Güneş Uygarlığı İyonya
Ömer KOKAL / 16 Haziran 2015
Ege kıyıları tarih boyunca pek çok halkı kendine çekmiş. M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren buraya yerleşen İyonlar ise bölgenin karakterini belirleyen kentler ortaya çıkarmış.
"İyonlar, kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü altında ve en güzel iklimde kurmuşlardır" HERODOT TARİHİ / Birinci Kitap, 142. Bölüm
Ege kıyıları muhteşem coğrafyası, bereketli toprakları ve güneşin parıldadığı gökyüzüyle tarih boyunca pek çok halkı kendine çekmiş. Ege'nin Batı kıyılarına M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlayan İyonlar ise bölgenin karakterini belirleyen kentler ortaya çıkarmış.
Bugün İzmir'den güneye doğru yapılacak bir yolculuk aynı zamanda İyonlar'ın tarihine de bir yolculuk olacaktır. İzmir'den Bafa Gölü'ne kadar irili ufaklı onlarca kent kuran İyonlar, denizciliğin getirdiği zenginliği sanata, mimariye ve felsefeye harcamışlar. Böylece ortaya İyon Rönesansı adı verilen bir olgu çıkmış. İyonya, felsefe ve bilim alanında pek çok ünlü isim yetiştirmiş.
Tüm varlıkların özünde su öğesinin bulunduğunu söyleyen ve M.Ö. 585 yılında güneş tutulmasını tahmin eden Thales, "sayıların babası" olarak bilinen, yaşamın her alanında matematik olduğu söyleyen Pisagor, antik dünyanın yedi bilgesinden biri olan ve "Tüm servetimi yanımda taşırım" diyerek bilginin en büyük servet olduğuna vurgu yapan Bias, İyonyalıdır.
İyonlar, sadece yetiştirdikleri filozoflar ve matematikçilerle değil, ortaya çıkardıkları kentlerle de tarihin akışına yön vermişler. Efes, Milet, Priene ve Teos gibi İyonlar'dan geriye kalan muhteşem kentler, Ege güneşi altında keyifle geziliyor.
İyonya'nın Antik Kentleri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın