Kütüphane Haftası'na Özel Etkinlikler

mimarizm.com / 27 Mart 2017
İstanbul'daki kültür ve sanat kurumları, 53. Kütüphane Haftası boyunca çeşitli etkinlikler düzenliyor. İşte ajandanıza not edebileceğiniz etkinliklerden birkaçı...

İstanbul Modern

İstanbul Modern, sergi, sinema, eğitim gibi sanatsal faaliyetlerin yanında kütüphanesiyle de izleyicilerine çok yönlü hizmet sunuyor. İstanbul Modern Kütüphane, Türk sanat tarihi ve sanatçıları, müze, galeri ve özel sanat koleksiyonları, kuramsal yayınlar, sanat akımları, fotoğraf sanatı ve müzecilik bilimiyle ilgili başvuru merkezi olmayı sürdürüyor.

Kütüphanede toplam 11.500 kitap ve 24 yerli/yabancı dergiye ulaşmak mümkün. İstanbul Modern Kütüphane; Centre Pompidou, MoMA, Kunsthaus Zurich’in aralarında yer aldığı yurtdışından 74, yurtiçinden ise 17 sanat kurumuyla güncel kitap değişimi gerçekleştiriyor.

Çocuklara özel atölye: “Kütüphane Dedektifleri”

İstanbul Modern, Kütüphane Haftası’na özel düzenlediği “Kütüphane Dedektifleri” adlı atölye ile çocukları araştırma yapmaya yönlendiriyor. 9-12 yaş çocuklar İstanbul Modern Kütüphane’de dedektifçilik oynuyor. 
Kütüphaneler haftasında gerçekleştirilen program kapsamındaki etkinlik, kütüphanelerin yaşamımızdaki önemi konusunda çocuklarda bilinç oluşturmayı, araştırma yapmak için kullanılan araç ve yöntemleri eğlenceli biçimde öğretmeyi hedefliyor. 

Program, 28 Mart - 31 Mart tarihleri arasında, pazartesi hariç hafta içi her gün okul grupları için 10.00 ve 13.00 saatlerinde düzenleniyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen programa katılmak için rezervasyon yaptırmak gerekiyor. 

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi: 0212 334 73 41

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 53. Kütüphane Haftası'nı bir dizi etkinlikle kutluyor. Enstitü, 27 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında her akşam saat 20:00’a kadar açık olacak. Bunun yanı sıra, konferans ve sergi turunu içeren bir program da gerçekleştirilecek.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine odaklanan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün, Kütüphane Haftası özel programının ilk etkinliği, 27 Mart Pazartesi günü saat 18:00’da düzenlenen “Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem” başlıklı konferans. Yrd. Doç. Dr. Berat Açıl’ın konuşmacı olacağı konferans, Osmanlı kitap kültürü alanında yapılan çalışmaların tarihçesine odaklanıyor, konuyu tartışmaya açarak çalışma yöntemlerine dair öneriler sunuyor.

Etkinlik dizisinin ikinci ayağını, 29 Mart Çarşamba günü saat 18:30’da “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri” sergisinin, küratörü Ekrem Işın rehberliğinde gezilmesi oluşturuyor. Sergi turunun ardından 1 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’da, Prof. Dr. Tuba Çavdar Karatepe “Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri Raporu” başlıklı bir konferans verecek. 

Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri RaporuHacıbeyzade Ahmet Muhtar

Program:

27 Mart 2017, 18:00
Konferans: “Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem”

Yrd. Doç. Dr. Berat Açıl 

Osmanlı Kitap Kültürü

Kitap kültürü akademinin ilgi alanına yenice girmiş bir konudur. Bundan dolayı kitap kültürünün bir alt dalı sayılabilecek olan Osmanlı kitap kültürü hakkında, çalışmaların yetersizliğinden dolayı çokça akademik bilgi sahibi olduğumuz söylenemez. Bununla birlikte elimizde kitap ve kitap sanatlarına dair az da olsa malumat mevcuttur. Son zamanlarda bu alanda yapılan çalışmalarla sahadaki malumat, akademik bilgiye dönüştürülmeye çalışılmaktadır. "Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem" adlı konferansta Osmanlı Kitap Kültürü'nün kavramsal çerçevesi çizildikten sonra bu alanda yapılan çalışmaların kısa bir tarihçesi verilecektir. Konuşmanın sonunda Osmanlı Kitap Kültürü'nün konuşmak, tartışmak ve çalışmak için bir yöntem ihtiyacından hareketle yönteme dair birtakım tekliflerde bulunulacaktır. Böylece katılımcılar, akademik bir disiplinin doğuşuna tanık olmaya davet edilmiş olacaktır.

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.

29 Mart 2017, 18:30
Sergi Turu: “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri”

Ekrem Işın 

“Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Köpekleri” sergisini, küratör Ekrem Işın rehberliğinde keşfedin! Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını Catherine Pinguet’nin üstlendiği sergi, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir süreçte, fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürler gibi malzemelerle, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız, gündelik hayatımızda önemli rolleri olan bu mahalle sakinlerinin İstanbul’daki geçmişini izliyor.

Sergi turu için rezervasyon: Pınar Aydın

1 Nisan 2017, 14:00
Konferans: “Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri Raporu”

Prof. Dr. Tuba Çavdar Karatepe

Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri Raporu

Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey'in İstanbul kütüphanelerinin durumunu gösteren raporu, yirminci yüzyılın başında yazılmış diğer müfettiş raporlarından, sınıflama sistemi ve yenilikçi teklifleri bakımından çok farklıdır. Ahmed Muhtar Bey "İstanbul kütüphanelerinin henüz mahvolmayıp mevcut kalan kısmını ve enkazını" ele aldığı raporunda, kütüphaneleri mimari özelliklerini dikkate alarak sınıflandırmıştır. Üsküdar'daki Hacı Selim Ağa kütüphanesinin günde onaltı saat açık olmasını, Şehid Ali Paşa kütüphanesinin de sadece kadınlara hizmet veren bir kütüphane haline getirilmesini teklif etmesi, Ahmed Muhtar'ın çok yönlü ve yenilikçi yapısının kütüphaneler alanındaki yansımasıdır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :