Biri ebeveynlerin garajında, diğeri lise balosunda başlayan aydınlatma tasarımı hikayeleri
23 Mayıs 2012
Aydınlatma tasarımı ile ilgilenmeye ne zaman başladınız? Bu alanda profesyonel bir kariyer inşa etmeye nasıl karar verdiniz?
Alexander Rotsch: Mesleğe Bauhaus Üniversitesi'nde mimarlık okuyarak başladım. Eğitimim sırasında Paris'e gitmeye karar verdim ve bir yılımı Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Paris-Belleville'de geçirdim. Burada Henri Ciriani isimli çok özel bir profesörle tanıştım. Fransa'da çok ünlü bir isim… Ciriani bize, tasarım yapmaya koyulduğumuzda daima perspektifle başlamamızı öğütlerdi. Onun dersindeyken iki boyutlu planlarla değil, perspektif çizimleri ile mekanı düşünmeyi öğrendik. Bu perspektifleri de elle çizmemiz gerekirdi; bilgisayara izin verilmezdi. Buna bağlı olarak çizimlerimizde daima gölge de olurdu. Kısacası tasarlarken gölge vermeyi ve gölgeyi de tasarlamayı öğrendik. Aydınlatma ilgim işte bu noktada başladı.
Brian Stacy: Senin gölge üzerinde düşünmeye perspektiflerle, kalemle, çizimle başladığını duymak çok ilham verici… Bu hikayeden bu kadar etkilenmemin nedeni ise şu: Büyürken beni aydınlatma teknolojisi büyülerdi. Örneğin lisedeyken, ailemin garajından çaldığım farklı ampulleri tenekelerin içine koyarak okul balosunun ışıklandırmasını yapardım.
Rotsch: Ebeveynlerinin garajı mı? Hikaye buradan mı başladı? Lütfen bunu yayınlamayın! (gülüyorlar)
Stacy: Sanırım ailemin, yaptıklarımdan artık haberi vardır. (gülüyor) En azından garajda büyüyen bir rock yıldızı olmaya çalışmadım! Sonuç olarak, teknoloji ile çok ilgili olsam da üniversiteye girene ve bir çizim dersi alana kadar, ışık ile kompozisyon yaratma konusunda hiçbir fikrim yoktu. Benim için her daim anlaması, algılaması zor olan şey, gölge yoğunluklarının çeşitliliği idi. Gölgeyi nasıl daha iyi ‘çizeceğimi' öğrendiğim an, gölge kompozisyonu oluşturmayı da öğrendim. İlk işlerim tiyatro setleri, opera gibi mekanlarda oldu. Alexander okulluysa, ben alaylıyım! O bu konuda eğitim almış, ben ise bir sahne sanatçısı tarafından eğitildim. (gülüyor)
Peki siz aydınlatmayı bir teknoloji aracı olarak kullanmaya ne zaman başladınız?
Rotsch: Okulu bitirdikten ve ancak aydınlatma alanında bir iş bulduktan sonra disiplinin tüm ögeleri ile haşır neşir olduğumu söyleyebilirim. Gün ışığı, yapay ışık, aydınlatma tesisatı…
Rotsch ve Stacy ile Aydınlatma Tasarımı Üzerine
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın