"İstanbul'da gerçek manada bir kentsel dönüşüm projesi yok"
19 Nisan 2013
Az önce kampus projelerinizden bahsettik. Bunların dışında kentsel ölçekte projeleriniz var mı?
Küçükçekmece ve Erenköy için kentsel dönüşüm projeleri hazırladık. Maalesef ülkemizde üst ölçekten yola çıkılarak yapılan bir kentsel dönüşüm projesi yok. Bina dönüşümü yapılmış oluyor esasen. Özellikle İstanbul'da büyük ölçekli çalışmaların yapılması ve o ölçekte verilen kararlara göre kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekir. Şu anda kentsel dönüşüm adı altında parsel bazında işler yapılıyor. Fikirtepe kötü bir örnek, Kağıthane çok kötü bir örnek.
Kentsel dönüşüm projeleri yerel ve merkezi yönetimler tarafından verilen kararlarla hayata geçiriliyor. Küçükçekmece ve Erenköy örneklerinde işvereniniz kimdi?
Küçükçekmece projesini belediyeden aldık. Güzel de bir proje oldu. 250 bin metrekarelik bir alanı çalıştık ama ben onun bile az olduğunu düşünüyorum. Kentsel dönüşümün daha büyük çapta düşünülmesi gerekir. Eğer Küçükçekmece'de kentsel dönüşüm yapılacaksa, bunun ilçe bazında yapılması, kararların ilçe bazında verilmesi lazım. Daha sonra da bu kararları küçük ölçeklere indirmek gerekir. Şehirle, dönüşümle alakalı hiçbir şey düşünülmeden, "burayı kentsel dönüştürelim, birebir emsal verelim" denilip proje yapılıyor.
Peki bu hazırladığınız proje uygulanacak mı?
Tamamladıktan sonra Küçükçekmece Belediyesi'ne teslim edeceğiz. Bu konuda çok kararlılar, uygulayacaklarını düşünüyoruz. Halkalı'nın girişinde şehir siluetini bozan eski binalar var. Bölgenin çok eksisi var ama yine de eskiye göre çok daha iyi olacak. Maalesef gerçek manada bir kentsel dönüşüm projesi olmayacak. İstanbul'da da bunun örneğini göremiyorum. Kartal'da bir proje hazırlandı ama verilen kararlara uygun bir ölçekte mi yapılıyor, bilmiyorum.
Erenköy'deki projeniz hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Orada 2000 konutluk bir alan için proje üretiyoruz. Sakinler bir dernek kurmuşlar, mütevelli heyetleri var, çok bilinçli insanlar. "Mevcut binaların yerine yeni binalar istiyoruz" deyip kendilerine göre şartnamelerini oluşturmuşlar. Biz de müteahhit firmayla birlikte onlara bir proje geliştirdik ve sunduk. Şu anda bakanlıkla görüşmeleri tamamlanıyor. Biliyorsunuz bu işlerin çok ciddi planlama ve kadastro süreçleri oluyor. En sık yaşanan sorun, aynı yerden 2-3 kişiye tapu verilmiş olması. Bunlar çok ciddi hukuki sorunlar. Tabi belediyeler bu konuda çok iyi çalışıyor. İşi mahkemeye taşımadan anlaşma yoluyla çözmek istiyorlar ama sonuçta süreç uzuyor. Türkiye'de kentsel dönüşüm maalesef çok yanlış anlaşılıyor. Büyük ölçekte müdahaleler yapılıp sonra iş küçük ölçekte mimarlık firmalarına paylaştırılırsa çok güzel sonuçlar elde edilecektir.
Erenköy Kentsel Tasarım Projesi
REM Mimarlık'tan SP|D.'ye ...
SP|D. Projeleri Üzerine ...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın