Mitleri ve Klişeleri Yıkarak İstanbul'a Bakmak: "1910-2010"

E. Seda KAYIM / 04 Ekim 2010
“İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi”, Türkiye’nin tek gerçek metropolünü irdelerken, bugüne dek pek kimsenin ilgisini çekmemiş kent modernitesine dair henüz ortaya çıkarılmamış malzemeleri kullanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği ile hayata geçirilen, santralistanbul'da görülebilecek "İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi", İstanbul'un "kültür başkentliği" döneminin en verimli ve önemli işlerinden biri olarak gösterilebilir. İhsan Bilgin, Günkut Akın, Burak Boysan, Sibel Bozdoğan, Murat Güvenç, Tansel Korkmaz ve Eda Yücesoy'un küratörlüğündeki bu sergi, Türkiye'nin tek gerçek metropolünün yakın geçmişini irdelerken, ona dair mitleri ve klişeleri tartışmaya açıyor. Öte yandan da bugüne dek pek kimsenin ilgisini çekmemiş İstanbul modernitesine dair henüz ortaya çıkarılmamış malzemeleri kullanıyor; hatta kendi malzemesini kendisi üretiyor. Yani "1910 – 2010", "İstanbul'un 100 yıllık kentsel ve tarihsel sürecini aktarmak" şeklinde formüle edilen hedefinden daha çoğunu sunuyor.

Bu anlamda "1910 – 2010" sergisi, gündemdeki "İstanbul Kent Müzesi" projesine yakınlığı nedeniyle daha da anlamlı gözüküyor. Ancak küratörler, tam olarak da böylesi bir projenin yakın zamanda temellerinin atılması ihtimaline karamsar yaklaşıyorlar.

Dolayısıyla akıllara şu soru geliyor: 20 Kasım'da tamamlanacak serginin ve hatta arka planının barındırdığı sonsuz malzeme ve dolayısıyla bilgi üretimi, kentliyle ve uzmanlarla nasıl buluşacak? Sergi ekibinin, bu soruya verdiği çok sayıda yanıt mevcut… Halihazırda basılmış olan sergi kitabının yetersizliği karşısında bir yeni kitap projesi, web tabanlı bir paylaşım ortamı ve araştırmalara devam edecek yeni bir formasyon, ilgili serginin uzun soluklu ayaklarını oluşturacağa benziyor.

"İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi" tematik küratörlerinden Murat Güvenç ve periyodik küratörlerinden Tansel Korkmaz ile hazırlık sürecinin detaylarını, "kentsel söylem ve faaliyet üretmek" için sergilerin nasıl olanaklar sunduğunu konuştuk. Ama öncelikle sergi içinden ve ötesinden İstanbul'un geçmiş ve gelecek senaryolarına göz atalım istedik.


Haritaların "Mimarı" Tematik Küratör Murat Güvenç İle Serginin Hazırlık Süreci Üzerine
Güvenç İle "1910-2010"un "Ne İşe Yaradığı" Üzerine...
"İstanbul 1910-2010" Sergisi Hakkında Kısa Kısa / Kare Kare
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :