Mimarlık Ofisinde İşe Girmeyi Kolaylaştıracak 10 İpucu

mimarizm.com / 01 Şubat 2019
Üniversiteden mezun olan ve bir mimarlık ofisinde çalışmak isteyen yeni mimar adaylarına, iş piyasasıyla nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda yardımcı olabilecek bir ipucu listesi hazırladık.

Portfolyo hazırlamaya nereden başlayacağınızla ve iş görüşmesine gitmeden önce neler yapmanız gerektiğiyle ilgili kafanız karışıksa aşağıdaki önerilere mutlaka göz atın. İşte, size iş aramaya başlamadan önce yardımcı olacak birkaç ipucu:

1. Öncelikle mimarinin hangi dalı size daha çok hitap ediyor, bunu bulmaya çalışın. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsunuz?  Büyük bir mimarlık ofisinde mi yoksa küçük bir mimarlık ofisinde mi çalışmaya başlamayı hayal ediyorsunuz ? Ne istediğini bilmek önemli. 

2. Mimarlık eğitiminiz sırasında mutlaka bir mimarlık ofisinde staj yapmaya çalışın. Staj yapmak, kariyeriniz için önemli bir adımdır ve daha işin başında “ticaretin püf noktalarını”  anlamanıza yardımcı olur. Staj gerçekten de size çok şey öğretir. 

3. İşi gerçekten istiyorsanız, işvereniniz üzerinde iyi bir izlenim yaratmanız gerekir.  Aşağıdakileri listeyi başarılı yönetebilecğiniz konusunda iddialı iseniz adaylar arasında öne çıkabilirsiniz:

• Özgeçmişiniz

• Röportajdaki cevaplarınız ve beden diliniz.

4. Özgeçmişinizi yazarken, doğrudan anlatmak istediğiniz temel konuya gelin. Konuyu uzatıp dağıtmadan temel özelliklerinizi ortaya çıkaracak bir özgeçmiş hazırlayın. Örneğin, kariyerinizde başarmak istediğiniz şeyi doğru ve etkili bir anlatım diliyle aktarmak özgeçmişinizin değerini arttıracaktır. Karşınızdakine kendiniz hakkında ekstra bilgi vermenizi sağlayacak en iyi yoldur bu. 

 

5. Bir iş görüşmesine hazırlanmak kolay bir iş değildir. Görüşmede sorulabilecek alternatif sorular üzerinde çalışın. Bu soruları nasıl cevaplayabileceğiniz üzerine düşünün. Görüşme yapacağınız mimarlık ofisi hakkında internet üzerinden bilgi edinmek yeterli olmayabilir. Bu ofiste çalışan ya da daha önce çalışmış diğer insanlarla konuşmak ve genellikle görüşmede ne gibi sorular sorduklarını öğrenmeye çalışmak iyi olabilir. 

6. Bir tavsiye mektubu, iş başvurusunun kilit noktasıdır. Üniversitedeki hocalarınızı ziyaret edin, onların da size önerebilecekleri bir mimarlık ofisi olabilir ya da daha iyi bir ihtimalle sizin birlikte çalışmak istediğiniz mimarları tanıyor olabilirler.  

7. Özgeçmişinizde kişiliğinizi tam olarak yansıtacak kelime ve ifadeler kullanmaya çalışın. Deneyimlerinizi ve keşiflerinizi dürüst ve yalın bir biçimde karşı tarafa aktarmaya çalışın. Portfolyonuzda kendinizi iyi bir biçimde ifade ederek farklılığınızı ispatlayın.   

8. Konfor alanınızdan çıkmaya hazırlıklı olun. Daha iyi fırsatlar için daha farklı bir şehre taşınmanız gerekirse, gitmek konusunda tereddüt etmeyin. Yeni bir şehre alışmak kolay olmayabilir, ancak buna tamamen değebilir. 

9. Mesai saatleri dışında, gönüllü olarak çalışarak veya çabalarınızı ücretsiz olarak sunarak sektöre zarar vermeyin. Bu, sektörde sağlıksız anlayış ve beklentiler yaratır.

10. Bir iş yerinden ne zaman ayrılmanız gerektiğini bilin. Sizi cesaretlendirmeyen ya da gelişiminizi desteklemeyen bir işyerinde kalmayın. Hedeflerinizi karşılamakta yetersiz kalıyorsa aynı yerde çalışmaya devam etme konusunda ısrarcı olmayın. 

Bu haber Arch20'den derlenmiştir. 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Nur yılmaz 6 yıl önce Tecrübe kazanmak için bir yerden başlamamız lazım mimarlık ofisleri bunu çok iyi bildikleri için ücretsiz çalışmayı teklif etmekten başka çaremiz mi var
  • Tığlı 4 yıl önce "Mesai saatleri dışında, gönüllü olarak çalışarak veya çabalarınızı ücretsiz olarak sunarak sektöre zarar vermeyin. Bu, sektörde sağlıksız anlayış ve beklentiler yaratır." Bu anlayıştan vazgeçmezseniz TÜM HAYAL ve BEKLENTİLERİNİZ KAYBEDİP KUKLADAN BAŞKA HİÇ BİR ŞEY OLMAZSINIZ...
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :