"Atölye geleneğinin getirdiği sağlamlık ve konfor ile yürüyoruz"

05 Şubat 2010

Terminal'i anlatırken bir atölye geleneğinden bahsediyorsunuz. Bu "atölye geleneği" ifadesi, bize ister istemez bir usta çırak ilişkisini hatırlatıyor. Burada sürdürülmeye çalışılan o atölye işleyiş anlayışı nedir?Biz burada zamanla hem öğreniyoruz hem de bir takım reflekslerimizin oturmasından ötürü farkında olmadığımız bir konforun sahibiyiz diyebilirim. Bir süre sonra bazı şeyler belli bir birikimin getirdiği kararlılıkla ve konfor ile yürümeye de başlıyor. Geçen zamana baktığımızda 30 senelik bir süreçten söz ediyoruz. Artık bir gelenekten bahsedebiliriz. Kaldı ki birlikte iş yaptığımız diğer firmalardan öğrendiklerimizle de uygulanan pratiklere sinen bazı şeyler oluyor; besleniyoruz. Bunu, kendi tasarım atölyem adına tek başıma anmak istemem. Bu gelenekte birlikte iş yaptığımız partnerlerimizin de paydası var.

Peki buradaki işleyiş nasıl? Tasarımcılarınıza verdiğiniz sorumlulukların boyutları nelerdir? Siz genellikle onların başında duran ve işleri kendi dilediği gibi götüren bir patron figürü müsünüz, yoksa çalışanlarınıza kendi projelerini ilerletme şansını veriyor musunuz?

Burada farklı dozlar uygulanıyor. Yani tecrübeli bir arkadaş –örneğin tasarım bölümü yöneticimiz- burada bir projeyi alıp götürebilecek nitelikte. İşte, atölye geleneğini sürdürebilmek ile ilgili bir şey.


Terminal'in tasarım kütüphanesi "Container"

Hakikaten var bir ustalık çıraklık durumu yani…

Evet var; hepimiz için var. Yani benim de ustalarım var ve ustalarımın olmasını istiyorum; bu konuda gözlerim hala açık. Burada da işlerin üzerinde hep bizim gözümüz var. Nasıl düzeltme hakkımız varsa, iyi gittiği takdirde keyfi paylaşma hakkımız da var. Bu nedenle burada tasarımcıya kendi yaratımı için maksimum fırsat vermek zorundayız. Yoksa, az önce bahsettiğim işi bir kişi-iki kişinin yapması zaten mümkün değil. Böyle bir iş bölümünü hiyerarşik anlamda da paylaştırmak zorundayız. O kişilerin kendilerini geliştirmeleri ve sınamaları için de bu şart.

Peki yeni gelen tasarımcıları alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Çalışanlarınızda aradığınız temel özellikler nelerdir?

Bizim çalıştığımız alana gönüllü olması çok önemli.

Bulabiliyor musunuz "Ben böyle bir konuda çalışmak" istiyorum diyebilen çok keskin hedefli ve kararlı tasarımcılar?

Tabi… Bizi biraz olsun tanıyor olması, araştırmış olması, tercihli olarak bize gelmesi bence önemli. İkincisi ise eğitimi… Bizim tasarım bölümümüz mimar, iç mimar, grafik tasarımcı, endüstriyel tasarımcı gibi karma bir gruptan oluşur. Ve bu farklı eğitimlerin her işe göre dahil olabileceği farklı durumlar vardır. Bu çeşitliğe ihtiyaç duyduğumuz durumlarda da yeni arkadaşları aramıza katıyoruz.


Yurtiçinden Yurtdışına, Kuzguncuk'tan Beylerbeyi'ne Uzanan Bir Kariyer Öyküsü
Terminal'in ABC'si: Mekansal İletişim, Çözüm Ortaklığı ve Sistem Tasarımı
Diğer 'Modüler' ve Tasarımsal Hikayeler
Terminal'in Tasarımcı Ekibi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :