Galatea Galeri'den Elif Akdağ: "Asmalımescit’in hareketlenmesini sağlayanlar, sanatçılar"

03 Temmuz 2009




Öncelikle sizi ve galerinizi tanıyabilir miyiz?


Galeri 1996 yılında kuruldu. Belli bir süre faaliyetine devam etti; sonra ara verdi. Bu bu yıl Nisan sonunda da tekrar açtık. Önümüzdeki hafta üçüncü sergimiz başlayacak. Artık sürekliliğimizi korumak istiyoruz. Asmalımescit zaten önceden beri galerilerin, atölyelerin olduğu, ressamlara, sanatçılara ev sahipliği yapan bir yerdi. Sonra restaurantlar, barlar yoğunlaşınca onlar kaçmaya başladılar açıkçası. Şimdilerde tam anlamıyla bir geri dönüş yaşanmasa da o sanat kültürünü yaşatmak adına biz de bir şeyler yapmak istedik.



1996 yılında da galerinin tam olarak bu binada açılmasının nedeni neydi?

Aslında aşağıda şu anda restaurant olan yer (Flamm'dan söz ediyor) galeriydi. Bu binanın da neredeyse tamamı kiralanmıştı. Aşağısı hala bir restaurantı da barındırıyormuş. Bunun ötesinde Asmalımescit'in mekan olarak seçilmesinde özel bir sebep olduğunu sanmıyorum.

Peki geri dönüşünüzün sebebi neydi?

Bizim etrafımızda hep sanatçılar var olmaya devam ediyor; açıkçası onlardan kopmuş değiliz. Burada hala atölyesi olan çok sayıda ressam bulunuyor ve onlarla da sürekli bir görüş alışverişi içindeyiz. Onlarla görüşürken "Tekrar Asmalımescit'te başlayabilir miyiz?" diye düşündük. Yönetim kadromuz da zaten sanatçılardan oluşuyor. Dolayısıyla başlayıp görmek istedik. Belki, hazır kriz varken, kötü bir zamanlama oldu ama... (gülüyor) Bu galeri çok da kazanç odaklı kurulmamıştı zaten. Biz mevcut altyapımızı yeniden canlandırma yoluna gittik diyebiliriz.



Sözünü ettiğiniz, çevrede atölyesi olan sanatçılara örnek verebilir misiniz?

Aklıma ilk gelenler arasında Gülsün Katipoğlu, Muzaffer Akyol var. Gülsün Karamustafa da burada. Umut Germit ve aklıma şu anda gelmeyen pek çok diğer sanatçının da ismi sayılabilir.

Sizce saydığınız bu sanatçıların Asmalımescit'in yeniden hareketli bir kentsel mekan haline gelmesinde onların da payı var mı?

Onlar zaten çok eskiden beri buradalar. Asıl Asmalımescit'in hareketlenmesini sağlayan onlar. Zamanında, çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla burası oldukça karanlık bir mekandı. 1990'larda sanatçılar Asmalımescit'e gelmeye başladı. Onlar da mekanları atölye olarak kullanıyorlardı. Sonrasında yavaş yavaş galeriler ve restaurantlar açılmaya başladı. Örneğin Babylon geldi; bu büyük ölçüde etkili oldu.



Peki mevcut ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yani, fena değil. Daha çok turistler geliyor; onlar daha meraklı böyle şeylere.

Sizce restaurantların ve rekreasyon alanlarının artışı sizce sanatsal faaliyetleri de olumlu yönde etkileyen bir faktör olabilir mi?

Açıkçası bunu söyleyemem. Bazı " var olan" şeyler devam ediyor elbette. Mevcut galeriler, yapılan diğer çalışmalar henüz devam ediyor. Bu noktaya kadar bir değişiklik yok. Ama ekstra bir şey kattığını gerçekten söyleyemem.


Asmalımescit'in "Sakin"leri, Sakin Durmayan Bir Kentselliği Anlatıyor
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :