Kolektif "Hafıza"

mimarizm.com / 13 Ağustos 2021
1 - 11 Eylül 2021 tarihleri arasında Ramada Bodrum'da Mina'nın Çocukları Projesi bünyesinde gerçekleşecek, Kolektif "Hafıza" Sergisi, herkesi sevginin gücüyle ortak bir hafızada buluşmaya çağırıyor.

Erdil Yaşaroğlu, Tavşan Kulesi, 2019, Polyester ve akrilik oto boyası, metal konstrüksiyon, 100 x 100 x 380 cm, Edisyon 2+1 AP

Erdil Yaşaroğlu, Deniz Kızı, 2019, Polyester ve beton kaplama, 150 x 120 x 170 cm, Edisyon 2+1AP

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, 1-11 Eylül 2021 tarihleri arasında Ramada Bodrum’da gerçekleşecek Kolektif "Hafıza" sergisine ev sahipliği yapıyor.

Etkinlik Metni

İçerisinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde ortak hafıza ile pozitif bir toplum tasarımı oluşturma fikriyle yola çıkan Kolektif "Hafıza" sergisi, Mina Başaran ve arkadaşlarının anısını yaşatmak amacıyla, Türkiye'nin dört bir yanından dezavantajlı kız çocuklarının maddi ve manevi gelişimlerine destek olmak, kendilerine güven duymalarını, bedenlerini ve kimliklerini sevmelerini ve her türlü ayrımcılığa karşı durabilmelerini amaçlayan TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında gerçekleşiyor.

Kolektif hafızamızı olumlu düşünceler ve geleneklerle temellendirerek, hümanist ve sevgi dolu bir yaşam alanı yaratmanın önemine dikkat çeken karma serginin küratörlüğünü Ayça Okay üstleniyor. Mina Başaran ve arkadaşlarının anısını yaşatan sergide resim, heykel, video ve enstalasyon dahil olmak üzere farklı medyumlarda üretim yapan 11 sanatçı Pınar Akkurt, Ramazan Can, Fırat Engin, Leyla Emadi, Didem Erk, Mert Ege Köse, Ouchhh,  Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Yazıcı, Uğur Ayık Koleksiyonu'ndan Ardan Özmenoğlu ve Feride İkiz Koleksiyonu’ndan Mario Klingemann’nın eserleri yer alıyor.

Leyla Emadi, Yeniden Başlayacağım, 2020, 320 x 72cm, Beton üzerine kalıp harfler

Hepimizi kolektif hafızada bir araya getirecek bu yolculuğa birlikte çıkmaya var mısınız?

Sevgi ve emekten ilham alan Kolektif "Hafıza" sergisi, tüm halka kapılarını açarak, özellikle içinden geçtiğimiz bu zor günlerde sanatın iyileştirici gücünden kolektif bir şekilde fayda sağlamayı umuyor. Son dönemlerde yaşanan iklim krizi ve buna bağlı olarak tüm dünyaya yayılan orman yangınları ve pandemi gibi global sorunların tam ortasında olduğumuz bu çağda, insanların birbirlerine bağlanması ve bir ağaç gibi ortak hafızada buluşabilmeleri hayati bir önem taşıyor.

Kolektif hareket etmenin ve geleceği, geçmişte yaşadıklarımızı unutmadan inşa edebilmenin en büyük ilham kaynağı olan “sanat” TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi’nin temel taşlarından birini oluşturuyor. Proje, bu doğrultuda satış amacı gütmeden ücretsiz gerçekleştireceği sergi ile yeni bursiyerlerine fayda sağlamak için mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde ise sanat öğrencilerine de katkı sağlamak amacıyla projenin destek alanı ve kapsamı genişletiliyor.

Didem Erk, Bir Adım İleri İki Adım Geri, 2012, Kâğıt üzerine dikiş ipliği, Değişken ölçüler, Zilberman Gallery'nin İzniyle

Sergi, hepimiz için çok üzücü ve yıpratıcı geçen bir dönemde, Bodrum Belediyesi’nin de desteğiyle sanatsever herkesi bir araya getirerek kolektif iyileşmenin kapısını çalıyor. Sanatın birleştirici ve iyileştirici gücü ile her izleyiciyi bireysel hafızadan kolektif olana doğru bir yolculuğa çıkaracağı Kolektif “Hafıza”, paralel etkinlik programıyla halka açık alternatif bir sanat haftası sunuyor.

Sergi aynı zamanda Bodrum’daki öğrenciler için düzenlenecek özel sergi turlarıyla, çocukların değişim ve dönüşüm süreçlerine destek olmak üzere projeye sanatın gücünü kullanarak katkı sağlamayı hedefliyor.

Geleceğin aydınlık yüzleri olan çocukların eğitimlerine destek olup, onların sosyal becerilerini artırarak fark yaratmaları için çaba harcayan TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi’ne destek vererek daha fazla çocuğun hayatına, Türkiye’nin yarınlarına değer katabilirsiniz. Bağış ile ilgili detayları buradan görebilir, veya internet sitesi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yiğit Yazıcı, RTU239621, 2021, Tuval üzerine akrilik, 180 x 180cm

*

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD)

19 Aralık 1949 yılında Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve öncü üniversite mezunları Süreyya Ağaoğlu, Sara Akdik, Şevket Fazıla Giz, Pakize Tarzi gibi birbirinden değerli eğitimli ve çağdaş kadınlar tarafından temelleri atılan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, bugün Türkiye genelinde 26 farklı şubesi olan, ülkemizin en köklü kadın kuruluşlarından biridir.

TÜKD İstanbul Şubesi, üniversite öğrencisi genç kadınların, yarının eğitimli, başarılı ve topluma faydalı bireyleri olabilmeleri için alanında uzman kişilerden eğitimler almalarını, dernek bünyesinde gönüllü eğitmenler tarafından verilen İngilizce ve Fransızca dil derslerinin yanı sıra opera, bale, tiyatro, müze ve çeşitli sergilere katılarak bütünsel bir gelişim göstermeleri adına onların karar mekanizmalarında eşit temsil, ekonomik bağımsızlık, nitelikli ve donanımlı genç kadınlar olarak yaşam alanlarının her noktasında kendilerini var edebilmelerinin yanı sıra İstanbul Şubesi çatısı altında yürütülen sosyal sorumluluk projelerinde üniversite öğrencilerinin gönüllü çalışmalarını sağlayarak sosyal sorumluluk bilinçlerinin de gelişmesine katkı sunmaktadır. 

Mina’nın Çocukları Projesi

Mina’nın çocukları projesi 11 Mart 2018’de genç iş insanı Mina Başaran ve arkadaşlarının aramızdan ayrılışından sonra adını yaşatmak adına TÜKD İstanbul Şubesi ile yaşam yolunda destek olduğumuz 11 genç kız üniversite öğrencinin Beril Başaran’a hediyesi olarak Ekim 2018 yılında başlayan kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesidir.

Temelinde  Mina Başaran bursunda yer alan genç kızlara yetkinlik kazandırarak, merak ve hayatsal görüşlerin tohumların atıldığı 10-14 yaş aralığında ihtiyaç sahibi çocukların geleceğin güçlü, örnek bireyler olabilmesi için ışık tutmayı amaçlıyor. Beril Başaran “Bilim ve sanatın bir arada yol almasının önünü açmak ve fayda sağlamak amacılığıyla yolumuza devam ediyoruz” sözleriyle de projenin geleceği ile ilgili de hedeflerini çizmiş oldu.

Kolektif Hafıza Sergisi ile önümüzdeki dönemde desteklenmek üzere sanat öğrencilerine de eğitim dönemi boyunca maddi-manevi destek olunarak projemizin sosyal, kütürel, teknolojik açıdan gelişmesine bir de sanatı ekleyerek çok yönlü olarak yolumuza devam edeceğiz. Geleceğin aydınlık yüzleri olan çocukların eğitimlerine destek olup, onların sosyal becerilerini artırarak fark yaratmaları için çaba harcayan Mina’nın Çocukları’na destek vererek daha fazla çocuğun hayatına, Türkiye’nin yarınlarına değer katabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :