Le Corbusier'nin Mimari Renk Paleti

Amber Eroyan / 28 Kasım 2016
Le Corbusier'nin İsviçreli duvar kağıdı firması Salubra için geliştirdiği renk kataloğunun nadir bir kopyası önümüzdeki günlerde New York'taki bir müzayede evinde satışa sunulacak. Ünlü mimarın Pantone'den yıllar önce yarattığı bu renk paletleri, kullanıcılara iç mekanda nasıl bir etki yaratacakları konusunda kılavuzluk ediyordu.

Le Corbusier'nin "Polychromie Architecturale: Die Farbenklaviaturen" (Mimari Çokrenklilik: Renk Klavyesi) adlı etkileşimli tasarım rehberinin 1931 tarihli birinci baskısı New York'ta düzenlenen bir müzayedede koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak. 

İsviçreli duvar kağıdı firması Salubra için üretilen katalog, mimarın renklere yaklaşımını sergileyen hareketli sayfaları ile göze çarpıyor. Duvar kağıdı örneklerini içeren ceplerin yer aldığı katalog, renk skalalarına ayrılmış 12 özel sayfa ve bunları tamamlayan beyaz bir kılavuz şablondan oluşuyor. 

Die FarbenklaviaturenTamamlayıcı renkleri seçmeye yardımcı olan şablon.

1920 yılında renk sistemleri üzerine çalışmaya başlayan Le Corbusier, kullanıcılara iç mekanda kullanabilecekleri uyumlu renkler konusunda yardımcı olmak üzere bu "renk klavyesi"si geliştirmişti. Ünlü mimar, belirli tonların davetkar bir ortam yaratarak ve algıları değiştirerek mekanı ve kullanıcıları etkileyeceğine inanıyordu.  

Villa SavoyeLe Corbusier'nin ünlü yapısı Villa Savoye, 1929. Fotoğraflar tamamlayıcı duvar renklerini gösteriyor. Kaynak: galinsky.com

Psikolojik etki, ağırlık, derinlik, algı, birim gibi unsurları dikkate alarak farklı işlevler için kullanılabilecek renkleri tanımlayan Le Corbusier, bu işlevlerin her biri için belli renk grupları atamıştı. Doğal pigment içeren solgun renkler sıcaklık ve ışık yaratmak için, koyu tonlar ise odadaki öğeleri ön plana çıkarmak ya da kamufle etmek için kullanılabilirdi. Daha canlandırıcı etkiye sahip yapay pigmentlerin ise mimarlık üzerinde dramatik bir etkisi olduğuna inanıyordu.  

Le Corbusier renkleri şu üç kategoriye ayırmıştı: 

Konstrüktif: Hoş ortamlar yaratan ve mekan algısını değiştiren doğal pigmentler.
Dinamik: Yüksek kontrast yaratıp duygusal etkiler oluşturan yapay pigmentler 
Geçişken: Hacim algısına etkilemeden yüzeyi değiştiren yapay pigmentler

Mimar, bu teorilerine dayanarak Salubra markası için çok sayıda duvar kağıdı yarattı. İlk katalogda düz renkler yer alırken, ikinci katalog desen oluşturmaya imkan tanıyan büyük geometrik şekilli tasarımlar içeriyordu.

Le Corbusier, Die Farbenklaviaturen von Le Corbusier, renk kataloğu, birinci baskı, Basel, 1931. 

New York, Swann Auction Galleries'de 1 Aralık tarihinde düzenlenecek olan müzayedede satışa sunulacak olan "Die Farbenklaviaturen" adlı kataloğun 2.500 ila 3.500 dolara alıcı bulması bekleniyor. 

Bu haber, dezeen.com ve swanngalleries.com'dan derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :