Open Library | Superpool
02 Şubat 2012
Dosyamıza ilham kaynağı olan Superpool ekibi, Türkiye'deki kütüphane sorunsalına ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulunuyor:
Gregers Tang Thomsen
İstanbul'a ilk geldiğimde, kentteki en önemli eksikliklerden birinin kütüphaneler olduğunu fark ettim. Belki, annem kütüphaneci olduğu ve çocukluğum kütüphanelerde geçtiği içindir. Ama her halükarda, Danimarka'da kentsel yaşamın en temel parçalarından birinin halk kütüphaneleri olduğunu söyleyebilirim. Orada kütüphaneler herkesin erişimine açıktır. Öyle ki yeni bir kente gittiğim zaman ilk önce kütüphanenin nerede olduğunu sorarım.
İstanbul'da çok sayıda üniversite kütüphanesi var ama içeri gelişigüzel giremiyorsunuz. Arada belli bir eşik var. Bu gerçekten çok üzücü bir durum çünkü kentsel akışkanlığı, yani her yerin erişilir olduğu bir kentsel kurguyu yitirmiş oluyorsunuz.
Selva Gürdoğan
Tabii ki burada da kütüphaneler var ama o kadar görünmezler ki! Tıpkı postaneler gibi, aslında varlar ama nerede olduklarını bilmiyorsunuz. Öyle ki postane yerine kargo şubesine gitmeyi tercih ediyorsunuz. Diğer klasik kamu hizmetleri gibi görünmezler. Bu oldukça gülünç bir durum.
Kütüphaneleri derleyip toplayacak kamusal veya özel bir inisiyatif bulunmuyor. Sonuçta da kütüphane yerine kitapçıların yolunu tutuyoruz. Maalesef daha iyi bir seçeneğimiz yok.
Open Library (Açık Kütüphane)
20 Mart - 9 Haziran 2007
Tasarım: Selva Gürdoğan, Gregers Tang Thomsen / Superpool
Proje ortağı: Quinze & Milan
Proje alanı: 260 m2
İşveren: Platform Garanti (SALT)
Fotoğraflar: Iwan Baan
Açık Kütüphane, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi arşivi ve kütüphanesinin bir bölümünün yeniden kurgulanarak, kamusal bir programa dönüştürüldüğü bir önerme. Açık Kütüphane yerleştirmesiyle, Platform Garanti sergi salonunu okuma odasına dönüştüren Superpool, İstanbul'un en kalabalık yaya mekanı olan İstiklal Caddesi'nin kentsel yaşamına da önemli bir katkıda bulunmuş oldu.
Oditoryum şeklinde tasarlanan galeri mekanında, kütüphane rafları, 'sahne'nin arkaplanı haline geldi. Tek bir öğe etrafında kamusal etkileşimin çeşitli hallerini mümkün kılan Açık Kütüphane önermesi, 3 ay boyunca seminer, okuma, film gösterimi ve günlük sohbetlere ev sahipliği yaptı.
Projeye ilişkin söyleşiye şuradan ulaşabilirsiniz.
Açıkhava mekanları ve kamusal projeler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın