Floréal Flowers&Interiors: Kişiye ve Mekana Özel Çiçek Tasarımı

Pınar Ersü, Y. İç Mimar-Aydınlatma Tasarımcısı / 17 Temmuz 2019
Tasarımlarına çiçeklerin dokularının, formlarının ve renklerinin çeşitliliğinden ilham alarak başlayıp, kişilerin/mekanların özelliklerini ve ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde özümseyerek devam eden ve sonunda tasarımcı kimliğinin içgüdülerine kendini bırakarak kişiye özgü çiçek tasarımları yapan Aslı Bağcıoğlu ile renkli bir sohbet gerçekleştirdik.

Eğitim geçmişinden bahseder misin? Aldığın eğitimin tasarımlarına nasıl bir katkısı olduğunu düşünüyorsun?

2008 yılında Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra 8 yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışı projelerinde iç mimar olarak çalıştım. Ardından çiçek tasarımı ile ilgili bir kursa gittim. Hem temel tasarım eğitimi, hem de renk bilgim sayesinde hiç bilmediğim bir alana geçmekte zorlanmadım açıkçası. Simetrik ya da asimetrik tasarımlarda dengeyi neyin sağladığını içgüdüsel olarak bilmek işimi kolaylaştırdı diyebilirim. 

İç mimarlık yaparken de iç mekân tasarımlarında çiçeklere her zaman ayrı bir ilgin var mıydı? Çiçeklerle çalışmaya nasıl başladın?

Çiçeklere her zaman çok ilgim vardı. Bu işe başlamadan önce de eve gelirken birkaç çeşit çiçek alır, eve gelince onları düzenler ve evin farklı yerlerine yerleştirirdim. Yurtdışında iç mimar olarak çalıştığım proje bitip, 2016 yılında Türkiye’ye döndüğümde iş arayışına girdim ve bu esnada Buse Ekinci Çiçek Tasarım Okulu’nda kursa katıldım. Bu temel eğitimde kesme çiçeklerin tedarik süreci, bakımı ve düzenlemesi hakkında bilgi edindim. Sonrasında da yabancı çiçekçilerin online derslerini aldım ve bu şekilde kendimi geliştirmeye çalıştım. Sonunda kendi markamı kurarak bunu iş olarak yapmaya karar verdim.

Markanın ismini buluşundan ve hayata geçirme hikayenden bahseder misin?

Bu aslında benim için çok kişisel bir şekilde oldu. Bir marka yaratmaya karar verdiğimde herkes gibi ben de çeşitli fikirler bulmaya çalıştım. Fransızca bildiğim için o dilde kelimeler de araştırmaya başladım. "Floréal" kelimesine denk geldiğim anda “işte budur” dedim. Çünkü Fransız Cumhuriyetçi Takvimine göre anlamı, 20 Nisan ile başlayan ve 20 Mayıs’ta biten çiçeklerin açtığı ay olarak adlandırılan bir aylık dönemin adı. 20 Nisan’ın benim doğum günüm olması da başka bir alternatif aramamam için çok güzel bir tesadüf oldu ve hemen marka tescilini aldım. 

Bir ekibin var mı yoksa her işi kendin mi hallediyorsun? Ekip kurmayı düşünür müsün?

Çiçek seçiminden müşteriler ile görüşmeye, çiçeklerin bir araya gelişinden teslim edilmek üzere atölyeden çıkarılmasına kadar, tüm tasarım sürecini tek başıma ben yapıyorum. Ama iş yoğunluğuna ve projelerin büyüklüğüne göre yardım aldığım, çözüm ortaklarım ve ekip arkadaşlarım tabii ki oluyor.

Özel günlerde çiçek buketi yapmanın dışında ne gibi hizmetler veriyorsun?

Özel günlerde çiçek düzenlemeleri ve gelin buketi dışında kişiye özel çiçekli aksesuarlar da yapıyorum. Taç, toka, küpe gibi müşterimin kıyafetine ve tarzına özgü tasarımlar ortaya çıkartmaya çalışıyorum. Ayrıca, doğum günü, nişan, kız isteme gibi özel gün davetlerine, düğünlere ve kurumsal etkinliklere de vazolu düzenlemeler, kapı süsleri veya mekân süslemeleri de yapıyorum. Bunu sadece çiçek tasarımı olarak bırakmayıp, istenirse masa düzeni ve çeşitli aksesuar yerleştirmeleri ile de bütünleştiriyorum. 

İç mekan tasarımına dair çiçekle ilgili neler yapıyorsun ya da yapmak istersin?

İç mimari projelerin fotoğraf çekimlerinde ya da günlük/haftalık taze çiçeklere mekânında yer veren işletmelere de hizmet verebiliyorum. Hayallerimin arasında iç mimarlık ile daha çok ilişkili olabilecek işlerde yer almak da var tabii. Önceki iş hayatımdan tanıdık yüzler görmek, farklı markalar ile iş birlikleri yapmak da beni çok mutlu eder. Dergi çekimleri, marka lansmanları, editoryal çekimlerde de her zaman çalıştığım kişileri çözüm ortakları olarak değerlendirip, sadece çiçek değil tasarımcı kimliğimle de destek verebildiğim tüm konularda yanlarında olmaya çalışıyorum.

Suluboyadan makromeye birçok çalıştaya atölyende yer veriyorsun. Bunları seçerken nelere dikkat ediyorsun?

