Rönesans'ın İlham Kaynağı Teos

16 Haziran 2015


Geçmişte önemli bir liman kenti olan Teos'tan geriye fazla bir kalıntı kalmamış. Çalıların arasına dağılmış mermer parçalar, bazı küçük duvar kalıntıları ve sonradan ayağa kaldırılmış sütunlar dışında burada görecek fazla bir şey yok.
       
Bugün geriye pek bir şey kalmamış olsa da Teos'un Dionysos Tapınağı, M.Ö. 3. yüzyılda tiyatro sanatçılarının Batı Anadolu kolunun merkeziymiş. Bu nedenle Teos toprakları kutsal ve dokunulmaz sayılırmış. Egoları ya da sıradışı davranışları nedeniyle başları derde giren sanatçılar, Teos'a sığınarak dokunulmazlık kazanırmış. Tüm Ege kentlerinde tiyatro oyunları oynayan sanatçılar, hayatlarını bu oyunlardan elde ettikleri gelirle sürdürürmüş.

Teos'un sanata ve sanatçılara olan hoşgörü ve desteği, Rönesans döneminde Avrupalılar için yol gösterici olmuş. Sanatın özgür düşünce ürünü olması gerektiğini savunan Teoslular, Avrupalılar tarafından örnek alınmış.

Teos'ta her yıl düzenlenen Dionysos şenliklerinde yapılan dansa "Zei-Bakkhos" denirmiş. Bugün Ege'de oynan Zeybek oyununun da işte bu şenliklerdeki danstan geldiği düşünülüyor.



Aristo'nun Problemi
           
Antik metinlerde "çok saldırgan bir grup" olduklarından ve güçlükle düzene sokulabildiklerinden bahsedilen Dionysos Sanatçıları , ünlü filozof Aristo'nun da problemlerinden biri haline gelmiş. "Dionysos Sanatçıları neden kötü insanlardır?" sorusuna kafa yoran Aristo, sanatçıların çoğunlukla kuralsız bir yaşam sürdürdükleri ve sanatlarını sanat için değil, para için yaptıkları, böylece bilgeliğe erişemedikleri sonucuna varmış.


İyonya'nın Antik Kentleri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :