AGFE: "Yıkımlar Durdurulmalı"

mimarizm.com / Filiz YAVUZ / 14 Ekim 2009


4.2. Halk ve Mahalle Derneklerinin Beklentileri, Yıkımlara ve Zorunlu Tahliyelere Karşı Tutumları
Sivil toplum kuruluşları  ve profesyonel organizasyonlar, Agfe Misyonu için hazırladıkları  davet mektubunda (bkz. Ek 4) İstanbul'da gerçekleştirilen zorunlu tahliyeler ile ilgili olarak aşağıdaki önlemleri almayı önermektedirler. Bu önlemler Misyon çalışmaları süresinde geniş çapta tartışılmış ve altıncı bölümde yer alan "Öneriler"  bölümüne yansıtılmıştır.

1. İstanbul'da yaşanan insanlık dışı zorla tahliye ve yıkımların durdurulması için arabuluculuk yaparak müzakere sürecini başlatmak.

2. Kentsel dönüşüm projeleri yerine yerinde iyileştirme, mahalle sağlıklaştırma projelerini öne çıkararak, yerel gelişim planları ve katılımcı planlama yöntemlerini belediyelere anlatmak.

3. Anayasal görevlerinin seçim bölgelerinde yaşayan insanların yaşam koşullarını iyileştirmek ve hizmet götürmek olduğunu unutan belediyelere bu görevlerini hatırlatmak ve ayrıca kamuoyu önünde bu yönde söz vermelerini sağlamak

4. Yapacağı geniş katılımlı tanıklık toplantıları ile yaşanan süreçteki insan hakkı ihlallerini kamuoyuna açarak, yerel yönetimlere karşı kamuoyu baskısı oluşturulmasını sağlamak
 
Farklı gruplar ile yapılan bir çok toplantı, açık forum, fikir alış-verişlerine dayanarak aşağıdaki altı öneri belirlenmiştir.

1. Diyalog sonucu uygun bir çözüm bulunana kadar tüm zorunlu tahliyelerin ertelenmesi.

2. Yıkımlara karşı, iş imkanları ve gelir artırıcı Bütüncül Mahalle İyileştirme Programları ortaya konulması -Gecekondu Mahalleleri yeşil alan ve bahçeler açısından bakıldığından oldukça iyi durumdadır. Aileler evlerini kendi yatırımları ve emekleri ile inşa etmişlerdir. Belediyeler zaman içinde altyapı hizmetlerini getirmişlerdir. Yıkımlar yerine, biraz iyileştirme ile aileler Mahallelerinde kalmalı ve dayanışma ağlarını ve sosyal ilişkilerini Mahallelerinde devam ettirme olanağı bulmalılardır-.

3. Mevcut Gecekonduların yoğunlaştırılması.

4. "Ev edinme" yerine "ev iyileştirmenin" sübvanse edilmesi.

5. Mevcut haliyle 5366 sayılı Kanunun uygulanmasının durdurulması ve 5393 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunun revizyonunun yapılması.

6. Gecekondu sahiplerine teminatların verilmesi ve yeniden düzenlemelerin yapılması.

Bu öneriler ilgili taraflar ile görüşülmüş ve dikkate alınmıştır.
BM Habitat'a sunulan tavsiye formulasyonun önemli girdilerini oluşturmuşlardır.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :