"Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminde kıyafetler yanlış giydirilmiş"

01 Ağustos 2008



Siz, Karagöz oynatmaya nasıl başladınız?

Karagöz'ü hobi olarak yaparken, sonradan Türkiye'nin en büyük Karagöz ustası olduğunu öğrendiğim Metin Özlen ile tanıştım. Metin Özlen Bey, bana yardaklık (yardımcılık) teklif etti ve ben de kabul ettim.

Aradan üç yıl geçtikten sonra TRT-2'ye hazırlanan bir belgesel için ustamla röportaj yapılıyordu. Muhabir, "Yetiştirdiğiniz kimse var mı?" diye sorunca ustam da "Emin Bey'i yetiştirdim. Buradan da onu hayâlî ilan ediyorum ve deriyi çok güzel işlediği için de, deriyi güzel işleyen anlamına gelen "Saraç" mahlasını veriyorum. Bundan sonda adı Hayali Saraç'tır" diye yanıt verdi. O günden sonra başka hiçbir şeyle uğraşmayarak, profesyonelce bu işi yapmaya başladım.

Sizin öğrencileriniz var mı, peki?
Ben gösteri için nereye gitsem, perdenin arkasına bir-iki kişi alıyorum mutlaka. Birine tef çaldırıyorsam birine figür verdiriyorum. Yani yardımcılığımı yapıyorlar. Bunlardan bazıları amatör olarak Karagöz oynatmaya devam ediyor. Ama profesyonel olarak karagözcü olmak isteyen insan sayısı maalesef çok az. Çünkü Karagöz, çok para kazanılabilecek ya da çok meşhur olunabilecek bir alan değil.

Ezel Akay'ın çektiği "Karagöz Hacivat neden öldürüldü?" filminin son sahnesinde Karagöz oynattınız. Bir Karagöz sanatçısı olarak film hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Filmi eleştiriyorum açıkçası. Karagöz tarihi ve Karagöz felsefesi açısından da doğru bir film olmadığını düşünüyorum.

Film, insanlardaki Karagöz ve Hacivat'ın Bursa'da yaşadığı ve Ulucami'nin yapımı sırasında işçi olarak çalıştıkları kanısını daha da perçinledi. Böyle bakınca Karagöz tarihi açısından doğru bir film olmadığını düşünüyorum.

Filmin, Karagöz ve Hacivat çok fazla araştırılmadan çekildiği kanısındayım ayarıca. Çünkü filmin Karagöz ve Hacivat'ın idamlarına neden olan siyasi taşlamanın yapıldığı sahnede Hacivat ve Karagöz'ün elbiseleri ters giydirilmişti. Hacivat ve Karagöz'ün elbiseleri klasiktir, değişmez. Hacivat hacıdır ve adı da Hacı İvaz Paşa'dır. Yeşil, O'nun hacılığından gelir. Karagöz ise çingene olduğu için kırmızı renkli elbise giyer.

Ayrıca son derece onurlu olan ve bugün hala yaşayan ahilik kurumu üç kağıtçı gibi gösterildi. O tip ilişkiler ahilik kurumunun içinde asla olamaz.

Fakat gerek müzikleri açısında gerekse de görüntü açısından çok etkileyici bir film olduğunu da söylemek gerek.


Emin Şenyer ile Geleneksel Türk Gölge Sanatı Karagöz üzerine
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :