Yayın dünyasına giriş yaptığı yedi yıldan bu yana okurları şaşırtmaya devam eden Akın Nalça Kitapları'nın sekizincisi 'Kitap Nesnesi Nesne Olarak Kitap' raflardaki yerini aldı.
Bugünden geçmişe kitap deneyimini biçim aracılığıyla dönüştürmeye dair olasılıkların aktarıldığı yayın; kitabın nesnesiyle kurduğumuz ilişkiyi, bu nesneye farklı bağlamlarda yapılan müdahaleler yoluyla ele almayı öneriyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesi Burcu Dündar, 'Kitap Nesnesi Nesne Olarak Kitap'ta, gerçek anlamını ancak okuyucusuyla buluştuğunda kazanan 'kitap nesnesi'yle nasıl bir ilişki kurduğumuzu araştırıyor. Bunu yaparken de, kitabın yerleşik hale gelmiş bileşenlerine yapılan müdahalelerin tarihini yeniden gözden geçiriyor. Kitabın kapak, cilt, sayfa gibi unsurlarına yönelik müdahalelere odaklanarak, kitap nesnesinin sunduğu olasılıkları inceliyor.
Kitap Nesnesi Nesne Olarak Kitap, kitabın 'alıştığımız' biçimine kavuştuğu Sanayi Devrimi sonrası dönemden günümüze kadar olan zaman dilimini kapsıyor. Bu zaman diliminde kitabın nesnesine yönelik farklı bağlamlarda gerçekleşen, birbirini takip eden, zaman zaman da birbiri üzerine inşa edilen müdahale ve dönüşümleri, her bir dönemi kendi bütünlüğü içinde ele alarak inceliyor. Yayın, yapısı aracılığıyla da bugünün tartışmalı kitabını sorunsallaştırmayı öneriyor: Kronolojiyi tersine çevirerek, bu müdahalelerin 'dün'üne, 'bugünün' kitabı etrafındaki tartışmalar ışığında bakıyor.
Kitabın tasarımını, diğer Akın Nalça Kitapları'nda olduğu gibi yine Bülent Erkmen üstlendi. Bu kitap da öncekiler gibi, sadece içeriğiyle değil, tasarımıyla da anlamlı.
Kitap Nesnesi Nesne Olarak Kitap
Akın Nalça Kitapları
Yazar: Burcu Dündar
Konsept ve Tasarım: Bülent Erkmen
İstanbul, 2011
216 sayfa, renkli, resimli.
ISBN: 978-975-92059-6-6
Akın Nalça Kitapları Hakkında
Akın Nalça Kitapları'nın ilki, 2003 yılında yayımlanan, Bülent Tanju'nun kaleme aldığı "Mimarlıkta Sıfır Noktasını Aramak? Han Tümertekin'in Yapıları-Yaptıkları Üzerinden Mimarlık Okumaları" adlı yapıt olmuştu. Onu, Uğur Tanyeli'nin kaleme aldığı "İstanbul 1900-2000 – Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak", Faruk Ulay'ın "Sürekli Bir Yenilginin Gölgesinde – Grafik Tasarım Manifestosu", Celal Üster'in derlediği tasarım üstüne 600'ü aşkın özdeyişten oluşan "Tasarımın Özüsözü" , "Tereddüd ve Tekerrür – Mimarlık ve Kent Üzerine Metinler 1873-1960", "Türkiye'nin Görsellik Tarihine Giriş: İstanbul'u Resmetmek" ve "Geç Osmanlı Dünyasında Mimarlık ve Hafıza: Arşiv, Jübile, Abide" takip etti.