Mimarlık, içmimarlık, ürün tasarımı ve kentsel planlama alanlarında uluslararası yarışmalar düzenleyen AWR Competitions tarafından, Kopenhag'a çağdaş bir kütüphane yapısı kazandırmak amacıyla açılan København - New Modern Library Competition (Kopenhag - Yeni Modern Kütüphane Yarışması) geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı.
Birincilik ödülünü, yarışmaya İsviçre'den başvuran Christoph Jantos'un BOGSAMLER adlı projesi kazandı.
Yarışmaya Türkiye'den başvuran mimar Selim Senin, projesini Mimarizm ile paylaştı. Türkiye'de son yıllarda kentsel ölçekte yeni bir kütüphane yapısının olmayışı ve eski kütüphanelerin yetersizliği nedeniyle yarışma konusunun dikkatini çektiğini belirten Senin, herkesin gitmekten keyif alacağı bir kütüphane tasarlamak üzere yola çıkmış.
"Taksim'deki Atatürk Kitaplığı da daha yeni 24 saat kullanıma açıldı. Avrupa'ya kıyasla kütüphanelerin sabaha kadar açık olmaması, kullanım alışkanlığını da ciddi ölçüde etkiliyor" diyen Senin, Kopenhag'da açılan yarışmanın, bu eksikliğimiz üzerine düşünmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtiyor.
Yarışmanın çağrı metninde şu bilgilere yer verilmişti:
"Kopenhag, Danimarka'nın başkenti olmanın yanı sıra ülke ve İskandinav coğrafyası için önemli bir kültür odağı oluşturuyor. Bu mütevazı İskandinav başkenti 1990'ların sonlarından itibaren, uluslararası çekiciliğe sahip Barselona ve Amsterdam gibi kentlerle aynı ligde yarışan bir metropole dönüştü. Kopenhag bugün sakinlerine, bir ana kütüphane ve onun kent bütününe yayılan şubelerinden oluşan toplam 20 kütüphane ile hizmet veriyor. Kopenhaglılar için kütüphane, gerçek bir karşılaşma ve fikir alışverişi noktası, kent kültürünün temelini oluşturan bir yapı niteliğinde... Kopenhag - Yeni Modern Kütüphane Yarışması, mimarları, Kopenhaglıların gelenek ve göreneklerini yansıtan yeni bir kütüphane modeli [2.0] tanımlamaya çağırıyor."
Senin'in açıklama raporu
Danimarkalı kültürünün temel özelliği olan ‘Hygge' kelimesi rahatlık, arkadaş canlısı olma, birlikte vakit geçirmeyi sevme,arkadaşlık ortamından hoşnut olma vs gibi anlamlar içerir. Bu kültür özelliğinin yapıdaki yansımasını insanların birlikte vakit geçirebilecekleri, sohbet edebilecekleri, çevreyi seyredebilecekleri, sportif aktiviteler yapabilecekleri, çeşitli etkinlikler, sunumlar yapabilecekleri, geceleri açık hava sineması izleyebilecekleri vs alanlar oluşturmak suretiyle sağlanması düşünülmüştür. Yapı üzerindeki sosyalleşilebilecek teraslara 3 farklı yönden rampalarla erişim sağlanmıştır.
Yapı sadece içine girilen bir kütüphane değil üzerinde kent yaşamının devam ettiği, kentle bütünleşen bir yapıdır. Kütüphanelerin itici mekanlar olmasına bir cevap olarak kent insanının devamlı gitmek, üzerinde vakit geçirmek isteyeceği teraslarla bir kentsel odak oluşturma potansiyeline sahiptir.
Yapı alanı yol tarafına ve deniz tarafına bakan cephede komşu binayla aynı hizaya çekilmiştir. Deniz tarafında ve yol tarafından 2 farklı girişle yapı içerisine girilebilmektedir.
Giriş katta danışma, kafe, kitap satış, çocuk oyun alanları ve wc'ler yer almaktadır. Komşu binaya bakan cephesinde ise merdiven ve asansörle üst katlara erişilebilmektedir. Birinci katta multimedya alanı tek hacim olarak tasarlanmıştır. Dış cephenin mesh olmasından dolayı doğal ışık her yönden homojen olarak mekanı aydınlatmaktadır. Son katta ise konferans salonu konsol olarak yapının dışındaki açık terasa doğru uzanmaktadır. Açık terasın üzerine bir saçak oluşturmaktadır.
Kopenhag'ın merkezinde yer alan bu alanda dış mekanda devam eden rampalarla, konferans salonunun konsol olarak uzanmasıyla kente değer katacak yeni bir sembol oluşturulmuştur. Şu anda boş olan alana bir yapı yapılmasıyla yok olacak kentsel alan, rampaların yapı üzerine doğru devam ederek oluşturdukları teraslarla kente geri verilmektedir.
Şehir sakinlerinin ve turistlerin yürümeyi sevdiği bu sahil alanında yürüyüşlerini yapı üzerinde de devam ettirebileceklerdir. Kütüphane içiyle olduğu kadar dış mekanıyla da insanların bir arada olup birbirlerinden bir şeyler öğrenebilecekleri bir kentsel odak noktasıdır.
Oluşum Diyagramı
*
Kütüphaneler kenti Kopenhag'a yeni üye...
Jonas Sangberg (POLYFORM Architects), Marc Jay & Julie Schmidt- Nielsen (WE Architecture) ve Giulia Piana'dan (Ateliers Jean Nouvel) oluşan 'Kopenhag - Yeni Modern Kütüphane Yarışması' jürinisinin ödüle değer bulduğu projeler ise şöyle sıralanıyor:
Birinci Ödül
Proje adı: BOGSAMLER
Mimar: Christoph Jantos
Ülke: İsviçre
İkinci Ödül
Proje adı: KNVML
Mimar: Matteo Silverio
Ülke: İtalya
Üçüncü Ödül
Proje adı: URBAN HYGGE SEED
Mimar: Nguyen Quoc Thanh
Ülke: Güney Kore
Mansiyon
Proje adı: A KIND OF MAGIC
Mimar: Gabriele Filippi
Ülke: İtalya
Mansiyon
Proje adı: CONNECTED FORREST
Mimari ekip: Jerome Chiarodo, Julien Gougeat, Regis Maillet
Ülke: Fransa
Mansiyon
Proje adı: STREAM OF KNOWLEDGE
Mimari ekip: Alessandra Rampazzo, Marcello Galiotto, Mario Azzarello, Nicolò Conte, Davide Matteazzi
Ülke: İtalya
Mansiyon
Proje adı: LEAN OVER THE INDISTRUCTIBLE
Mimari ekip: Benedict Esche, Peter Trybala Blazej
Ülke: Almanya