"Foster'ın tasarladığı Kuveyt Havalimanı'nı tamamen BIM ortamında yapıyoruz"

02 Ağustos 2017

Ofisin kuruluş aşamasında bile BIM'den faydalandığınızı söylediniz. Güncel teknoloji kullanımınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dicle Demircioğlu: Aslında işe AutoCAD ile başladık ama çok katı kuralları ve yazılı prosedürü olan bir sistemdi.

Pınar İlki Emekçi: Zaten BIM’in Türkiye'de nispeten yaygınlaşması 2010’lu yıllara denk geliyor. 2010'un başında Medine’de Haramain tren istasyonunu yaptık. O projede tam olarak BIM'i kullanmamış olsak da AutoCAD ve Revit olmak üzere iki programla bir arada çalıştık, Revit’i bir koordinasyon aracı olarak kullandık ve çok faydasını gördük. O dönemde Dicle ile bu konuda açılan tüm seminerlere katıldık, yayınlar okuduk. Fakat sistemimizi tamamen BIM’e geçirmek için erken olduğuna karar verdik çünkü mühendisler henüz bunu kullanmıyordu. 

Dicle Demircioğlu: BIM, bütün sistemlerin, mühendislik disiplinlerinin, inşaat programının, bütçenin dahil edilebildiği büyük bir platform. Sadece mimari tasarım için Revit gibi bir BIM aracı kullanmanıza gerek yok, bunu yapacak çok daha pratik üç boyutlu araçlar var. Haramain projesinde BIM kullanabilmemizin nedeni, işverenin bu konudaki istekliliğiydi. İşverenlerin BIM’in faydalarını anlaması ve bu konuda kararlı olması, yıllar içinde kullanımın yaygınlaşmasına yardımcı oldu.

HaramainHaramain metro istasyonları

Revit'le yaptığınız Haramain tren istasyonunu projesi 2011 yılına denk geliyor. Bu aynı zamanda sizin ofise ortak olduğunuz yıl. Ortama yeni bir soluk getirmişsiniz aslında...

Dicle Demircioğlu: Evet, sonrasında bu sistemi yerleştirmeye çalışsak da mühendisler buna pek yanaşmadı. İşverenler de bu konuda ısrarcı olmadı, hatta risk almak istemediler.

Pınar İlki Emekçi: 2011 yılındaki projede ofisin tamamı bu eğitimi aldı. Fakat ekibe yeni bir mimar katacağımız zaman, proje deneyimi olsun, İngilizce bilsin, iyi mimar olsun, portfolyosu güzel olsun, bir de Revit bilsin dediğimizde, öyle birisi çok zor bulunuyordu. 

Dicle Demircioğlu: Yaklaşık bir yıldır AECOM ile birlikte Foster and Partners'ın tasarladığı Kuveyt Havalimanı projesini yapıyoruz. Çok güzel ama çok karmaşık bir bina. O projenin zorunluluklarından birisi de BIM’in kullanımıydı.

Kuveyt Havalimanı
Kuveyt HavalimanıKuveyt Havalimanı

"Ekim'de tamamen BIM'e geçmeyi hedefliyoruz"

Tren istasyonundan sonra BIM kullandığınız ikinci proje bu sanırım...

Dicle Demircioğlu: Evet ama öncesinde Revit'i tasarım veya kısmi koordinasyon amaçlı kullandığımız projeler de oldu. Geçen yıl başladığımız Kuveyt Havalimanı projesi bizim için büyük bir sınavdı çünkü 710 bin metrekarelik çok büyük bir terminal, süreler çok kısıtlı ve sözleşmesel olarak BIM talepleri çok yüksek bir proje. Tam anlamıyla bir BIM projesi olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığımız bütün metrajlar modelde bulunuyor, aynı zamanda inşaat programıyla birleştiriliyor. Herhangi bir zamanda inşaatın hangi aşamaya geleceği simüle ediliyor. Çok yakın zamanda bütçe de bağlanacak. Proje tamamlandığında as-build’ler yapılacak ve bütün bakım kılavuzu sisteme girilecek. Dünyada bu büyüklükte ve BIM’in tam anlamıyla kullanıldığı ender projelerden birisi olacak.

Pınar İlki Emekçi: GMW MIMARLIK olarak Ekim ayından itibaren geri dönmemek üzere BIM'e geçmeyi hedefliyoruz. Kuveyt Havalimanı'nın yanında ufak bir havaalanı projemiz daha var. O projede işbirliği yaptığımız firma bize Revit ve AutoCAD seçeneklerini sundu. Biz de Revit'te çalışmaya başladık. Detayları yine AutoCAD'de alıyoruz, modele yüklemiyoruz yani tam anlamıyla bir BIM projesi diyemeyiz ama sonuçta ofis olarak tüm projelerimizde tamamen BIM’e geçmeyi planlıyoruz.

Kuveyt HavalimanıKuveyt Havalimanı

Bu kararı almanızdaki itici güç ne oldu? Daha verimli olduğunu mu gözlemlediniz? 

Pınar İlki Emekçi: Henüz onu gözlemleyemedik. Kararımızın temel nedeni, dünyanın artık o yöne gitmesi. İngiltere’de bütün devlet ihaleleri bu şekilde çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birkaç ihale dokümanında da BIM talep edildiğini gördük, hatta 4D-5D istiyorlar. Genelde hep 3D'den bahsediliyor ama zaman ve para gibi boyutlar eklendikçe 4D, 5D etaplarına geçilebiliyor. BIM bir şekilde hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olacak. Biz de bir yıldır bu sistemi sindirmeye çalışıyoruz. Umarız olumlu yansımalarını görürüz.

Dicle Demircioğlu: BIM’e tek başımıza deneme yanılma yöntemiyle geçseydik bu süreç çok daha zor ve yanlış alışkanlıklara sebep olabilirdi. Ama biz bunu tecrübeli bir ekibin yılların tecrübesiyle kurulmuş sistemine dahil olarak öğreniyor ve uyguluyoruz. Buna güvenerek kendi sistemimizi de değiştirmeye karar verdik. Şu anda bunun nasıl yapılması gerektiğinin okulundayız, kendimize dersler çıkartarak ilerliyoruz. 


Kurucu Ortaklar GMW'yu Anlatıyor
Tasarım Ekibi GMW için Ne Dedi?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :