AGFE: "Yıkımlar Durdurulmalı"
mimarizm.com / Filiz YAVUZ
/ 14 Ekim 2009
5.3 AGFE Misyonun Kendi Etkiliği Hususundaki Değerlendirmesi
- İlk etki medyada bulduğu olumlu yankıydı (Ek 4'deki detaylara bakınız). Tüm ulusal yayın oranları zorla tahliyeler ile ilgili haberle yaptılar ve Misyon üyelerinin görüşlerini dinlediler. Bu yıkımların ve alternatif önerilerin kamuya açık tartışmaların nadiren bir parçası olduğu bir ülkede önemli bir başarıdır. Bu bizlere yardımcı olan mükemmel ulusal destek ekibimiz ve medyanın mobilize edilmesi ile elde edilmiş bir başarıdır.
- Görev tanımında belirtilmiş olduğu gibi, ikinci önemli katkı, ilgili taraflar arasında iletişim kanallarını açılmasıdır. Büyük olasılıkla Zorla Tahliyeler ile mücadelenin alternatif yolları ile ilgili Medya'da ses bulan haberler sonrasında, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Sulukule için bir alternatif proje hazırlamış olan Stop (Sınır Tanımayan Otonom Plancılar) Girişiminden üç temsilciyi Ankara'ya görüşmeye çağırmıştır. Bu profesyoneller ve sivil toplumdan gelen bir projenin ilk kez tartışmaya açılmasıydı. Bu açıdan, Misyon, basın aracılığı ile mevcut yıkımlara karşı olan profesyoneller ve hükümet yetkilileri arasında bir iletişim kanalı açmıştır. Bu kanal hala açıktır.
-Misyonun üçüncü katkısı; yıkımlar ve zorunlu tahliyeler ile ilgili aktif olarak görev alana farklı platformlar, ağlar ve girişimler arasındaki iletişimi güçlendirmiş olmasıdır. Misyon sonrasında düzenlenen Forum'da bu farklı grupların temsilcilerinin bulunması oldukça olumludur. Bu iletişimin güçlendirilmesi, çok alçak gönüllü bir katkı da olsa, zorunlu tahliyelere ile ilgili önemli bir başarıdır.
-Dördüncü katkı kentleşme ve konut politikaları ile ilgilidir. Misyon, kar amaçlı, yüksek katlı binaların inşaları için insanların son 50 yıldır kendi emekleri ile yaptıkları konutlarını yıkmak yerine, bütünleşik mahalle yaklaşımının mümkün olabileceği, fikrini dile getirmiştir.
-Beşinci etki de, Misyon sırasında başlayan daha sonra bir ay daha devam eden etkileyici bir çalışmanın yapılmış olmasıdır. On kişilik bir ekip, İstanbul'da devam eden ve bundan sonra meydana gelecek zorunlu tahliyelerin durumunu gösteren bir harita çalışması yapmıştır. Şehir ölçeğinde, zorunlu tahliyelerin boyutunu gösteren çok önemli bir çalışmadır. Çalışma Ekim 2009'da Uluslararası Rotterdam Bienali'nde sergilenecektir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın