Genel olarak festivalleri dini ve dini olmayan festivaller olarak ikiye ayırabiliriz. Dini festivallerin birçoğu, geleneksel olarak tanrı veya tanrıçanın karşısında duruşu temsil ediyorlar. Festivallerin insanlara tanrı tarafından verildiğine inanılıyor ve kutsal kabul ediliyorlar.
Dini festivaller
Hıristiyanlığın özünde Noel ve Paskalya olmak üzere iki ana festival var. Bunun yanında Katolik, Doğu Ortodoks ve Angelikan mezheplerinde sayısız küçük festival de var. Hıristiyanlıktaki festivallerin pagan inancından miras olduğunu söylemek yanlış olmaz. Paganların Hıristiyan inancını kabul etmek istemeyişlerine bir diğer taraftan da festivallerini terk etme konusunda isteksiz davranışlarına Hıristiyan çözümü, bu eski festivallere Hıristiyan anlamlarının yüklenmesi olmuştur.
İslam dininde ise festival adı altında kutlamalar yapılmıyor. İslam kültüründe festivaller "bayram" adı ile anılıyor. İslam inancında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini kutlama düzenleniyor.
Dini Olmayan Festivaller
Bunlar dinden tamamen bağımsız, insanların sadece eğlenmeyi amaçladıkları festivaller. Dini olmayan festivaller içinde en yaygın kutlananlar mevsimlik olanlar. Pek çok kültürde ilkbaharın gelişi, kışın başlaması, yağmurun yağması gibi nedenlerle kutlanan festivaller var. Bunun dışında çeşitli maske ve kıyafetlerin ana tema olarak yer aldığı festivaller de mevcut. Ayrıca teorik olarak toplum içinde yer alan farklı gruplar, sınırlı katılımlı festivaller düzenleyebiliyorlar. Öğretmenler Günü, Hemşireler Günü, Anneler Günü gibi kutlamalar bu gruba örnek.
Bunların dışında, Türkiye'de yörelere has ürünlerin adını taşıyan, sadece ekonomik kazanç ve tanıtım sağlanması amacıyla da festivaller düzenleniyor. Malatya Kayısı Festivali veya Kiraz Festivalini bu tip festivallere örnek olarak verebiliriz.