Açıkçası kendim yapmaktan keyif aldığım ya da öğrenmek istediğim şeylere genelde yer veriyorum. Her çalıştaya mutlaka ben de katılıyorum ve gelenleri evimde ağırlıyormuşçasına keyif alıyorum. Çünkü burayı dükkan gibi değil, yaşam alanım gibi görüyorum ve kendi dünyamın içinde, kendi zevk aldığım el işlerini yeni insanlarla tanışarak yapmak bana büyük bir mutluluk veriyor.

Kişiye özel çiçek tasarımı yaparken nelere dikkat ediyorsun?

Aslında ben bir tasarımcıyım ve karşımdakinin ihtiyacı ne ise, ben ona kendi bilgim ve becerim dahilinde uyum sağlıyorum diyebilirim. Örneğin, bana çiçekten bir saç tokası almak için gelen birisinin, saç renginden saç yoğunluğuna, yüz hatlarının orantısından çiçeklerin renginin teni ile uyumuna kadar, birçok şeyi gözden geçiriyorum. Hediye olarak çiçek düzenlemesi sipariş verildiği zaman da, çiçeğin kime ve ne amaçla gönderileceğini mutlaka öğrenerek işe başlıyorum. Eğer bir aksesuar ya da gelin buketi yapıyorsam, mutlaka kullanacak kişinin giyeceği kıyafeti görmeyi istiyorum. Sonucun doğru bir şekilde ortaya çıkması ve karşı tarafı mutlu etmesi için gerekli tüm tasarım kriterlerini gözden geçiriyorum diyebilirim, çünkü benim işimin en büyük tatmini, karşı tarafın içine gerçekten sinmesi ve sonuç ile mutlu olduğunu bilmek. 

Markan ile ilgili hedeflerinden kısaca bahseder misin?

Atölyedeki mobilyalardan görebileceğiniz üzere, antika ve eski mobilyalara çok büyük ilgim var. İleride çeşitli yerlerden topladığım antika mobilyaları elden geçirip satmak istiyorum. Şu anda zaten bazı projelere iç mimari, dekorasyon anlamında danışmanlık veriyorum. Müşteriler ile alışverişe de çıkıyor mobilya ve ev tekstili seçimlerinde yol gösteriyor ve bundan çok keyif alıyorum. Şimdilik ucu açık olsa da asıl mesleğimle ilgili olarak mobilya ve dekorasyon bazında yapmak istediklerim var.

Floréal Flowers and Interiors markasının yanısıra Floréal Interiors and Gifts markasını da kurdum. Burada çocukluk hayalim olan hediyelik eşya dükkânı ve butik hediye paketleme işini birleştirmek istiyorum. Küçükken kişiye özel farklı konseptlerde hediye kutuları hazırlardım ve kendi işimi yapmaya başlayınca bu hayalimi de hayata geçirmeye karar verdim. Ayrıca yakın gelecekte İstanbul içi aynı gün teslim olacak şekilde, taze çiçek düzenlemelerinin de satışını online olarak yapmak istiyorum.

Sipariş ve üretim süreciyle ilgili bize bilgi verebilir misin?

Gelin buketleri ve çiçekli aksesuarlar için müşteriler İstanbul içindeyse ve müsaitlerse, mutlaka atölyeye gelip benimle yüz yüze görüşmelerini istiyorum. Kişiye özel bir tasarım olacaksa ve müşteri tasarımı tamamen bana bırakıyorsa, bu görüşmenin mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kişiyi görmem onun tarzı hakkında fikir edinmem ve nelerden hoşlandığını anlamam için önemli bir etken oluyor. Gelenlerle yaptığım görüşmeler, benim için arkadaşlarımla kahve içmekten farksız ve özellikle özel gün telaşında olan bir kadınsa karşımdaki, onu da rahatlatan bir sohbet seklinde geçiyor genelde. 

Bu görüşmelerde tasarımların genel kararları tabii ki verilmiş oluyor. Sonrasında da eğer canlı çiçekle çalışacaksak, en taze halleriyle müşteriye ulaşabilmeleri için organizasyon günü düzenlemeler yapılıyor. Kuru ve dayanıklı çiçeklerle çalışıyorsak daha önceden teslim edilmek üzere hazırlanıyorlar.

Zaman içinde farkettiğim bir şey daha var ki, o da müşterilerin memnuniyetinden emin olmadan içim rahat etmiyor. Bu sebeple genelde hazırlanan buket, düzenleme ya da aksesuarların son görsellerini müşterilerimle paylaşıyor ve mutlaka beğendiklerinden emin olduktan sonra teslim ediyorum. Mesaj üzerinden emin olamıyorsam, arayıp seslerini duymadan harekete geçmiyorum, çünkü biliyorum ki özel günlerde kişi kendini gerçekten özel hissetmek ve her detayın üzerine çalışılmış olduğunu bilmek istiyor. Bu şekilde çalışınca hem ben daha mutlu oluyorum, hem de tam anlamıyla kendilerine özel yapılmış tasarımlarla müşteriler mutlu oluyor. 

Tasarımlarınıza sahip olabilmek için insanlar sana nasıl ulaşabilir? 

Atölyemi ziyaret edip yüzyüze görüşmek için +90 530 260 0426 numaralı telefondan ve info@florealflowers.com adresine mail atarak randevu alabilirler. Kişiselleştirmeye gerek olmayan, hazır kuru çiçek tasarımlar için web sitemi ziyaret edebilirler. Ayrıca @florealflowersinteriors ve @florealinteriorsandgifts instagram hesaplarını da takip edebilirler.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :