Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinin dersler çıkardığınız bir terminal binası olduğunu söylüyorsunuz. O ilk deneyiminizden bugüne neler aktardınız?
Pınar İlki Emekçi: O çok enteresan bir deneyimdi. O zaman dört yıllık bir mimar olarak çizim yapıyordum. Daha önce yapmadığım kadar detaylı çizimler yaptık, birebir uygulamayı gördük. 178 bin metrekarelik projeyi 18 ay gibi rekor sürede tamamladık. Her şey sahayla birlikte gelişti ve o projeden çok ciddi bir teknik bilgi edindim. Sonrasında aynı işveren ile çok sayıda proje yaptık ve her seferinde, hem çevremizden hem de işletme personelinden "Atatürk’te şu şöyleydi, acaba bunu böyle yapsak daha iyi olur mu" gibi geri dönüşler aldık. Hâlâ da geri bildirim almaya devam ediyoruz.
GMW MIMARLIK olarak 17 senede 17 havalimanına imza atmışsınız.
Dicle Demircioğlu: Şu anda bu sayı 17'yi geçti. Deneyimlerimize paralel olarak projelere katkımızın da arttığını ve fark yarattığımızı düşündüğümüz için bu sayıyı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ulaşım binalarını çok seviyoruz.
Şu ana kadar hangi ülkelerde çalıştınız?
Pınar İlki Emekçi: Hollanda, İtalya (Roma), Makedonya, Letonya (Riga), Mısır (Kahire), Suudi Arabistan (Medine, Riyad), Kuveyt, Hırvatistan, Türkiye, Tunus, Rusya (Moskova), Makedonya (Üsküp). Bunların çoğunluğu uygulanan projeler. Hepsinden hâlâ bir şeyler öğreniyor, her seferinde yeni bir ders alacağımızı biliyoruz. Ülkeden ülkeye ve zaman içinde farklı yaklaşımlar oluyor, havalimanı tasarım prensipleri de değişiyor.
Riga Havalimanı
Kahire Havalimanı
Üsküp (Skopje) Havalimanı
Riyad Havalimanı
Muş Havalimanı
Tahran Havalimanı
"O büyüklükteki bir binayı çevreci yaklaşımla yapmamak suç olur"
Günümüzde ulaşım yapılarında en önemli kriterlerden birisi de çevresel etki...
Dicle Demircioğlu: Terminal planlamasında kullandığımız tasarım prensipleri ve mimari anlayışımız büyütülebilirlik, uyarlanabilirlik, doğal ışıktan faydalanma, kolay bakım-onarım, ilk yatırım maliyeti, yerel malzeme kullanımı gibi çevreci yaklaşıma paralel birçok unsur içeriyor.
Pınar İlki Emekçi: Tasarladığımız binalar o kadar büyük ki o büyüklükteki bir binayı çevreci yaklaşımla yapmamak çok büyük bir suç olur. Mesela, şapı bir santimetre yüksek yaptığınız zaman binlerce metreküp fazla beton dökülüyor. Tüm detaylar çevreye etkisi açısından çok ciddi düşünülüp, ciddi karar verilmesi gereken konular.
Dicle Demircioğlu: Bizzat sertifikalandırılması istenen projelerimiz de oldu. Mesela Medine’deki havalimanı projemiz bölgede LEED Gold sertifikası almış ilk havalimanı.
Medine Havalimanı
Medine Havalimanı
Ulaşım yapıları dışında yaptığınız diğer projeler de büyük metrekareli, kompleks yapılar...
Dicle Demircioğlu: Uzmanlığımız, uluslararası standartlarda proje üretmek diyebiliriz. Ölçekten bağımsız olarak uluslararası standart gerektiren yapılar tasarlıyoruz. JP Morgan, Deutschebank, Lehman Brothers, Odeabank, Vodafone gibi kurumsal firmalara farklı ölçekte projeler yaptık. Havaalanı projeleri dışında şu anda aktif projelerimizden biri karma kullanımlı bir yapı, diğeri ise alışveriş merkezi.