2017 Pritzker Ödülü, RCR Arquitectes Üçlüsünün

Amber Eroyan / 02 Mart 2017
Pritzker Ödülü ilk kez bir mimarlık üçlüsünün oldu. İspanyol mimarlık pratiği RCR Arquitectes'in kurucuları Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta, iç ve dış mekân arasında bağlantı kurarak, duygu ve deneyim yüklü mimari ortamlar yaratmaları ile tanınıyor.

Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta
fotoğraf: Javier Lorenzo Domínguez


2017 Pritzker Mimarlık Ödülü'ne, RCR Arquitectes'in kurucu ortakları Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın değer görüldüğünü açıklayan Hyatt Foundation Başkanı Tom Pritzker, yeni ödül sahipleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

İç ve dışın uyumundan beslenen duygusal ve deneyimsel bir mimarlık

“Jüri, yaklaşık otuz yıldır birlikte çalışan üç mimarı ödüle değer buldu. Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, mimarlık disiplinine, kendi alanlarının çok ötesinde etkileri oldu. Yapıtları kamusal ve özel mekânlardan, kültür merkezleri ve eğitim kurumlarına kadar çeşitlilik gösteren RCR Arquitectes'in her bir proje alanını çevresiyle yoğun bir şekilde ilişkilendirme yeteneği, derin ve bütüncül tasarım süreçlerinin de bir kanıtı.

(...) Yaptıkları işler, yere ve o yerin hikayesine kararlı bir bağlılık göstermekte. Bu da bağlamıyla diyalog halinde mekânlar yaratmalarını sağlamakta. Maddeselliği şeffalıkla uyumlu hale getiren İspanyol mimarların çalışmaları, iç ve dış arasındaki bağlantıları araştırarak, duygusal ve deneyimsel bir mimari ile sonuçlanıyor."

Les Cols restaurant marqueeLes Cols restoranı markizi, Olot, İspanya, 2011 / fotoğraf: Hisao Suzuki

Pritzker ilk kez bir mimarlık üçlüsünün...

Jürinin seçiminin ardında; Aranda, Pigem ve Vilalta'nın, mimarlık disiplinine kendi alanlarının çok ötesinde etkide bulunmalarının yattığına dikkat çeken Tom Pritzker, ayrıca ödülün ilk kez üç mimara birden verildiğini ekledi. 

"Yaratıcı süreç, vizyona bağlılık ve diğer tüm sorumlulukların eşit şekilde paylaşıldığı, yoğun bir işbirliğine dayalı çalışma biçimleri, ödüle bu yıl üç kişinin seçilmesini sağladı" diyen Pritzker, ödülün 39. sahipleri olan Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, 1996 yılında Pritzker'le onurlandırılan Rafael Moneo'nun ardından, ödülü ikinci kez İspanya'ya taşıdığı bilgisini paylaştı.

2017 Pritzker Ödül Töreni, 20 Mayıs'ta Tokyo Devlet Konuk Evi'nde (önceki adı, Akasaka Palace) gerçekleşecek. 

Yaratıcı sürecin tek bir mimara atfedilmediği gerçek bir işbirliği 

Glenn Murcutt'ın başkanlığını yürüttüğü 2017 Pritzker Jürisi'nde; Stephen Breyer, Yung Ho Chang, Kristin Feireiss, Lord Palumbo, Richard Rogers, Benedetta Tagliabue, Ratan N. Tata ve Martha Thorne görev aldı. 

Otuz yılı aşkın süredir birarada çalışan Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, tedbirli ve özenli mimarlık yaklaşımları ile Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldüğünü belirten jüri, İspanyol mimarlara ve pratikleri RCR Arquitectes'e şu övgülerde bulundu:

"Yapıtları, mimarlığın fiziksel ve mekânsal güzelliğe dair geleneksel gereksinimlerini, işlev ve işçilik açısından da şiirsel bir dille yerine getiriyor. Fakat asıl ayırt edici özellikleri, binaları ve yerleri aynı anda hem yerel hem de evrensel kılan yaklaşımları. Büyük kentin çağrısına direnerek, köklerine yakın kalmayı tercih eden mimarlar, 1988 yılında İspanya'nın Katalan bölgesindeki memleketleri Olot'ta, kendi isimlerinden yola çıkarak RCR adlı ofisi kurdular. Geliştirdikleri süreç, bir projenin tamamının veya bir kısmının tek bir ortağa atfedilmediği gerçek bir işbirliği örneği. Yaratıcı yaklaşımları ise, fikirlerin sürekli birbirine karıştığı, daimi bir diyaloga dayanıyor." 

BarberiAranda, Pigem ve Vilalta'nın, "Barberí Laboratory" olarak adlandırdıkları kendi ofis mekanları (Olot, Girona, İspanya, 2008) / fotoğraf: Hisao Suzuki

Mimarlık kültürüne toplum tabanlı destek

1989 yılından bu yana La Garrotxa Volkanik Bölgesi Doğa Parkı'nın mimari danışmanlığını yürüten Aranda, Pigem ve Vilalta, mimarlık, peyzaj, sanat ve kültürün toplum içinde desteklenmesi amacıyla 2013 yılında RCR BUNKA Vakfı'nı kurdu. 

Aranda, Pigem ve Vilalta'nın öne çıkan projeleri

Çalışmalarını Olot'taki ofislerinde sürdüren mimar üçlüsünün projeleri, Katalan bölgesi başta olmak üzere İspanya ve Avrupa geneline yayılıyor.

La Cuisine Art Center [La Cuisine Sanat Merkezi], (Nègrepelisse, Fransa, 2014)

La Cuisine Art Center

La Cuisine Art Center fotoğraflar: Hisao Suzuki

*

Soulages Museum [Soulages Müzesi], (Rodez, Fransa, 2014) / G. Trégouët işbirliğinde 

Soulages Museumfotoğraf: Hisao Suzuki

*

La Lira Theater Public Open Space [La Lira Tiyatrosu Kamusal Açık Alanı], (Ripoll, Girona, İspanya, 2011) / J. Puigcorbé işbirliğinde

La Lira Theater Public Open Spacefotoğraf: Hisao Suzuki

Les Cols restaurant marquee [Les Cols restoranı markizi], (Olot, Girona, İspanya, 2011)

Les Cols restaurant marqueefotoğraf: Hisao Suzuki

*

El Petit Comte Kindergarten [El Petit Comte Kindergarten Anaokulu], (Besalú, Girona, İspanya, 2010) / J. Puigcorbé işbirliğinde 

El Petit Comte Kindergarten

El Petit Comte Kindergarten fotoğraflar: Hisao Suzuki

*

Bell-Lloc Winery [Bell-Lloc Winery Şaraphanesi], (Palamós, Girona, Spain, 2007)

BellLloc Winery

Bell-Lloc Wineryfotoğraflar: Hisao Suzuki

*

Sant Antoni - Joan Oliver Library, Senior Citizen’s Center and Cándida Pérez Gardens [Sant Antoni - Joan Oliver Kütüphanesi, Yaşlılar Merkezi ve Cándida Pérez Bahçeleri], (Barselona, İspanya, 2007)

Sant Antoni - Joan Oliver Library, Senior Citizen’s Center and Cándida Pérez Gardensfotoğraf: Eugeni Pons

*

Tossol-Basil Athletics Track [Tossol-Basil Atletizm Parkuru] (Olot, Girona, İspanya, 2000)

Tossol-Basil Athletics Trackfotoğraf: Ramon Prat

Tossol-Basil Athletics Trackfotoğraf: Hisao Suzuki


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :