TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi
Mimarlık pratiğindeki ilklerin bölümü İlk Yapı, 2013'e, Hatırlı Mimarlık'ın ilk büyük ölçekli eğitim yapısı olan 'TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi' ile merhaba diyor.
Nami Hatırlı ve Yeşim Hatırlı tarafından 1993 yılında kurulan NCN Mimarlık'ın devamı niteliğindeki Hatırlı Mimarlık, 2010 yılından bu yana faaliyetlerini kendi binasında sürdürüyor. Yeşim Hatırlı, Mimarizm'e, ofisin ilk büyük ölçekli eğitim yapısı olan TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi projesinin detaylarını aktardı:
"Eğitim yerleşkeleri, gerçek yaşamdaki kent ortamlarının simülasyonu gibi çalışarak; kamusal alan, özel alan, buluşma, öğrenme/öğretme, üretim/tüketim, düşünme, araştırma, çalışma, yemek, dinlenme, yönetme/yönetilme, paylaşma ve kaçış mekanlarını barındırır. Yerleşmede tüm bu mekanlar uygun ölçekleri ile bir araya gelerek kurguyu oluşturur.
Günümüzde sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin merkezi olarak düşünülen okul yapılarının 'Yaşam Boyu Eğitim', 'Toplum Merkezi' misyonlarını da üstlenecek altyapıya sahip olmaları gerekmektedir. TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi tasarımında, esneklik ve aynı mekanın birden çok işleve, birden çok zaman aralığında hizmet edebilmesi, böylelikle yapı ekonomisi sağlanması hedeflenmiştir. Yerleşke; kurs, seminer, yaz okulu gibi eğitsel etkinliklerin yanı sıra, gösteri, festival, sergi gibi sosyal etkinliklere de imkan sunar.
Toplam 40.000 metrekarelik arazi üzerinde tasarlanan yerleşke, anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim, sosyal merkez, kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, tiyatro/konser salonu, lojman ve yurt yapılarından oluşmaktadır. Projede, 30.000 metrekarelik kapalı alan, 1084 öğrenci kapasitesine göre planlanmıştır.
Yerleşkenin çevresinde yeşil bir kuşak oluşturularak yapılar ve oyun alanları anayoldan izole edilmiştir. Yerleşkeye arazinin iki ayrı noktasından giriş alınması planlanmıştır. Böylelikle güney cephesindeki giriş öğrenci ve öğretmen servisleri ulaşımı için kullanılırken; kuzey yönündeki giriş ise sosyal merkez, spor salonu, çok amaçlı salon, lojman ve yurtlara ulaşım sağlar.
Yerleşim planı. Büyük görsel için tıklayınız.
Tasarım süreci boyunca, eğitim yapılarında mekansal karşılıklarını aradığımız bazı kavramlardan söz etmek mümkün: (Öğrenciler olarak) çağdaş bir dünya görüşü, çevre bilinci, topluma karşı sorumluluk duygusu edinme, kendini özgürce ifade edebilme, grup çalışmaları yapabilme, bilgiye tek başına ulaşabilme, yapıcı, yaratıcı, araştırmacı, hızlı ve verimli olabilme, yetenek ve ilgilerinin farkına varabilme, iletişim kurabilme vb.
Öğrencilerin fiziksel, ruhsal ve akademik her tür gelişimlerinin kusursuz sağlanabilmesi amacıyla gerek duyulan mekanlar tasarlanırken, çağdaş ve yalın bir mimari dil benimsenmiş, sadece dersliklerde değil derslik dışı mekanlarda da eğitimin sürekliliği hedeflenmiştir.
Mekansal akışkanlık, şeffaflık gibi tasarım kriterleri gözetilmiş, galeri boşlukları, köprüler ile çatı ışıklıkları kullanılarak dinamik, aydınlık, birbirleriyle görsel ilişki kuran nitelikli ve keyifli iç mekan kurguları yaratılmaya çalışılmıştır. Tüm eğitim birimlerinde ‘duvar' ana tasarım öğesi olarak öne çıkmaktadır. İç ve dış cephelerde tuğla kaplı bu duvarlar girişleri tanımlayan, atrium ve yangın merdivenlerinin takıldığı bir mimari öğe olarak kurgulanmıştır."
>>>>>