Sekiz Artı Mimarlık ve Kentsel Tasarım ofisinin kurucu ortağı Devrim Çimen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yarışmaya açılan Dicle Vadisi Kültürpark alanı için hazırladıkları ve birincilik ödülüne değer görülen projelerinin farklı etaplarını Mimarizm için kaleme aldı.
Çimen'in ve Sekiz Artı'nın 'İlk Yapı'sı olan Dicle Vadisi Kültürpark ve Fiskaya Kafe Binası, yerel yönetim tarafından gerçeğe dönüştürülen bir yarışma projesi olmakla birlikte, mesleki uygulama sorumluluğu sözleşmesine ilişkin aksaklıkları bir kez daha gündeme getirmesi açısından da önemli bir örnek.
Yarışma süreci
Dicle Nehri kıyısında bulunan yaklaşık 800 hektarlık alan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılının sonunda "Dicle Vadisi Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması" adı altında ulusal yarışmaya açıldı. 2008'in Nisan ayında sonuçlanan yarışmada, projemiz oybirliğiyle birincilik ödülüne layık görüldü.
Bu öneri kapsamında Dicle Vadisi'nin doğal ve ekolojik değerleri de dikkate alınarak kentsel - rekreatif omurgaya dönüştürülmesi ve bölgesel spor odağı haline gelmesi planlanmıştır. Bir uçtan bir uca yaklaşık 7 km olan nehir boyunca kentsel odaklar yaratılarak nehrin doğal topoğrafyasına noktasal müdahaleler yapılmış, geri kalan yerlerde doğal yatak yapısı korunmuştur. Yarışma projesi, ölçeği itibariyle 8 etaba bölünmüş ve uygulama sürecinde ilk etap olarak Kültürpark projesi değerlendirilmiştir.
Kültürpark projesi
2008 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile tüm disiplinleri içeren uygulama projelerinin hazırlanmasına yönelik sözleşme imzalanmıştır. Bu kapsamda içerisinde irili ufaklı yapıların bulunduğu bir kültür kompleksi, Kültüryolu yaya omurgası çevresinde tasarlanmıştır.
Bu yapılardan en önemlileri; yarı olimpik yüzme havuzu, spor salonu ve büyük bir restoranı barındıran Havuzlu Restoran Binası, yaklaşık 4000 kişi kapasiteli açık amfi ve uygulaması bitirilmiş olan Fiskaya Kafe Binası, Seyir Konsolu ve gölettir. Sözleşme gereği, tüm Kültürpark uygulama projeleri 2008 yılı sonunda ihaleye çıkılabilecek nitelikte idareye teslim edilmiştir.
Havuzlu restoran
Uygulama ve kontrollük
Hazırlanan Kültürpark uygulama projelerinin tamamının ihaleye çıkması, kamulaştırma sürecinde yaşanan olumsuzluklardan ötürü mümkün olmamış, sadece kent terası, seyir konsolu ve Fiskaya Kafe Binası'nın bulunduğu kısım ihaleye çıkabilmiştir.
Temel atma töreni
İhale sürecine, paralel ofis olarak bizim çabalarımız sonucunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi mesleki uygulama sorumluluğu sözleşmesi imzalanmıştır. Bu kapsamda ayda 2 kez şantiye ziyaret edilerek ve gerekli teknik destekler sağlanarak üretim süreci kontrol edilmeye çalışılmıştır. Ancak müteahhit ekibin teknik yetersizliklerinden ötürü uygulama sürecinde aksaklıklar ortaya çıkmış, gerek çizilmiş olan detaylara uyulması konusunda, gerekse malzeme ve işçilik kalitesinde sorunlar yaşanmıştır.
Şantiye süreci bitmeden mesleki uygulama sorumluluğunun süresi dolduğu ve idare tarafından yenilenmediği için, şantiyenin son dönemlerinde kontrol etme şansımız ne yazık ki olmamıştır. Bu durum inşaat kalitesini olumsuz etkileyen etmenlerden bir diğeridir.
Fiskaya Kafe Binası
Fiskaya Kafe Binası yaklaşık olarak 600 metrekare kapalı alana sahiptir. Üç katlı betonarme yapının gölete cephe veren yüzeyleri şeffaf tasarlanmıştır ve tamamen açılarak dış mekânla bütünleşebilmektedir. Yapının temel karakterini oluşturan kabuk strüktür, Diyarbakır'ın geleneksel cephe düzeninin üçüncü boyutta soyutlamasıdır. Aynı zamanda yapıyı güneşin etkilerine karşı da korumaktadır.
Seyir konsolu
Küçük bir yapı olmasına karşın statik anlamda bazı zorlamalar denenmiş, bu anlamda birinci kattaki teras, yaklaşık 4 metrelik bir konsol olarak tasarlanmış, kabuk strüktür ise yaklaşık 10 metre açıklığı kaplama katmanı ile birlikte toplamda 80 cm'de geçmiştir. Fiskaya Kafe Binası'nın yanında yer alan seyir amfisi yapının bir uzantısı, devamı gibi tasarlanmıştır. Bu anlamda yapı bu bütünlük ve süreklilik aracılığı ile açık alan kullanımları ile ilişkisini de kurmaktadır.
Proje Künyesi
Yapı: Fiskaya Kafe Binası
Mimar: Devrim Çimen | Sekiz Artı Mimarlık ve Kentsel Tasarım
Ekip: Sevil Alkan, Türker Kesiktaş, M. Kemal Aydoğmuş
İnşaat Mühendisi: Kenan Özbek
Makine Mühendisi: Ethem Özbakır
Elektrik Mühendisi: Kemal Güravşar
Altyapı Mühendisi: Atilla Hışır
İşveren: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi