Mamaklılara danışılmadan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirildiğini söyleyen, Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Candaş Türkyılmaz "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nde söz, yetki, karar hakkı istiyoruz" diyor. Ayrıca sürece mimarların, inşaat mühendislerinin, şehir plancılarının ve çevre mühendislerinin de dahil edilmesi gerektiğini dile getiren Türkyılmaz ile Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Mamak ve Mamaklılar üzerindeki etkilerini konuştuk.
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'ni bize kısaca anlatır mısınız?
Mamak bölgesinde uygulanan proje yaklaşık 15 yıldır süren Eski Hatip Çayı Projesi'nin kapsamının genişletilmesiyle, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi adını aldı. Proje, yaklaşık 950 bin hektar alanı ve 17 mahalleyi kapsıyor; 13 bin 500 gecekonduyu; 3500'ü arsa sahibi olmak üzere 17 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin söylemiyle Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm alanı burası.
300 yıllık bir köyün dışında Mamak, 1940'lı yıllarda kurulmaya başlanmış. En son kurulan mahalle 1970'lerde kurulmuş. 13 bin 500 tapulu ev var bölgede ve tapusuz evler bile 25-30 yıllık. Proje kapsamında adı geçen 17 mahallenin büyük bölümü imarlı. Yani, herhangi yapı yasağının olmadığı, okulun, hastanenin, sağlık ocağının belli olduğu mahalleler buralar. Belediye, buraları bir anda kentsel dönüşüm alanı haline getirdi. Kimseye danışmadı ve kimseye hiç bir şekilde bilgi vermedi.
Bunun üzerine biz de Mamak Belediyesi'ne gidip projede Mamaklılara söz, yetki, karar hakkı verilmesini istedik. Belediyenin mimarlarla, mühendislerle, şehir plancılarla, avukatlarla ve mahalleli ile birlikte ortak kararlar almasını istediğimizi söyledik. İlk görüşmemizde bu teklifimizi kabul eden Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, sonraki görüşme taleplerimizi reddetti. Projeyi belediye tek başına yapmaya başladı. Biz de dava açtık. Açtığımız davaları belediye kaybetti. Mahkeme, kentsel dönüşüm projesini ve sözleşme şartlarını iptal etti. Ama belediye aldığı yeni bir meclis kararıyla, sözleşmenin şartlarını, projenin ismi dahi değiştirmeden sadece karar sayısını değiştirerek projeyi tekrar uygulamaya koydu. Biz bu projeye de dava açtık, devam eden beş tane davamız var. Mahkeme belediyeden savunma istedi. En kısa zamanda olumlu bir kararın çıkmasını bekliyoruz.