Şu anda Terminal bünyesinde dört adet tasarımcı var. Aşağı katınızda da uygulama alanında çalışan mimarlar bulunuyor. Tüm bu tasarımcılara düşen görevler pratik anlamda nelerdir?Bir tasarımın hayata geçmesi, tasarımcılar ile başlayıp bitmiyor. İş, brief almak aşamasından başlıyor. Bu aşamada bizim, bir doktor gibi derdi teşhis etmemiz lazım. Bunu bütün sınırları ile kotarabildiğimiz zaman da, tasarım departmanındaki arkadaşlarımızın niteliklerine göre o derde çözüm getirmek… Bu sürecin yer yer başından sonuna kadar ben de dahil oluyorum; bir de benim yardımcım olarak çalışan ve tasarım bölümünün yöneticisi arkadaşımızın bu yönetimde belirleyici bir rolü oluyor.
Her iş, mekan koşulları, müşteri istekleri ve kimliği gibi bir sürü nedenden ötürü kendi özel çözümünü gerektiriyor. O çözüm oluşmaya başladıktan ve kabul edildikten sonra da proje ve uygulama grubu ile çok iyi analiz edilmesi ve hem içimizdeki stok yönetiminin hem de dışarıdan tedarik edeceğimiz özel üretimlerin bir arada çok iyi uyuşması gerekiyor. Bu da lojistik servis demek.
İster istemez verdiğiniz hizmet, iş tanımı bağlamında akıllara ilk gelen, Terminal'de sürekli olarak 1/5, 1/20 detayların çizildiği oluyor. Ama mekan tasarımı ve mekan planlamasından bahsettiğimizde, işin sadece detay tasarlamak ve üretmek olmadığını kavrıyoruz. Bu işleyişi biraz açabilir miyiz?
Öncelikle işin mimari olarak gerekli safhaları geçmesi, o mekanın mimari olarak çalışması gerekiyor. İnsan tüketimi, insan algısı açısından… Mekansal iletişim kurgulamaktan söz ediyorsak, önce bizim o mekanda vereceğimiz mesajın ve karşı taraf ile kuracağımız iletişimin tasarlanması, senaryonun oluşması gerekiyor. İşte o senaryoyu biz, genellikle müşteri ile birlikte kuruyoruz. Daha sonra tefrişleri konusunda üretimine geçmemiz gerekiyor. Onlar taşıyıcılar… Taşıyıcıların iyi tasarlanmasının, sizin projelendirdiğiniz bütüne büyük bir katkısı var. Dışarıdan onun kimliklendirilmesi de –eğer gerekiyorsa- yeniden bir grafik görsel tasarım demek. O da işin başka bir boyutu.
Ama işe öncelikle mekanın kendisini tanımlamak, planlamak ve onun işlevsel kurulumunu yapmakla başladığınızı kesinlikle söyleyebiliriz.
Elbette… Eğer bu bir display tasarımı ise, bir mekandan bahsetmiyoruz. O tamamen kendi işlevini karşılayacak ve herhangi bir mekanda kendini taşımasını bilecek bir ünite olarak düşünülmeli. Ama mekandan bahsediyorsak o mekanın, önce kurduğumuz senaryoda nasıl çalışacağı, kütlesi ile nasıl bir etki taşıyacağı ve sonra da içindeki servis imkanları, teşhir alanları, kimlik yüzeyleri ile nasıl bir bütün olacağı önemli hale geliyor.