerin Sunumu, Sergilenme Yeri ve Zamanı
Sonuçlar Işık Üniversitesi’nin web sitesinde (www.isikun.edu.tr) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi sayfasının “Yarışmalar” bölümünde ilan edilecek ve sonrasında tüm projeler aynı sayfada sergilenecektir.
Ödüller
Birincilik Ödülü: 2500 TL
İkincilik Ödülü: 2000TL
Üçüncülük Ödülü: 1500 TL
Dereceye giren fikir projeleri uygulanmak üzere Gömeç Belediyesi tarafından değerlendirilecektir.
Yarışma Takvimi
Yarışma duyuru tarihi: 20 Temmuz 2020, Pazartesi
Sorular için son tarih: 7 Ağustos 2020, Cuma, 17:00
Yanıtların duyurulması: 12 Ağustos 2020, Çarşamba
Kayıt için son tarih: 14 Ağustos 2020, Cuma, 17:00
Proje teslim tarihi: 4 Eylül 2020, Cuma, 17:00
Sonuçların açıklanması: 11 Eylül 2020, Cuma
Jüri
Danışman Jüri Üyeleri: Mehmet Kamil Özkartal (Mimar, FMV Mütevelli Heyeti Başkan Vekili), Prof. Dr. Cemal İbiş (Işık Üni. Rektörü), Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman (Işık Üni. Rektör Yardımcısı, Mimarlık ve Tasarım Fak. Dekanı), Mehmet İrem Himam (Gömeç Belediye Başkanı)
Jüri Üyeleri: Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy (Jüri Başkanı), Prof. Dr. Ahsen Özsoy, Doç. Dr. Sıla Durhan, Dr. Öğr. Üyesi Gülay Kepsutlu, Dr. Öğr. Üyesi Elif Süyük Makaklı, Öğr. Gör. Dicle Zeycan, Öğr. Gör. Z. Yalın Önal
Raportörler: Nil Döğerlioğlu, Ekrem Kaynar, Nazlıcan Aşık
Detaylı bilgi için tıklayın