“Kendi çabamızla yarattığımız ilişkilerle iş aldığımız için yarışmalar önemli”

28 Şubat 2013

Zeytinburnu'nda da çok sayıda çalışmanız olduğunu görüyoruz.

DÇ:
Sekiz Artı'nın ilk uygulaması, Zeytinburnu'ndaki meydan projesidir. Ama bu uygulama sürecinde bilfiil yer alamadık. Proje, belediyeye verdiğimiz danışmanlık süresi sona erdikten sonra uygulandı.

SE: Zaten orada belediye meydan projesi yapmak üzere yola çıkmamıştı. Asıl fikir, güneyde sahilden başlayıp, kuzeyde Topkapı parkına kadar uzanan, ‘kültür yolu' adlı bir yaya omurgası oluşturmaktı. Surun hemen arka bölümü, hem Bizans hem de Osmanlı dönemlerinde, kabul edilmeyen mezheplerin yerleştiği atıl alanlar veya kent dışına atılan nekropol alanları yani mezarlıklar olarak kullanılmış. Bugün burada ciddi bir kültürel birikimden bahsetmek mümkün. Rumların hac yeri kabul ettikleri bir ayazmaları, Ermenilerin mezarlıkları var. Kanuni zamanında çok önemli bir figür olan Merkez Efendi'nin adını taşıyan cami de burada. Kültür yolu projesi, farklı katmanlardan oluşan bu bandı kat ediyor.



Biz, bunlara eklemlenen doku yenilemeleri ve açık alan düzenlemeleri konusunda hizmet veren danışmanlar ekibindeydik. Hazırladığımız proje kapsamında, Yenikapı Mevlevihanesi'nin önünden geçirilen yol iptal edilerek başka bir rotaya aktarıldığı için, mevlevihanenin restorasyon projesini hazırlayan firmaya, "Madem burayı gerçek kotuna getirdiniz, ileride zaten bir açık alan olacak, şuraya da bir meydan yapıverin" denildi. Böylece biz de projeye dahil olduk. Avan proje hemen uygulamaya dönüştürüldü. Yani bizim ofise özel tanımlanmış, sözleşmesi, şartnamesi yapılmış bir iş gibi değil de, destek verdiğimiz, ön çizgilerini oluşturduğumuz bir projeydi. İnşaat firmasının belediyenin zoruyla yapmak durumunda kaldığı bir proje olduğundan, sadece belli çizgilere karar verebildik.


Yenikapı Mevlevihanesi meydanı

Şu anda bir de kreş yarışmasına odaklanmış durumdayız.

Borusan Neşe Fabrikaları yarışmasına mı?

DÇ: Evet, bizim de 1,5 yaşında bir oğlumuz var. Onun verdiği motivasyonla, ebeveyn gözüyle nasıl bir kreş yapılabileceğine kafa yoruyoruz. Ayrıca, ODTÜ Teknokent'teki açık alanların tasarlanmasıyla ilgili bir yarışmaya davet edildik. Buranın halihazırda bir masterplanı var ama birimler birbirine iyi bağlanamamış. Şimdi o yapılaşmayı birbirine bağlayacak, üst çerçeveyi belirleyecek bir proje elde edilmesi amaçlanıyor.


"Yarışma, ilgimizi çeken konular için egzersiz alanı oluyor"

Yarışmalarda elde ettiğiniz başarıların ardından, şu anda daha ziyade davetli yarışmalara çağrıldığınızı söyleyebilir miyiz? 

SE:
Evet ama bu daha yeni yeni başladı. Toplamda 15 yıllık bir geçmişimiz var. Davetli yarışmalar biraz kısıtlı bir alan. Her halükarda ulusal yarışmalara girmemezlik etmiyoruz çünkü bizi gerçekten ilgilendiren, cezbeden bir konu varsa yarışma o konuda bir egzersiz alanı oluyor.

DÇ: Sonuçta kendi çabamızla yarattığımız ilişkilerle iş alıyoruz ve yarışmalar bu anlamda bizim için çok önemli.



Devrim Çimen ve Sertaç Erten yanıtlıyor
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :