2-6 Ekim 2017 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen Mimarlık Haftası etkinliklerinin son gününde Y kuşağı odağında mimarlık perspektifinden sektörün insan kaynağı ele alındı.
6 Ekim’de gerçekleştirilen “Y Kuşağı ve Mimarlık” konulu oturma NBS İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Eğitmen, Koç Ahu Bade Nilgün, Youth Republic Ajans Başkanı Gökhan Kavasoğlu, Gelecekhane Kurucusu Halil Aksu ve Mimar Zeynep Tümertekin konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Bakırküre Mimarlık Kurucusu Gürhan Bakırküre’nin üstlendiği Mimarlık Haftası etkinliklerinin son panelinde dönemin en popüler konusu kuşaklar arası iletişim masaya yatırıldı ve Y kuşağı odağında mimarlık perspektifinden sektörün inan kaynağı ele alındı.
Gürhan Bakırküre
Antik dönem Yunan filozof Aristo’nun 2300 yıl önce “Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış, yetişkinlere karşı saygısızlar,” dediğini hatırlatan Bakırküre Mimarlık Kurucusu Gürhan Bakırküre, moderatörlüğünü yaptığı oturumu, kuşaklar arası problemlerin her dönemde karşımıza çıktığını söyleyerek açtı. NBS İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Eğitmen Ahu Bade Nilgün “1980-2000 arasında doğan Y kuşağını oluşturuyor. Bu nesil işi bir araç olarak görüyor. Güzel keyifli bir hayat yaşamak ve eğlenmek için kullanılacak bir araç. Y Kuşağı aynı zamanda başarı odaklı. Ancak onların ‘başarı’ kavramı bizimkinden çok farklı. Bir önceki X Kuşağı’nda rastladığımız kuruma bağlılık, biat etme anlayışını Y Kuşağı’nda göremiyoruz. X Kuşağı duygularıyla hareket ediyordu, Y Kuşağı’nın seçimlerini ise mantığı belirliyor. Onlar kendi değer sistemleriyle örtüşen kurumlarda çalışmak istiyorlar. İşten ayrıldıkları yerler de kendi değerleriyle uyuşmayan kurumlar,” dedi ve ekledi: “Yeni nesli güruh değil, onları birer birey olarak görmekte fayda var. Y kuşağı değerleriyle yaşıyor; ancak bu değerlerin ne olduğunun farkında değil.”
Ahu Bade Nilgün
Zeynep Tümertekin
Mimarlar ve Han Tümertekin’den Mimar Zeynep Tümertekin ise konuşmasına Y Kuşağı temsilcisi bir mimar olmanın onun için ne anlama geldiğini aktararak başladı. “Babamın kurucusu olduğu Mimarlar ve Han Tümertekin mimarlık ofisinde çalışmaya başladığımdan beri insan kaynaklarından tasarıma her bölümle ilgileniyorum. Yeni malzemeleri deneme konusunda daha cesur olduğumu söyleyebilirim. Ofisin belli, oturmuş bir standardı var. Ama benim yenilikçi bakış açıma da her zaman değer verildiğini hissediyorum. Bu belki bir Y Kuşağı özelliği olabilir. Sınırları aşmaktan, yeni olanı denemekten ve hata yapmaktan korkmuyoruz,” dedi ve sözü Gelecekhane Kurucusu Halil Aksu’ya devretti. Halil Aksu, günümüzün ofis tasarımının da yeni neslin beklentilerine göre şekillendiğini ve böylelikle daha özgür, renkli ve kullanım açısından içinde çalışılması çok daha rahat mekanlar ortaya konduğuna değindi.
Halil Aksu
Panelin ilerleyen dakikalarında Ahu Bade Nilgün dinleyiciler arasındaki Y Kuşağı temsilcilerine seslendi: “Önce kendi değeriniz nedir onu görmelisiniz. Eğer kendi değerlerinizi netleştirirseniz ve bunlara değer veren bir kurumda çalışırsanız, iş yaşamında mutluluğu yakalamanız mümkün.” Çalışan memnuniyetine önem veren şirketlerin, insan kaynağını da bu farkındalıkla planladıklarını belirten Ahu Bade Nilgün, işverenin Y Kuşağı’ndan bir kişinin performansını artırabilmek için çalışanıyla mutlaka açık bir biçimde iletişim kurması ve bu işin onun kariyerine ne gibi katkılar sağlayacağını net bir biçimde aktarması gerektiğinin altını çizdi.
Gökhan Kavasoğlu
Panelin sonunda dinleyicilerden gelen, “Okuldan mezun olduktan sonra deneyim kazanmak için öncelikle ne yapmalıyız?” sorusuna İnsan Kaynakları Yöneticisi Ahu Bade Nilgün, deneyim kazanmaya okul döneminde başlamalı, stajlarınıza önem vermelisiniz. Bu dönemde para kazanmayı düşünmeden kendinizi geliştirmeye, iyi şirketlerde deneyim kazanmaya, işi öğrenmeye odaklanmalısınız. Ben çoğu şirketin staj isteğinizi geri çevirmeyeceğini düşünüyorum” şeklinde yanıt verirken moderatör Gürhan Bakırküre ise “İş başvurusu ya da staj başvurusu sırasında yüzlerce kişi arasından sıyrılmanın tek yolu, özgün bir portfolyo hazırlamak ve bu portfolyonun yanına bu şirketi neden tercih ettiğinize dair çarpıcı bir niyet mektubu iliştirmektir. Biz mimarların işi estetikle ilgili. Dolayısıyla iş başvurusu yapanın portfolyosunun grafik tasarımı, estetiği ve bir çizgisinin olması da bizim açımızdan çok önemli,” dedi.