"Cam, Gerçekten Gerekli Olduğu Yerlerde Kullanılmalı"

Gizem ŞAHİN / 21 Ağustos 2014

Trakya Cam tarafından YEM'de düzenlenen "Camdan Yansımalar II" etkinliği sonrasında mikrofon uzattığımız Cengiz Bektaş, "Camın, özelliklerine bağlı olarak, kullanılmasının gerçekten gerekli olduğu yerlerde kullanılması"na dikkat çekiyor.

19. yüzyılın başında inşa edilen Crystal Palace'ı mimarlıkta "cam devrimi"ni başlatan ikonik yapı olarak kabul edersek, sizce Türkiye'de bu devrimin başlangıcı olarak gösterilebilecek yapı hangisidir?
  
Mimarlıkta "cam devrimi"ni başlatan Kristal Palas hemen her ortamda ilgiyle karşılandı, etkili oldu. Kristal Palas 1851'de açılmıştı. 1856'da açılan Dolmabahçe Sarayı'ndaki Camlı Köşk bu etkiyi gösteren örneklerden biridir. Gene 19. yüzyılda yapılan Beyoğlu'ndaki "pasaj"lardaki üst örtüler bu etkinin örnekleridir.


Yapılarda uygun cam seçiminde bulunmak için dikkate alınması gereken en kritik noktalar sizce neler?
  
Camın, özelliklerine bağlı olarak, kullanılmasının gerçekten gerekli olduğu yerlerde kullanılması. Özellikle yalnız saydamlığından değil, "tromp duvar"da olduğu gibi, ısı üretme düzeneğinde de kullanılması.


Tasarımlarınızda gün ışığı kullanımı gibi temel faktörlerin dışında cam malzemeyi tercih etmenizdeki başlıca sebepler nelerdir?
  
Elbette her şeyden önce saydamlık özelliği. Estetik, gereçle değil, kendine özgü özelliklerle ulaşılır. Cam en dayanıklı gereçlerden biridir. En azından dört bin yıldır kullanılıyor olması bunu kanıtlıyor. Ayrıca geri dönüşlü bir gereçtir. Sürdürebilirlikte de bu özellik önemli.


Cam malzeme kullanımında, tasarım ve uygulama aşamasında karşılaşılan başlıca sorunlar nelerdir? Bu sorunlara yönelik yakın dönemde malzemenin geliştirilmesini istediğiniz özellikleri hangileri?
  
Kullanımda, camın kolayca temizlenebilmesi sağlanmalıdır. Camın ayrıntılandırılmasında, belirli kurumlara bağlı olarak değil, mimarca, tüm kurumlardan (firmalardan) öneri alabilecek gibi çözümlere gidilmelidir.
  
Her türlü gerecin kullanılmasında kendilerine özgü tasarım, uygulama sorunları vardır. Deneyimlerinde sorunlarla karşılaşan kullanıcılar (bu durumda mimarlar) bunları üreticiye bildirirlerse çözüme yardım etmiş olurlar.

Yurdumuzda çok çeşitli özellikleri olan camlar üretildi. Bu güne dek uygulamalarımda var olandan ileri bir nitelik beklemedim. Belki ısı camın kalınlığı sorun oldu. Bunun için bir çağlarda, örneğin Almanya'da, kıyıları inceltilmiş ısı cam (gado) üretiliyordu. Böyle bir araştırma yapılabilir. Böylece doğramalar incelebilir.


Cengiz Bektaş'ın "Trakya Cam: Camdan Yansımalar II" etkinliğinde yaptığı sunumu izlemek için
tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :