Peyzaj Mimarlığı ve Teknoloji
Enise Burcu KARAÇİZMELİ
/ 01 Nisan 2014
Peyzaj mimarlığının günümüz koşullarına nasıl ayak uydurduğunu mercek alan yazısında Enise B. Karaçizmeli, işin artık bol ağaçlı iyi bir render'lardan ibaret olmadığna dikkat çekerek meslektaşlarını, doğru çözümler üretmek için kompleks araçları çalışma yöntemlerine dahil etmeye çağırıyor.
CNC Modeli
Maket, peyzaj mimarlığının çalışma ve sunum yöntemlerinin en önemlisi. Mekânı, çevresi ve ölçeğiyle kavrayışın mümkün olduğu en gerçekçi araç. Çalışma tekniği olarak tasarım sürecini tamamiyle yönlendirebilecek, kendi başına kararları test edebilecek güçte bir yöntem. Maket uygulamaları özellikle eğimli ve büyük ölçek alanlarda oldukça zaman alan bir uğraş. Eğimli arazilerde onlarca katmanı düzgün bir şekilde kesip üst üste getirerek oluşturulan topografya maketlerinde harcanan zamanın, emeğin yeri kayda değer. Temiz sonuç için gereken iş böyle meşakkatli olunca maket ofislerde çoğunlukla es geçilen, gerekiyorsa proje kağıt üzerinde çıktıktan sonra dışardan alınan bir hizmet olmaktan öteye gitmiyor. Hal böyleyken ancak zorunlu kalınırsa başvurulan, bedeli göze gelen bir yöntem olarak peyzaj tasarımında arka plana atılıyor.
Modellemede olduğu gibi maket konusunda da yeni araçlar peyzaj mimarlığının pratiğinde yer edinmeye başladı. Üç boyutlu üretim teknikleri arasında en bilinenleri laser cutter, 3D printer, CNC'ler peyzaj mimarlığı için yeni olsa da uzun zamandır kullanılan araçlar. Bunlardan peyzaj ölçeğine en uygun olduğunu düşündüğüm CNC ile ilgili biraz fikir cimnastiği yapalım.
CNC yani Computer Numerical Control , sayısal bir işleme yöntemi. Torna tezgahlarında, mekanik işlemleri yöneten G ve M kodlarla yönetiliyor. Bu kodlar bilgisayarda geliştirilen 3 boyutlu modellerin CAD/CAM ile işlenerek sayısallaştırılmasından oluşuyor. İşleme esnasında tornada kullanılacak başlıkların çapı, işlem hızı, açısı, koordinatları, derinliği gibi bilgileri içeriyor. Model hazırlandıktan sonra CNC kullanılarak hazırlanacak maket için bu kodların hazırlanması ilk aşamada çok da kolay bir iş değil. Bu durumda işin maharet isteyen kısmı devreye giriyor.
Tercihe göre belirli katmanlardan oluşan işlem esnasında değişiklikler yapılması veya farklı malzemelerin kullanılması mümkün. Mesela daha kalın bir başlıkla işin kabası bitirilirken, daha küçük çaplı bir başlıkla ince detaylar, ondan da incesiyle son bitişlerin yapılması buna bir örnek olabilir. Bu kodların oluşturulması tıpkı maketteki gibi özen ve dikkat istiyor. İşleme esnasında müdahalenin eldeki kadar kolay olmaması bütün detayları önceden düşünmeyi gerektiriyor.
CNC'nin işleyişi kavrandığı takdirde yapabileceklerin sonunun olmadığı ve el işi maketin tersine malzeme skalasının çok geniş olduğu, dahası proje sürecini etkin kıldığı gibi çıkarımlar benim yalnızca kendi deneyimimden kazandıklarım. Yaygınlaştıkça daha makul fiyatlara servis sağlanacağı düşünülürse, CNC'nin bu işin geleceğinde yer etmesi uzak görünmüyor. Benim geçen sene yaptığım ilk çalışmanın üretim esnasında yaşattığı sorunlar, tezgahın ve malzemenin kullanımı, CAM ayarları ve biraz da kusurlu sonucunu anlatan video aşağıda ve görseller yukarıda görülebilir. Malzeme olarak sert strafor ve renklendirilmiş alçı kullandığımı da not düşeyim.
Sonraki sayfada:
Arazi Parametreleri, Grasshopper, Peyzajda Parametrelerle Çalışmak
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın