Juan Hevia: "Artık yerel malzemeden çok ekonomik çözümler yaygın"

02 Temmuz 2010

Konut, restorasyon, kentsel gelişim ve kültür yapıları ile ilgili bütün projelerle ilgilenen Madridli mimarlık ofisi NY Jhevia Architects'ten Juan Hevia, İspanyalı mimarların neden Türkiye'de çalışmak istediklerini şu sözlerle anlatıyor:

"İklimsel yakınlık, yaşam biçimi, sokakların iki ülkede de benzer bir yaklaşımla binaların hemen yanı başında ve onları etkileyici kılmak için kullanılması… Bu yüzden nasıl ki Türkiyeli mimarlar İspanya'da çalışmak istiyorlarsa, İspanyalı mimarlar da Türkiye'de çalışmak istiyorlar."

İspanya mimarlığında yerel malzeme kullanmak gerçekten de o kadar önemli mi?

Yerel malzeme kullanmak sanki önceden daha önemliydi, ama artık ekonomik çözümler daha yaygın. Bugün başka ülkelerin uygun maliyet çözümleri olan, sürdürülebilir ve farklı ülkelerin iklim koşullarında test edilmiş önemli malzelemelerini kullanmak mümkün.
 
Peki, İspanya mimarisinin bugünü nasıl değerlendirilmeli?

İspanya mimarlığı, oldukça yüksek bir kalite ortalamasından hoşlanır, özellikle de yeni kentsel gelişim alanlarındaki bina projelerinde olduğu gibi.

Bugün dünyada İspanya mimarlığını kimler temsil ediyor? Bu isimler hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Amerika Birleşik Devletleri, Ortadoğu ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri gibi pek çok ülkede İspanyol mimarlığı, pek çok mimar tarafından temsil ediliyor. Örneğin Rafael Moneo, Nieto, Soberano ve Juan Navarro Baldeweg'in çalışmaları bir köşeye not edilmeli bence.

Az önce de söylediğim gibi hem uluslararası alanda iş yapan, hem de fikir geliştiren yetkin mimarlar tarafından mükemmel şekilde temsil ediliyoruz. Ben uluslararası alanda sahip olduğumuz bu temsiliyetten dolayı onur duyuyorum.

Ayrıca sağlanan koşullarda bu temsiliyet her defasında daha da artıyor. Fakat sadece İspanya mimarlığının profesyonel alandaki yardımlaşması dikkat çekici değil, aynı zamanda da akademisyenler de mimarların ortalama kalitesinin artmasına önemli ölçüde yardım ediyorlar. Hem devlet üniversitelerinde, hem özel üniversitelerde hatta Harward ve ETH Zürih gibi prestijli üniversitelerde bile... Bence bu durumu teşvik etmeliyiz ve buna ek olarak mimarlığın ortalama seviyesini arttırmak ve mimarlığı geliştirmek için çalışmalıyız. Bu yüzden mimarlık alanında çalışan hocaların kalitesi gelecek için temel oluşturuyor.

Sizce İspanya mimarlığı ve Türkiye mimarlığı arasında herhangi bir bağlantı var mı? Ve bu bağlantıyı hangi unsurlar sağlıyor?

İki ülkenin mimarlığı arasında tabi ki bağlantı var. Birbirine çok benzeyen, hatta iklimleri bile aynı olan iki Akdeniz ülkesinden söz ediyoruz. Aynı zamanda iki ülkenin de tarihinde bulunan tesadüfler, ortak pek çok şeyimizin olduğunu bizlere gösteriyor. Örneğin sokakların önemini, her iki medeniyet için de vurgulamak gerek. Bence bunun gibi örnekler İspanya mimarlığı ile Türkiye mimarlığının birlikte yapacakları çok şeyin olduğunu gösteriyor.

İspanyalı mimarlar neden Türkiye'de çalışmak istiyor? Örneğin sizi Türkiye'ye getiren ne oldu örneğin?

Tam olarak iklimsel yakınlık, yaşam biçimi, sokakların iki ülkede de benzer bir yaklaşımla binaların hemen yanı başında ve onları etkileyici kılmak için kullanılması… Bu yüzden nasıl ki Türkiyeli mimarlar İspanya'da çalışmak istiyorlarsa, İspanyalı mimarlar da Türkiye'de çalışmak istiyorlar.

Aslında kendi adıma zaten ben stüdyomda pek çok Türkiyeli mimar ile birlikte çalışıyorum.


Santiago Parramón / Real Time Architecture / Barselona
Real Time Architecture'ın işlerinden örnekler
Miguel Angel Romero / Pich-Aguilera Architects / Barselona
Pich-Aguilera Architects'in işlerinden örnekler
Jacobo Alonso de Lucas/ Sphuse / Madrid
Sphuse'un işlerinden örnekler
Juan Hevia / NY Jhevia Architects/ Madrid
NY Jhevia Architects'in işlerinden bir örnek
Alberto Alonso / ABL Arquitectos 2000 SLP / Valencia
ABL Arquitectos 2000 SLP'nin işlerinden örnekler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :