İyonlar'ın bir başka önemli kenti olan Milet'in tiyatrosu, ziyaretçileri karşılayan ilk yapı. Marmara'dan Karadeniz'e kadar onlarca koloni kuran Miletliler, denizcilik alanındaki başarılarının yanında, düşünürleri ve bilgeleriyle de ünlüymüş.
Suyu evrendeki ana madde olarak tanımlayan antik dünyanın yedi bilgesinden biri olan Thales, evrenin tarihini yazan Anaksimandros, ünlü şehir plancısı Hippodamos buralı. Miletli düşünürler ayrıca atomu da tanımlayarak çağımızın öncülüğünü yapmış. Dünyanın ilk deniz savaşı ise Milet'in hemen önünde bulunan Lade Adası yakınlarında yaşanmış.
Deniz ticaretiyle gelişen Milet, 100.000'e ulaşan nüfusuyla döneminin en büyük kentlerinden biriymiş. Milet antik tiyatrosunun sahne kısmında bulunan Eros'un avlanmasını tasvir eden kabartmalar görülmeye değer güzellikte.
Kentte ayrıca liman kapısı ve kutsal yoldan geriye kalanlar ile, agora ve meclis binası "bouleterion" da görülecekler listesinde. Miletliler için kutsal sayılan Apollon ve yunus balığı kabartmaları pek çok yerde kullanılmış. Buraya ilk yerleşenlere yunus kılığındaki Apollon'un yol gösterdiğine inanılırmış.
Zeus ile Leto'nun ikizlerine can veren kent
Milet'e bağlı bir tapınak olan Didyma ile Milet arasında uzanan yaklaşık 20 kilometrelik kutsal bir yol varmış. Didyma Apollon Tapınağı, bugün de Anadolu'nun en özel tapınaklarından biri. Yapı, büyüklüğünün yanı sıra kendine özgü detaylarıyla da dikkat çekiyor. Tapınağın ön odasıyla arka tarafını birbirine bağlayan tünellerin başka bir örneği yok.
Didyma "ikiz" anlamına geliyor. Zeus ile Leto'nun, ikizleri Apollon ve Artemis'i meydana getirmek için burada buluşmuş olmasının bu adın kaynağı olduğu düşünülüyor. Apollon adına yapılan bu tapınak dönemin en ünlü kehanet merkeziymiş. Gelecekten haberdar olmak isteyenler buradaki rahibelere başvurur, rahibeler de tapınağın içindeki su kaynağına bakarak gelecekle ilgili kehanetlerde bulunurmuş.
Tapınağın heybetini anlatan en önemli detay ise bir zamanlar çatıyı süsleyen mitoloji kahramanı Medusa'ya ait kabartmalar. Bakışlarıyla karşısındakini taşa çeviren yılan saçlı Medusa'ların tapınağı uğursuzluklardan koruduğuna inanılırmış.