'Gezi Parkı' Neden Direniyor?

mimarizm.com / 07 Haziran 2013
Gezi Parkı olayları başladığından bu yana hem eylem konusu ve biçimi, hem katılımcı profili, hem de olası kazanımlar ve kayıplar konusunda pek çok şey yazıldı. Mimarizm olarak, konunun öncesine dair bir özet geçmenin faydalı olacağını düşündük.

Gezi Parkı olayları başladığından bu yana hem eylem konusu ve biçimi, hem katılımcı profili, hem de olası kazanımlar ve kayıplar konusunda pek çok şey yazıldı. Mimarizm olarak, konunun öncesine dair bir özet geçmenin faydalı olacağını düşündük.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün (06 Haziran Perşembe) Tunus'ta düzenlediği basın toplantısı öncesi beklenen, 27 Mayıs'ı 28 Mayıs'a bağlayan gece iş makinelerinin Gezi Parkı'na girmesiyle başlayan ve sonraki günlerde Türkiye'nin başka illerinden de destek bulan 'Gezi Parkı direnişi'ne katılanları, destekleyenleri yatıştıracak; endişelerini dindirecek bir açıklama yapmasıydı. Ancak Erdoğan, "Burada Topçu Kışlası var mı yok mu? Orada olmayan birşeyi yapmanın vaadini ortaya koymadık ki... Orada yapılmış olan Topçu Kışlası'nın yerine yapılmış olan şu andaki uygulamayı aslına döndürüyoruz. Orada gerçekten mimarisiyle muhteşem bir eseri tekrar yapıyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu tip tarihi eserler aslına uygun olarak yapılır ve bununla gurur duyulur" diyerek, Taksim Platformu tarafından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a iletilen talepler arasında yer alan 'projenin tamamen iptal edilmesi' maddesi konusundaki tavrını ortaya koydu. Yurda dönüşünde büyük bir kalabalığın karşıladığı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada da benzer mesajlar verdi. 

 

Gezi Parkı olayları başladığından bu yana hem eylem konusu ve biçimi, hem katılımcı profili, hem de olası kazanımlar ve kayıplar konusunda pek çok şey yazıldı; yazılmaya devam ediyor ve bundan sonra da yazılacak. Ancak vurgulanması gereken, Yeni Şafak yazarı Kürşat Bumin'in de dikkat çektiği gibi, ilk kez bu ölçekte, doğrudan şehri, mekânı konu alan bir toplumsal hareketin ortaya çıkması. Bu toplumsal hareketin kent dağarcığına, kentsel muhalefete, mekân politikalarına nasıl yansıyacağını hep birlikte deneyimleyeceğiz. Ancak şüphesiz sürecin nasıl bu noktaya geldiğini hatırlamak da, oluşacak dağarcık için önemli bir altlık olacak. 

Gezi Parkı'ndan tüm illere yayılan bu hareket bir anda ortaya çıkmış gibi görünse de aslı öyle değil. Zira, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 Haziran seçimlerine iki hafta kala yeni 'çılgın' projelerini açıklamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bir dizi projenin arasında yıllar sonra yeniden gündeme gelen "Taksim'i yayalara açma" projesi vardı. 

Gezi Parkı'nda geldiğimiz noktayı doğru analiz etmek için yaşanan süreci hatırlamakta fayda var. İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin 31 Mayıs 2013'te Topçu Kışlası Projesi'nde yürütmeyi durdurma kararına karşın Başbakan'ın "Ne yaparsanız yapın bunu yapacağız" dediği projede yaşanan gelişmeleri sizin için derledik.

 


Bugüne nasıl geldik?
Gezi Parkı için Kim Ne Dedi?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :