The Circle'ın, Işıl Baysan Serim'in eğitmenliğinde başlayacak yeni seminer dizisi "Mimarlık ve Sinema: Ütopik Kentler" 09 - 16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
Circle Seminars, mimar ve editör Işıl Baysan Serim’in eğitmenliğinde ve yürütücülüğünde ‘Mimarlık ve Sinema: Ütopik Kentler’ adlı bir seminer serisi ile devam ediyor. Bu yeni seminer dizisinde, filmlerin ütopik kent tahayyüllerini nasıl biçimlendirdiği ve temsil ettiği, mimarlıkla ilişkili bir biçimde ele alınacak. Seminer 09 - 16 Temmuz tarihleri arasında, 4 oturumda, çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Program
Bu seminer dizisinde, filmlerin ütopik kent tahayyülerini nasıl biçimlendirdiği ve temsil ettiği mimarlıkla ilişkili bir biçimde ele alınacaktır. Bu güzergahı incelerken ütopyadan distopyaya, teknotopyadan dijitopyaya, ekotopyadan atopyaya filmlerin zihinsel, mekansal ve zamansal bilme, görme ve eyleme biçimlerini nasıl oluşturduğunu inceleyecek ve ütopyanın kırılganlığını da irdeleyeceğiz. Bütün bu yolculukta sinema, mimarlık ve kent ilişkisi üzerine de düşünüyor olacağız.
Ders 1: Avant-garde Modernizm ve ”İdeal Kent Tahayyülleri”
Ders 2: Teknotopya (Sibernetik Kentler, Uzay Yerleşimleri)
Ders 3: Dijitopya - (Siberpunk)
Ders 4: Ekotopya- Atopya (Kentsel Çevre, Antroposen, transhumanism)
Katılım
Seminere katılım için Biletino sayfasından etkinliğe bilet alarak kayıt yaptırılabilir. Kayıt olunduktan sonra, seminere katılım bilgileri e-posta adresine etkinlik öncesinde ulaştırılacaktır.
Etkinliğe bilet almak için tıklayın
*
Işıl Baysan Serim Hakkında
Lisansını ve yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlamasının ardından, doktora çalışmalarını İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım alanında gerçekleştirmiştir. Mimarlığın siyasi bir teknoloji (biyopolitik, genpolitik, nöropolitik) bir dispozitif olarak biçimlenmesine yol açan gözetleme/görüntü mekanizmalarıyla; bunların mimarinin bilgi ve varlık kümesini nasıl inşa ettiği konusu başlıca çalışma alanıdır. 2001 yılından beri, analog/dijital sinema teknolojileri ile mimari tasarım arasındaki etkileşimleri temel alan ve soruşturan SİNETOPYA Hareketli Görüntüler Atölyesi’nde muhtelif çalışmalar (seminer, çalıştay) gerçekleştirmiştir. Sinema, mimarlık ve kent arasındaki ilişkilerin mercek altına alındığı ulusal/uluslararası sempozyum, konferans, festival ve bienallere katılmış, bazılarında küratör ve jüri üyesi olarak yer almıştır. Çeşitli dergi, gazete, kitap ve internet portallerinde yazı, makale ve röportajları bulunmaktadır. 2009 yılından itibaren kurucu editörü olduğu Sinetopya dergisini muhtelif bağlamlarda yayınlamaktadır. KATADROM Sosyal Politikalar Derneği, Suç ve Ceza Film Festivali, Changing Perspectives Film Festival gibi kurum ve festivallerin danışma kurulunda yer almaktadır.