Fuksas'a tasarlattığı sahne ile 2009 yılında dönüşüm sürecini başlatan İtalya, Siracusa'daki Antik Yunan Tiyatrosu (the Greek Theatre in Syracuse), 2012 yaz sezonunda izleyiciyle buluşan oyunların sahne tasarımı için bu kez OMA'yı görevlendirdi.
OMA'nın, amfi tiyatroyu tamamlayan ve çoğaltan dairesel sahne düzeneği, üç ayrı oyuna ayak uydurabilecek şekilde tasarlandı: Aeschylus'tan "Prometheus Unbound" (Özgür Prometheus), Euripides'ten "Bacchae" (Baküs) ve Aristophanes'ten "The Birds" (Kuşlar).
OMA / Alberto Moncada ©
OMA'nın sahne tasarımı, MÖ 5. yüzyıla tarihlenen tiyatro mekanını, üç geçici mimarlık düzeneği ile yeniden yorumluyor. Bu düzeneklerden ilki ‘Ring' adını taşıyor. Yarım daire şeklindeki teraslı oturma bölümünü tamamlayan asma bir koridor olan Ring, sahneyi ve kulisi çevreleyerek aktörlerin sahneye alternatif bir yoldan ulaşmasını sağlıyor.
'Ring', OMA / Alberto Moncada ©
Tamamen uyarlanabilir bir yapıya sahip olan ‘Machine', sahnenin arka perdesini oluşturuyor. Eğimli dairesel formdaki 7 metrelik bu düzenek, amfi tiyatronun eş yansıması… Prometheus'un işkence gördüğü 13 yılı simgeleyecek şekilde döndürülebilen, ortadan ikiye bölünebilen ‘Machine', aktörlerin içeri girişini sağlamak veya Prometheus'un dünya tarafından yutulması gibi dramatik olayları simgelemek üzere açılabiliyor.
'Machine', OMA / Alberto Moncada ©
Dairesel bir sahne görevi gören ‘Raft', orkestra alanını modern bir ‘thymele' (antik Yunan tiyatrolarında orkestra içerisinde bulunan, Dionysos ayinlerinin yapıldığı sunak) olarak yeniden tasarlıyor.
'raft', OMA / Alberto Moncada ©
OMA'nın mimarlık dışı projelerle ilgilenen birimi AMO tarafından uygulanan Yunan Tiyatrosu sahne tasarımı, pratiğin; Hollanda Dans Tiyarosu (1987), Dallas Wyly Tiyatrosu (2009) ve Tayvan'da yapımı süren Taipei Sahne Sanatları Merkezi ile uzun yıllardır sürdürdüğü performans mekanları deneyiminin bir parçası… AMO'nun aynı zamanda Prada defilelerinin gedikli tasarımcısı olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
OMA / Alberto Moncada ©
Belirli bir kültürel üretimi yerel bağlamına göre inşa etmenin, günümüzün önemli sorunsalları arasında yer aldığına dikkat çeken Domus yazarı Roberto Zancan, OMA'nın Yunan Tiyatrosu için geliştirdiği sahne tasarımının bunun başarılı bir örneği olduğunu ekliyor.
Turizmin sadece sezon bazında ekonomik rahatlama sağladığı bir taşra kentinde, 5.000 seyirci kapasiteli bir tiyatroyu, yılda yaklaşık 1,5 ay boyunca doldurabilmenin övgüye değer bir başarı olduğunu vurgulayan Zancan, bunun sadece deneysel tiyatro çalışmaları sunmak yerine, genel izleyici kitlesinin de ilgisini çekecek popüler bir yaklaşım ile sağlandığını belirtiyor.
OMA / Alberto Moncada ©
Sahne tasarımını ünlü mimarlara teslim etmenin avantajını fark eden INDA, 2009 yılında Doriana ve Massimiliano Fuksas ile başlattığı işbirliğini, 2010'da Jordi Garcés ile devam ettirmişti. Yolu şu sıralar Güney İtalya'ya düşecek olanlar; Yunan Tiyatrosu'nu 2012 yaz sezonu için yeni çehresine kavuşturan OMA'nın sahne tasarımını, 30 Haziran'a kadar sürecek festivale katılarak canlı olarak deneyimlemeyebilirsiniz...
OMA / Alberto Moncada ©