Lisans eğitim durumunuz nedir? Aldığınız eğitimin profesyonel hayata katkısı olacağını düşünüyor musunuz?
Emirhan Ayata: İstanbul Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Okulda aldığımız eğitimin pek tabii meslek hayatımıza katkısı olacağını düşünmekle beraber, mimarlığın tabiatında olan çok yönlülük ve çeşitlilikten dolayı okul eğitiminin tek başına oldukça yetersiz kaldığını düşünüyorum.
Ekin Balas: Yıldız Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Aldığım eğitimin; sorun-potansiyel ve öneri üzerinden projelerimizi geliştirmeye, ayağı yere basan projeler üretmeye yönlendirmesiyle profesyonel hayatıma önemli katkıları olacağını düşünüyorum.
Ebru Evin: Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Okuldan aldığım eğitim bence profesyonel hayata bir altlık oluştursa da her şeyin deneyimlenebildiği, öğrenilebildiği bir eğitim programı değil. Profesyonel hayat için, mimarlık eğitim hayatında bir alanda uzmanlaşmak gerektiğini de düşünüyorum. Çünkü dört yıllık bu eğitimin çok da kapsamlı olduğunu düşünmüyorum.
Mimar Sinan Müzesi ve Mimarlık Merkezi, Mansiyon
Hangi profesyonel mimarlık yarışmalarına katıldınız? Yarışmaların ve yarışmalarda birlikte yer aldığınız profesyonellerin, size ve mimarlık pratiğinize katkılarını anlatır mısınız?
EA: Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık Çalışanlarına Şükran ve Anma Mekanı, Gaziantep 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenlemesi Ulusal Proje Yarışması
Nitelikli yapılar ve projeler elde etmenin, farklı bakış açıları geliştirmenin en geniş olduğu ortamlardan birisinin yarışmalar olduğunu düşündüğümüzde -mevcut mimarlık dünyasının sıkıntılarından bir nebze de arındırılmış steril bir ortam- fikirlerin daha özgür bir süreçle üretime dönüştürüldüğü ofiste öğrenci olarak bulunmanın, tek tip mimarlık anlayışına göre daha ufuk açıcı olduğunu ve farklı alanlarda deneyim kazanmamıza olanak sağladığını belirtebilirim.
EB: Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması. Yarışmalarda profesyonellerin ilk eskizden itibaren süreci nasıl yönettiklerini deneyimleyebilmek çok değerli. Okulda ürettiğimiz projelerde, katıldığımız yarışmalarda kısacası içinde yer aldığımız üretim-düşünme pratiklerinin gelişiminde önemli katkıları olduğunu söyleyebilirim.
EE: Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması. Yarışma projeleri okulda ilgilendiğimiz projelere ve tasarım anlayışına yakın bir mimari anlayışa sahip. Bu yüzden profesyonellerin bakış açılarını, tasarım süreçlerini ve mimariye yaklaşımlarını yarışmalarda birlikte yer alarak görmenin mimarlık pratiğim için çok katkılı olduğunu düşünüyorum.
Gaziantep 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenlemesi, Mansiyon
Katıldığınız mimarlık öğrenci yarışmaları var mı? Profesyonel yarışmalarda yer almanızın öğrenci yarışmalarına katkılarından bahseder misiniz?
EA: Evet, zaman zaman çeşitli yarışmalara katılıyoruz. Bu soruyu yarışmalardan daha üst ölçekte yani sadece yarışma özelinde değil, bir proje üretimi kapsamında ne gibi katkılar sağladığını değerlendirmenin daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Bu bağlamda, okulda aldığımız stüdyo eğitiminin oldukça deneysel ve üretimlerin gelişigüzel olduğunu söyleyebilirim. Stüdyolar çoğunlukla, öğrencilerin üretimleri üzerinden yaklaşık yarım saatlik bir tashih aracığıyla işliyor. Bu sistemde proje üretiminin nasıl yapılacağına dair yönlendirmeden daha çok çıkan ürünler üzerinden konuşmalar yapılıyor. Ofiste şu ana kadar içinde bulunma fırsatı yakaladığım proje süreçlerini incelediğimde aslında bir projenin nasıl bir yöntemle ve nasıl bir süreç içinde üretilmesi gerektiğini bilmediğimi fark ettim. Ofiste edindiğim/gözlemlediğim proje üretim sürecinin, kendi üretimlerim üzerindeki etkisini en önemli katkı olarak değerlendirebilirim.
EB: Evet, katılıyorum. Öğrenci yarışmaları, üretim-özgür düşünme ortamı olarak bir eğitim alanı sunuyor bizler için. Profesyonel yarışmaların ise süreci daha iyi yönetebilme, hızlı karar alabilme konusunda öğrenci yarışmalarına hazırlanırken önemli katkıları olduğunu düşünüyorum.